Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Het huidige schoolsysteem moet met pensioen

Althans, dat vind ik. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben blij dat ik een opleiding heb afgerond. Niet alleen omdat het studentenleven leuk was, maar ook omdat ik veel heb geleerd op persoonlijk gebied. Maar hoe het schoolsysteem nu nog in elkaar zit, vind ik apart.

Geschreven door Melissa Vermeulen
Gepubliceerd op: 25 juni 2021
10
96
19
Afbeelding door NeONBRAND via Unsplash

Born to be alive go to school

Kinderen hebben een grote fantasiewereld waarin tovenaars, roze olifanten en piraten bestaan. In deze wereld is alles mogelijk en dit mooie denkbeeld van kinderen verdwijnt helaas wanneer ze hun eerste stap in een basisschool zetten. Dit is wellicht heftig om te zeggen, maar het moment waarop we in de schoolbanken zitten, leren we een bepaalde manier van denken aan. Er wordt ons gezegd wat we gaan doen, hoe we het gaan doen en wanneer we het gaan doen. Niet alles is slecht en we leren heel veel op school, maar die fantasiewereld vol met tovenaars, roze olifanten en piraten houdt op een gegeven moment op met bestaan.

De beperkende profielkeuze

Wanneer je zo’n veertien jaar bent, is het natuurlijk tijd voor serious business en behoor je te weten welke richting je op wilt gaan in het leven. Ja, beste mensen: het is tijd voor de profielkeuze. Hoe ik deze keuze heb gemaakt? Geen idee. Waarschijnlijk keek ik een beetje naar de vakken die me leuk leken en waar ik de beste resultaten voor behaalde. Nadat die keuze was gemaakt, vond ik de rest van mijn middelbareschooltijd wel leuk en aardig totdat ik mijn vervolgopleiding ging kiezen. Ik was zeventien, klaar met havo en vastberaden om naar de toneelacademie te gaan. Over dit avontuur kan ik kort zijn. Ik kwam namelijk niet eens door de eerste ronde heen (lol). Het was dus tijd om een andere opleiding te kiezen. Ik wist echter helemaal niet, maar dan ook echt gewoon HE-LE-MAAL niet wat ik wilde studeren. Ik zat sowieso vastgebonden aan de profielkeuze die ik drie jaar eerder had gemaakt en met die kennis maakte ik uiteindelijk maar een keuze.

Twee keer scheepsrecht?

Op mijn zeventiende besloot ik in mijn eentje te verhuizen naar een stad die 1,5 uur reizen van mijn ouders lag. De studie die ik had gekozen, was nu eenmaal alleen in Tilburg te volgen. Dit vond ik op zich niet zo’n probleem. Alhoewel de gedachte om uit huis te gaan op die leeftijd mijn brein nooit had bereikt. Om een lang verhaal kort te maken, stopte ik met deze studie na twee hele jaren en koos ik een die dichter bij huis lag. Deze studie was in Maastricht waar ik een leuke en gezellige tijd heb doorgebracht. Ik ben alleen nu niet meer zo zeker of die studie de beste keuze voor mij was. Wanneer ik naar vacatures kijk en de eisen lees, staan er vaak studies bij die beter bij me hadden gepast. Maar ja, wist ik veel wat ik wilde doen op mijn zeventiende!

School is niet de enige kennisbank

De laatste tijd heb ik veel nagedacht over van alles. Een van die onderwerpen was het schoolsysteem en de manier waarop we in deze maatschappij werken. We worden allemaal in een bepaalde richting geduwd en eigenlijk wordt het nu als normaal gezien dat je zo snel mogelijk je school af hebt gerond en vervolgens aan het werk gaat. We hebben het idee dat de enige kennis die je nodig hebt in scholen te verkrijgen is. Maar wat ik nu eindelijk inzie, is dat the world wide web iedereen toegang geeft tot alle kennis die je maar wilt hebben! Je kunt zoveel leren via Youtube, mensen die je online leert kennen, online cursussen en noem het maar op! Als je iets wilt leren dan is het internet een goede plek om te starten. Tenzij je hartchirurg wilt worden. Je moet geen opleiding tot hartchirurg gaan volgen via Youtube. Tuurlijk heb ik veel geleerd op school, maar het schoolsysteem is verouderd. Het past niet meer bij deze tijd en moet zeer nodig op de schop.
... het schoolsysteem is verouderd.

Mogelijkheden genoeg

Zelf ben ik nu bezig met teksten schrijven voor bedrijven die bijvoorbeeld websiteteksten of productbeschrijvingen nodig hebben. Ik heb me ingeschreven bij de KvK, kijk Youtube-video’s en schaf cursussen aan via Udemy waar ik zoveel mogelijk probeer te leren over het vak copywriting. Ik vind dit niet alleen heel leuk, maar ik geloof ook echt dat ik hier goed in ben. Door teksten zoals deze te schrijven, blijf ik mezelf ontwikkelen en werk ik naar een doel toe waar ik zeker van ben dat die te bereiken is. En dit alles, zonder een opleiding te hebben gevolgd die met copywriting te maken had. Alles wat ik tot nu toe heb geleerd, heeft het internet mij vaak gratis geschonken.
10
Geschreven door Melissa Vermeulen
Gepubliceerd op: 25 juni 2021
10
96
19

Comments

 • 26 juni
 • 1
Zeker de erg jonge leeftijd waarop je al een keuze moet maken die je een bepaalde richting in duwt, is niet goed voor jongeren. ik hoop dat je
1
 • 26 juni
 • 1
je draai zult vinden in de wereld van de copywriting
1
 • 27 juni
 • 0
Dank je wel!
 • 27 juni
0
 • 26 juni
 • 0
Zeker de erg jonge leeftijd waarop je al een keuze moet maken die je een bepaalde richting in duwt, is niet goed voor jongeren. ik hoop dat je
 • 26 juni
0
 • 26 juni
 • 2
Ik sta zelf in het onderwijs en hoor hier opmerkingen die waarschijnlijk op het schoolsysteem van tientallen jaren terug slaan. (Persoonlijk sta ik in België, waar we sinds een paar jaar met een totaal nieuw leerplan en een totaal nieuwe aanpak zitten.)
Kinderen worden tegenwoordig meer gestimuleerd om zelf te ontdekken, veel te doen, ondervindend te leren... Ze zijn al lang geen vat meer dat gevuld moet worden.
Afgelopen week hebben we : kamertuintjes gemaakt (een tuintje in een doos, waarin ze zelf gras gezaaid hebben, tuinkers en sla, maar waar ze ook hun eigen plan mochten maken, met boerderijdieren, paadjes met steentjes...) na enkele lesjes natuurkunde, we hebben ook een natuurbingo gedaan (op ontdekkingstocht in de natuur, zoekend naar alles wat op hun bingo-kaart stond), we hebben met reuzenblokken en reuzenclicks zelf fantasiewoningen gebouwd waar ze echt in konden n.a.v. een les meetkunde over constructies, ze bouwden zelfs spontaan kubussen, omdat die in de les voor kwamen... en zo kan ik nog heel lang doorgaan. De basisschool is bedoeld om een basis te leggen, vaardigheden te ontwikkelen, en zonder die basiskennis kun je echt niet starten. Hoe je die basiskennis aanbrengt en inoefent, daar zit het 'm.
2
 • 27 juni
 • 0
Dat is zeker zo! Ik word ook blij als ik dit zo lees :D
 • 27 juni
0
 • 25 juni
 • 1
Ik heb ook een leuke schooltijd gehad. Ik mis het soms nog weleens, het leren, huiswerk van de ene naar de andere les. :-) Ik denk dat na zoveel jaren en technologie voor veel zaken geldt dat het systeem op de schop moet en met de tijd mee moet. Ik ga je volgen, zou het leuk vinden jij mij ook? Tuurlijk staat de koffie voor je klaar.
1
 • 25 juni
 • 0
Ja, dat vind ik ook zeker! School vond ik leuk, maar er moeten gewoon dingen veranderen. Ik ga je volgen :)
 • 25 juni
0
 • 25 juni
 • 1
Helemaal mee eens! Het schoolsysteem is zwaar verouderd en allang niet meer van deze tijd. Knap dat je ervoor kiest om je zelfstandig bepaalde vaardigheden eigen te maken. Ik denk dat je daar meer van leert en op die manier is het ook nog eens veel leuker. Succes, je gaat er zeker komen. Laten we elkaar volgen en koffie schenken ;)
1
 • 25 juni
 • 0
Precies! Ik heb nu ook echt de motivatie om er iets van te maken. Ik ga je volgen en kom op de koffie :D
 • 25 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen