Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Het slagveld dat we social media noemen

Eerlijk is eerlijk, we brengen allemaal confronterend veel tijd door op social media. Wat we op social media aantreffen en meemaken is echter een stuk minder vreedzaam en harmonieus dan wat we enkele jaren geleden beleefden op social media.

Geschreven door Florian
Gepubliceerd op: 12 mei 2021
8
61
13
Afbeelding door NordWood Themes via Unsplash
Aanstootgevende posts en verhitte commentsecties. Iedereen die op social media zit heeft hier ervaring mee gehad. Social media is opgericht met goede intenties, namelijk het makkelijk in contact blijven met anderen zonder fysiek in de buurt te zijn van elkaar en leuke content te plaatsen. Tegenwoordig lijkt daar echter vaak weinig van over te zijn.

Of je nou gebruik maakt van Instagram, Facebook, Twitter, TikTok of andere sociale media, we hebben allemaal wel eens een post voorbij zien komen die we achteraf liever niet hadden gezien. Denk hierbij aan posts met heftige grafische inhoud. Het gaat echter verder dan alleen posts die onze ogen pijn doen om naar te kijken. Zo worden er nog steeds vele posts, maar ook reacties, geplaatst die bijvoorbeeld racistische of seksistische inhoud bevatten. Het is dan ook haast te triest voor woorden dat een plek die bedoeld is om leuke content te plaatsen en mensen makkelijk met elkaar in contact te laten komen ook gebruikt kan worden om racistische of seksistische content te plaatsen. Op deze manier raken mensen namelijk gekwetst. Dat is helemaal niet waar social media voor bedoeld is. Hoe naar en slecht dit soort content op social media ook is, het is niet verrassend dat dit toch alsnog wordt geplaatst door mensen. We wonen immers met ruim zeven miljard mensen op deze aarde, en rotte appels zitten er steevast tussen. Wat wel onbegrijpelijk is, is dat deze kwetsende content vaak zo lang online blijft staan. Ga maar na; als jij een video op social media wil plaatsen met een liedje eronder wordt deze video na enkele seconden voorgoed van het internet afgehaald i.v.m. copyright. Hoe social media giganten dit zo perfect hebben kunnen regelen voor copyright kwesties, maar dit (nog) niet hebben geregeld voor kwesties die betrekking hebben op racisme en seksisme is werkelijk onvoorstelbaar. Het zou voor iedereen beter zijn als op dezelfde manier als met copyright kwesties, er na het plaatsen van een racistische of seksistische reactie/post deze ook automatisch wordt verwijderd.
Afbeelding door Icons8 Team via Unsplash

Van internet naar het slagveld

Een ander groot probleem op social media is hoe er met elkaar wordt omgegaan. Vooral omtrent content met een maatschappelijke of politieke inhoud blijkt dit telkens een groot probleem, en dan vooral in de commentsecties onder deze posts. Omdat het nu zo makkelijk is om op social media met elkaar in contact te komen, kan jouw mening nu ook terecht komen bij mensen die uit een ander milieu komen en compleet anders over een onderwerp denken. Vaak zorgt dit voor interessante discussies en gesprekken online. Veel te vaak lopen deze meningsverschillen echter uit tot verhitte ruzies, met heftige en vaak zelfs persoonlijke aantijgingen. Mensen kunnen immers van alles zeggen op social media. Niet alleen omdat dit virtueel plaatsvindt, maar ook omdat er meteen een beroep wordt gedaan op de vrijheid van meningsuiting wanneer men hierover geconfronteerd wordt. Deze vrijheid van meningsuiting is een kostbaar concept, waar we trots op mogen zijn, maar laten we dit niet als excuus gebruiken om anderen doelbewust te kwetsen. Juist doordat er op social media geen 'rechter' of 'politieagentje' is die de orde bewaakt kunnen deze discussies en ruzies zelfs nog verder uit de hand lopen. Denk hierbij aan bedreigingen, of zelfs ruzies die dusdanig uit de hand zijn gelopen dat ze in het 'echte leven' hardhandig worden uitgevochten. Ook dit is een onderdeel van social media. Wellicht een kant die we liever niet onder ogen komen, maar hij is er wel degelijk.
Deze vrijheid van meningsuiting is een kostbaar concept, waar we trots op mogen zijn, maar laten we dit niet als excuus gebruiken om anderen doelbewust te kwetsen.
Waar een simpel bezoekje naar je favoriete social media vroeger veelal bestond uit onschuldige en harmonieuze ervaringen, zal je tegenwoordig nog maar moeilijk je favoriete social media kunnen openen en geen haatdragende, aanstootgevende of kwetsende content tegenkomen. Laten we daarom hopen dat de sociale media giganten hier als bedrijf snel effectief tegen optreden. Tot die tijd moeten wij zelf, als mensheid, proberen elkaar in onze waarde te laten.
8
Geschreven door Florian
Gepubliceerd op: 12 mei 2021
8
61
13

Comments

  • 20 juli
  • 0
Jammer genoeg vaak waar. Ik denk niet 1keer maar vijf keer na voor ik reageer op social media. Ook een post of mening die ik deel is niet zomaar lukraak en impulsief.
  • 20 juli
0
  • 18 juni
  • 0
Klopt inderdaad. Heb het ook meegemaakt in deze corona-periode waar er twee kampen zijn ontstaan, dat je steevast iets naar je hoofd geslingerd wordt, waarvan je denkt, dat is er nu gewoon over! Ik hoop met jou dat men daar paal en perk aan stelt. Goed geschreven. (ik volg je alvast, jij mij ook?)
  • 18 juni
0
  • 12 juni
  • 1
Goed artikel! Ik erger me ook elke dag aan de haatdragende content op instagram. Ik denk altijd maar; als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan niks. Helaas zijn er veel mensen die er niet zo over denken
1
Florian auteur
  • 16 juni
  • 0
waren er maar meer mensen die dachten zoals jij!
  • 16 juni
0
  • 27 mei
  • 1
Tof geschreven! Ik heb echt een haat-liefde verhouding met social media
1
Florian auteur
  • 27 mei
  • 0
Bedankt! Kan ik me helemaal voorstellen!
  • 27 mei
0
  • 25 mei
  • 1
Heel goed geschreven! Ik ben het ook met je eens. Social media kan heel goed zijn, maar dan moet iedereen elkaar wel respecteren en geen haatcomments, of andere kwetsende dingen posten. Dat is ook gewoon nutteloos, dus ik snap niet dat mensen zich daar mee bezig houden
1
Florian auteur
  • 25 mei
  • 0
precies! als mensen zich meer zouden focussen op anderen in hun waarde laten zou social media een veel fijnere plek zijn!
  • 25 mei
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen