Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Het paleodieet, wat is dat precies ?

Er bestaan heel wat diëten die bedoeld zijn om af te vallen. Maar een dieet is eigenlijk niets anders dan een manier van eten. Zo is paleo eerder een levenswijze dan wat velen onder een dieet verstaan, net als veganisme een soort dieet is.

Geschreven door Enigma
Gepubliceerd op: 3 aug 2021
8
16
15
Afbeelding door Sam Moqadam via Unsplash
Wat houdt het in ?

Eerst en vooral :  voor velen is paleo dus geen echt dieet, maar eerder een manier van leven. Het is bij mensen die paleo eten zodanig ingeburgerd in hun dagelijkse leefgewoonten, dat het een levenswijze geworden is. Bij dieet denken velen nog aan een manier om af te vallen, terwijl dit niet de hoofdbedoeling is.
Iemand die volgens deze principes eet, richt zich vooral op wat onze oudste voorouders heel lang geleden in de natuur vonden : natuurlijk gekweekt vlees (van grasgevoerd vee) of vis, groenten en fruit,  eieren,  zaden en noten en pure vetten.
Uitgebreide lijsten met een opsomming van alle groenten, fruit, vlees en dergelijke zijn op gespecialiseerde websites makkelijk te vinden.

Wat mag niet volgens paleo ?

Alles wat gemanipuleerd is, wat geraffineerd of industrieel is : frisdrank, sapjes, zoute dingen, snoep...  Maar ook peulvruchten en granen (ook pseudogranen zoals maïs en rijst) passen niet in een paleodieet.
Zuivel is een beetje een schemerzone, maar wordt doorgaans ook gemeden. Rauwe melk is vaak niet meer te krijgen.
Familie van de nachtschades (o.a. aardappel, aubergine, paprika, tomaat...) staat ook op de 'te mijden'-lijst.

Waarom eten mensen paleo ?

Het uitgangspunt is dat ons lijf, onze genen, nog steeds op dezelfde manier werken als miljoenen jaren geleden. Er is 'onderweg' geen aanpassing geweest van de werking van ons lichaam naar industrieel gemaakte voeding.
Vandaar dat in westerse landen steeds meer welvaartsziekten de kop opsteken. De behandeling hiervan is meestal niet op oorzaak gericht, maar op het bestrijden van symptomen.
Je krijgt een hoop pilletjes, boordevol - nog meer - industriële rommel en chemische samenstellingen, waardoor je nevenwerkingen krijgt die je aanvaardt 'voor het goede doel' : genezen. Dit terwijl je eigenlijk steeds meer klachten krijgt.
Ons lichaam kan zelf heel wat helen.

Voor wie meer wil weten,

dit zijn de officiële Belgische en Nederlandse sites van de Paleo-verenigingen :
- voor BELGIË  :  https://www.paleo.be/  - voor NEDERLAND  :  https://www.paleo.nl/

Tot slot nog een bemerking van iemand die overtuigend over het nut van zo'n dieet kon vertellen, wat me altijd bijgebleven is :

' Als je een auto hebt en je weet dat ze ergens rommelen met de benzine, dan ga je daar niet meer tanken. Want je wilt dat je auto een hele tijd meegaat. Je gaat ergens tanken waar de benzine van betrouwbare kwaliteit is. Waarom eet je dan zo vaak dingen waarvan je weet dat ze niet van goede kwaliteit zijn? Dat ze geen meerwaarde leveren aan de werking van je lichaam ?'

Tja, toen dacht ik dus : 'Daar heb je een punt...'
8
Geschreven door Enigma
Gepubliceerd op: 3 aug 2021
8
16
15

Comments

 • 5 aug
 • 0
Je hebt het goed uitgelegd. Niet mijn way of eating.
 • 5 aug
0
 • 4 aug
 • 1
Intressant artikel!
1
 • 4 aug
 • 1
Een fijn en informatief artikel.
1
 • 3 aug
 • 1
Heb je dan ook een archi- dieet?
1
 • 3 aug
 • 1
interessant.
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen