Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Het gaat toch om de inhoud?

"Ze ziet er niet alleen goed uit, maar ze is ook nog slim en ze heeft humor". In eerste instantie vond ik het leuk om dat te horen. Maar toch knaagde het een beetje. En later realiseerde ik me waarom.

Geschreven door Maaike van Steenis
Geschreven op: 14 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
17
0
Afbeelding door Napat Saeng via Unsplash
Afgelopen week gaf ik een aantal seminars. Iets dat ik heel graag doe. Op een podium voel ik me als een vis in het water. Ik weet dat ik een goede spreker ben.
Het ging ook deze keer heel lekker. Ik heb keihard gerockt. Ik voelde het zelf, en kreeg het ook terug van de deelnemers.

Toch gebeurde er iets dat me frustreerde. Eén van de deelnemers is een goede bekende van me. En die vertelde me (met de beste bedoelingen, overigens) wat een andere deelnemer na afloop tegen haar had gezegd.

"Ze ziet er niet alleen goed uit, maar ze is ook nog slim en ze heeft humor".

In eerste instantie vond ik het leuk om dat te horen. Maar toch knaagde het een beetje. En later realiseerde ik me waarom. Het feit dat deze persoon EERST benoemt dat ik er goed uit zie, is tekenend voor de manier waarop er helaas nog steeds naar vrouwen gekeken wordt. Het eerste oordeel is gebaseerd op het uiterlijk, en pas daarna komt de rest. Deze man kwam nota bene naar een seminar van mij. Dan zou je toch zeggen dat hij in eerste instantie op mijn expertise zou letten. Maar niets ervan.

Daarnaast speelt ook nog het feit dat zijn opmerking impliciet de aanname bevat dat "er goed uit zien" en "slim zijn en humor hebben" niet zo vanzelfsprekend samen kunnen gaan. Het is immers nodig om dat als iets bijzonders te benoemen.
Het maakte me er opnieuw van bewust hoe diepgeworteld bepaalde aannames zijn in onze maatschappij. Dat velen (mannen EN vrouwen) een vrouw eerder op uiterlijk beoordelen. De neiging hebben om vrouwen minder serieus te nemen (uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen veel vaker in de rede gevallen worden dan mannen en vaker dingen uitgelegd krijgen omdat hun gesprekspartner aanneemt dat ze iets niet weten of snappen).

Soms wordt ik er even heel moedeloos van... weten dat je een supergoed verhaal hebt gehouden. Vlot, met humor maar ook kwetsbaar. Voelen dat je mensen hebt geraakt. En dan na afloop "feedback" krijgen over de manier waarop je je vestje over je jurk hebt geknoopt... Zucht...

1
Geschreven door Maaike van Steenis
Geschreven op: 14 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
17
0

Recente en relevant artikelen