Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Het gedane ongedaan willen maken.

Terug kijken naar ons verleden doen we maar al te vaak. Helaas net iets te vaak in negatieve zin. Door vroegere gebeurtenissen hebben we vertrouwensproblemen, willen we terug naar hoe het was geweest, herinneren we onszelf eraan wat voorbij is om nog maar niet te spreken over het gevoel wanneer je realiseert het nooit meer terug te krijgen.

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 5 juni 2021
13
89
20
Afbeelding door Kevin turcios via Unsplash
Vind jij jezelf regelmatig denkend aan het verleden? No worries. Of nou ja, je bent zeker niet de enige. In feite, het is onvermijdelijk. Het denken aan het verleden maakt eenmaal onderdeel uit van ons leven. We neigen van nature naar houvast, we klampen ons vast aan wat we liefhebben, wie we zijn en wat of wie we zeker niet kunnen verliezen. We proberen middels herinneringen, denkend aan het verleden, vast te houden aan datgene wat ons diep heeft geraakt. Het hoeft echter niet direct problematisch te zijn als je aan je verleden denkt, mits je erin slaagt te accepteren dat het verleden gebeurt is en het niet meer terug te draaien is. Vandaar ook: verleden tijd. Maar juist daar ligt het probleem want we willen het zo graag terugdraaien. We willen het verleden vaak veranderen of zelfs ongedaan maken. We denken terug aan de tijden dat alles ‘beter was’, overdenken wat we hebben gezegd en gedaan, hadden dit en dat anders moeten doen, fantaseren over hoe ons leven eruit zou zien als dat ene persoon nog in ons leven zou zijn en wat we zouden doen als deze situatie zich niet had voortgedaan etc. Kortom, het (te veel) denken aan het verleden kan enorm beperkend werken. Het beïnvloedt niet alleen ons heden, maar ook onze toekomst. Voor nu laten we ons focussen op het heden, want dat is de werkelijke enigste tijd die we hebben. Het verleden is immers voorbij en de toekomst is niet gegarandeerd.

Alhoewel herinneringen niet per definitie slecht hoeven te zijn, kunnen ze ons wel een vertekent beeld geven van de realiteit. We geven het verleden vaak de kracht ons te misleiden. Misschien heb je ooit te maken gehad met huishoudelijk geweld wat ertoe heeft geleid dat je intimiteit vermijdt. Wellicht ben je bang en ga je het opbouwen van een goede vriendschap niet aan, omdat je geen pijn wilt voelen. Of wanneer een goede vriend zich plotseling afstandelijk gedraagt en niks meer van zich laat horen. Dit kan veroorzaakt hebben dat je bang bent om een verbintenis met iemand aan te gaan. Mogelijkerwijs heeft iemand ooit misbruik gemaakt van iets dat je iemand in alle vertrouwen hebt verteld. Dit kan tot gevolg hebben dat je mensen niet meer zomaar vertrouwt. etc. Oftewel, jouw verleden heeft je perspectief op bepaalde dingen verandert. Dat is natuurlijk logisch, want jij hebt deze negatieve ervaring opgedaan en ons brein is constant op zoek naar herkenning van gevaar. Ons brein wilt ons beschermen nogmaals die pijn te ervaren, dus probeert het met ons te communiceren: ‘je kunt je beter isoleren’, ‘weet je nog wat er de vorige keer gebeurde, dat wil je toch niet nog eens ervaren?’, ‘je moet dit vermijden’, ‘het is het proberen niet waard’ enz. Het probeert ons ervan te weerhouden bepaalde keuzes te maken om op die manier pijn te voorkomen.

Juist goed toch, dat ons brein ons probeert te beschermen? Misschien, misschien ook niet. Ik geloof dat hierdoor veel gemiste kansen hebben plaatsgevonden. Waarschijnlijk hebben we deze kansen niet eens opgemerkt of als mogelijkheden beschouwd, maar hebben we ze automatisch en onbewust afgekeurd uit angstgevoelens of -gedachtes: wat als?..

Negatieve ervaringen in het verleden zijn negatieve herinneringen. Maar in hoeverre laat je dat het heden en jouw toekomst bepalen? Kun je er in slagen om het verleden het verleden te laten of ben je te druk bezig met het proberen te veranderen wat gebeurd is ten koste van het heden? Is dat het waard, het proberen om het gedane ongedaan te maken, waardoor je datgene waar je eigenlijk nog wel invloed op hebt aan je voorbij laat gaan?

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Accepteer het verleden en leef in het heden.’ Leuk joh, als dat nou zo makkelijk was dan zouden we überhaupt niet over ons verleden meer hoeven na te denken. Tóch is het gelukkig wel iets waar we aan kunnen werken. En het ervan bewust worden is de eerste en grootste stap. Slagen we erin om het verleden te onderscheiden van het heden? En om de gebeurtenissen die nog niet hebben plaatsgevonden te onderscheiden van de realiteit?

Omdat één persoon jou, de liefde die je verdient, niet langer kon geven betekent niet dat de juiste persoon voor jou nooit zal komen of dat je de liefde niet waard bent. Misschien heeft deze persoon jou waardevolle lessen geleerd, of heeft het je doen realiseren wat je in ieder geval niet wilt. Als je één, twee of drie keer pijn bent gedaan betekent dit niet dat er geen goede mensen meer zijn. Misschien zijn er mensen die je hebben uitgelachen toen je hen vertelde over je dromen, waardoor je hebt besloten geen verdere actie meer te ondernemen. Er zullen echter ook mensen zijn die jou steunen en begrijpen. Die achter je staan en naar je luisteren. Deze personen zul je gaandeweg ook tegenkomen, beloofd.

Alle negatieve ervaringen… Nee, je verdiende ze niet. Tóch hebben ze jou gemaakt tot de persoon die je vandaag de dag bent en daar mag je reuzentrots op zijn. Beter gezegd: daar moet je trots op zijn. Ondanks alle tegenslagen ben je hier vandaag. Door jouw ervaringen ben je gegroeid en sterker geworden. Jouw verhaal doet ertoe en ik hoop dat je ooit de moed kan vinden je verhaal te vertellen. Juist omdat ook jouw stem gehoord mag worden.


Hoe ga jij om met het verleden en wat is jouw visie hier op? Geloof jij, net als ik, dat alles met een reden gebeurt of juist niet?
Loslaten. Er zal een moment komen dat we verder moeten gaan, ook al is het moeilijk. Tijd blijft lopen, dus we kunnen niet stil blijven staan.
13
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 5 juni 2021
13
89
20

Comments

 • 15 juni
 • 0
Heel aangrijpend !
 • 15 juni
0
 • 8 juni
 • 1
Heel mooi geschreven weer!
1
Noa auteur
 • 8 juni
 • 0
Dankjewel Wendy!
 • 8 juni
0
 • 7 juni
 • 1
Mooi geschreven Noa!
1
Noa auteur
 • 7 juni
 • 0
Dankjewel! <3
 • 7 juni
0
 • 5 juni
 • 2
Goed geschreven. Sommige dingen in het verleden laat je beter los, negatieve ervaringen die je hebben gevormd moet je op een bepaald moment los laten of ze maken je kapot (natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan). Andere zaken uit het verleden moet je dan bijna voor altijd bij je houden en dan denk ik aan herinneringen aan geliefden die er niet meer zijn.
2
Noa auteur
 • 5 juni
 • 0
Heel erg bedankt! Ik ben het helemaal met je eens Rudi.
 • 5 juni
0
 • 5 juni
 • 1
Mooie conclusie Noa
1
Noa auteur
 • 5 juni
 • 0
Dankjewel Chantal! Lief :)
 • 5 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen