Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Het festival van de Bonensoep

Het leukste van verhuizen naar een ander land is het ontdekken van lokale gebruiken en tradities. Zo slenterde ik in Hongarije ooit rond op wat een heus bonensoep festival bleek te zijn. Een eeuwenoude traditie werd me verteld. De soep wordt door de Šokci, een Kroatische minderheid in Hongarije, bereid in authentieke potten van aardewerk naast een open houtvuur, net als honderden jaren geleden.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 12 sep 2021
6
216
7
Afbeelding Kincses Baranya
Afbeelding Kincses Baranya

Oude traditie herleeft

Elk jaar wordt in het zuid Hongaarse stadje Móhacs op de eerste zaterdag in augustus een oude traditie nieuw leven ingeblazen. Tijdens het Šokci bonensoep festival.


De Šokci zijn een etnische groep van Zuid Slavische afkomst, van wie de meesten tegenwoordig leven in Kroatië, Hongarije en Roemenië.


Ongeveer twintig jaar geleden besloten een aantal Šokci uit Móhacs om een oud gebruik wat meer bekendheid te geven. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een straatfestival dat wordt gezien als een belangrijk cultureel evenement voor de Kroatische Gastronomie.


Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven

Een van oorsprong praktische hap

In de straten van de oude Sokac wijk in Móhacs zijn op de zaterdag ochtend al drukke handen in de weer met het bereiden van heerlijke bonensoep in de traditionele aardewerk potten. In totaal bereiden zo'n driehonderd koks de speciale bonenschotel in maar liefst elfhonderd aardewerk potten. Natuurlijk laten ze u er ook graag van proeven!
Arbeiders zetten de potten met bonen en gerookt vlees elke ochtend in het veld bij een vuurtje. Het stond daar dan te pruttelen terwijl het werk op het land door kon gaan.

De met een deksel afgesloten keramische potten maken deel uit van de traditionele manier van voedselbereiding binnen de Šokci gemeenschap. Arbeiders op het land zetten ooit de bonen met gerookt vlees naast een zelfgemaakt vuur in de genoemde potten onder het motto "Het werk moet doorgaan, maar ook het eten moet bereidt". Het eten stond te pruttelen, terwijl het werk door ging. Het moest alleen zo nu en dan worden geroerd, geproefd en zo nodig gekruid.

Afbeelding Kinces Baranya
Afbeelding Kinces Baranya
Omdat de aardewerk kruiken en potten de warmte goed opslaan, hoefde je je geen zorgen te maken over het eten. Doordat de kruiken naast het vuur staan in plaats van er boven, ontstaat er een natuurlijke circulatie waardoor de soep gelijkmatig wordt verwarmd en niet kan aanbranden. Erg lowtech en erg efficiënt dus.

De laatste jaren wordt het evenement door een groeiend aantal mensen bezocht die enthousiast zijn over dit bijzonder stukje cultuur van de Šokci en hun legendarische bonenschotel. Het is een leuk dagje uit en culinair heel verantwoord!

Lees meer van deze schrijver

Je wilt beslist het traditionele Busójárás carnaval festival in Mohács een keer beleven. Dit spectaculaire evenement vindt elk jaar plaats in het Hongaarse stadje Mohács aan de Donau. Het staat met stip op de Unesco wereldlijst voor culturele hoogtepunten. In dit artikel lees je meer over dit unieke feest.


Eén van de leukste dingen van een Digital Nomad zijn, is dat je volledig vrij bent in hoe je je tijd invult. Géén baas, géén kantoor en geen vaste werktijden meer voor ons. Dat betekent dat we op mooie, zonnige dagen er vaak op uit trekken. Bij minder mooi weer doen we dan online klussen of échte klussen in of om de boerderij.

6
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 12 sep 2021
6
216
7

Comments

 • 16 sep
 • 0
Dat ziet er zo lekker en gezellig uit allemaal!
 • 16 sep
0
 • 14 sep
 • 1
Leerde weer wat meer over dit mooi land, rijk aan natuur en tradities!
 • 14 sep
1
 • 13 sep
 • 2
Leuk artikel, krijg er al trek in. Maar moeten helaas dus nog bijna een jaar wachten voor we het kunnen proeven. Zou fijn zijn als de publicatiedatum van zo'n artikel beter zou aansluiten bij het moment dat zo'n evenement plaats vindt.
 • 13 sep
2
 • 13 sep
 • 1
Heel leuk zo'n traditioneel gerecht. Leuk geschreven.
1
 • 13 sep
 • 1
Interessante blog
1

Recente en relevant artikelen