Oude traditie herleeft
Elk jaar wordt in het zuid Hongaarse stadje Móhacs op de eerste zaterdag in augustus een oude traditie nieuw leven ingeblazen. Tijdens het Šokci bonensoep festival.
De Šokci zijn een etnische groep van Zuid Slavische afkomst, van wie de meesten tegenwoordig leven in Kroatië, Hongarije en Roemenië.
Ongeveer twintig jaar geleden besloten een aantal Šokci uit Móhacs om een oud gebruik wat meer bekendheid te geven. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een straatfestival dat wordt gezien als een belangrijk cultureel evenement voor de Kroatische Gastronomie.
Een van oorsprong praktische hap
In de straten van de oude Sokac wijk in Móhacs zijn op de zaterdag ochtend al drukke handen in de weer met het bereiden van heerlijke bonensoep in de traditionele aardewerk potten. In totaal bereiden zo'n driehonderd koks de speciale bonenschotel in maar liefst elfhonderd aardewerk potten. Natuurlijk laten ze u er ook graag van proeven!
Arbeiders zetten de potten met bonen en gerookt vlees elke ochtend in het veld bij een vuurtje. Het stond daar dan te pruttelen terwijl het werk op het land door kon gaan.
De met een deksel afgesloten keramische potten maken deel uit van de traditionele manier van voedselbereiding binnen de Šokci gemeenschap. Arbeiders op het land zetten ooit de bonen met gerookt vlees naast een zelfgemaakt vuur in de genoemde potten onder het motto "Het werk moet doorgaan, maar ook het eten moet bereidt". Het eten stond te pruttelen, terwijl het werk door ging. Het moest alleen zo nu en dan worden geroerd, geproefd en zo nodig gekruid.
Omdat de aardewerk kruiken en potten de warmte goed opslaan, hoefde je je geen zorgen te maken over het eten. Doordat de kruiken naast het vuur staan in plaats van er boven, ontstaat er een natuurlijke circulatie waardoor de soep gelijkmatig wordt verwarmd en niet kan aanbranden. Erg lowtech en erg efficiënt dus.
Comments
- 16 sep
1- 14 sep
1- 13 sep
2- 13 sep
- Hide replies (1)
1- 13 sep
0- 13 sep
- Hide replies (1)
1- 13 sep
0