Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Het verlies van waarden

In hoeverre is respect voor elkaar en de natuur nog een waarde? Als je kijkt hoe de natuur zelf in harmonie is, dan kunnen wij mensen daar enorm van leren. De natuur ruimt zijn eigen rommel op, de natuur houdt geboorte en vergankelijkheid in harmonie, een mier wil geen beer zijn en een giraf geen kat.

Geschreven door Simone Kremers
Geschreven op: 18 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
28
0
Afbeelding door Kunal Shinde via Unsplash
Nee, ik spreek niet over metrische waarden. Ik heb het hier over persoonlijke waarden. Ben ik conservatief? Dat mag je zelf beoordelen.

Om tot een oordeel over waarden te komen, lijkt het me verstandig om te beginnen bij het begin. Wie zijn wij mensen.

Weten we dat nog en kunnen we dat nog weten. Want als jij en je ouders al decennia lang in de stad wonen met af en toe een reisje naar een toeristisch paradijs ergens ter wereld, dan lijkt het me logisch dat je je niet meer herinnert wie wij zijn als mensen.

Wij zijn onderdeel van een ecologisch systeem, een mooie term voor niets anders dan de natuur.

En het trieste is dat wij al jaren de natuur niet meer respecteren zoals wij zouden moeten doen om gezond te blijven en in harmonie met elkaar te leven. Geldstromen gingen boven de natuur.

In hoeverre is respect voor elkaar en de natuur nog een waarde? Als je kijkt hoe de natuur zelf in harmonie is, dan kunnen wij mensen daar enorm van leren. De natuur ruimt zijn eigen rommel op, de natuur houdt geboorte en vergankelijkheid in harmonie, een mier wil geen beer zijn en een giraf geen kat. Een zwaluw wil niet in een ooievaarsnest wonen en een bever niet in een kippenhok.


'Een zwaluw wil niet in een ooievaarsnest wonen en een bever niet in een kippenhok.'
Een mens daarentegen wil altijd meer en lijkt nooit tevreden en heeft een oordeel. Wonen in een woonwagen is voor velen niet goed genoeg, rijtjeshuizen mensen verlangen naar villa's en villa mensen verlangen naar kastelen.

Onvrede, frustratie, hebberigheid, egoïsme, het leeft allemaal in ons. En toch wordt op school niet onderwezen hoe je omgaat met deze emoties. Niemand lijkt te beseffen hoe geldstromen gedijen op onze eigen emoties. Toch waren er zeer wijze leermeesters die ons duidelijk maakten dat emoties een frequentie hebben. En dat je eigen frequentie bepaalt in hoeverre je in harmonie bent.

Wat is er gebeurd met de waarde van harmonie?
Als we beschouwen wat een mens echt nodig heeft dan zijn dat maar een paar dingen: voedsel, water, schuilplaats. Dat is het. Meer niet. Maar wat gebeurt er met een mens als hij zijn schuilplaats heeft en genoeg voedsel om te eten en water om te drinken? Dan gaat hij denken. En dat denken veroorzaakt te vaak een probleem, voor zichzelf of voor anderen. Wordt ons geleerd om ons bewust te zijn van onze eigen gedachtes? Nee. Toch in veel religies wordt hier wel aandacht aan besteed.
Dat brengt mij terug naar het begin. Het verlies van waarden. Het verlies van de juiste waarden om in overeenstemming te kunnen leven met de natuur.

De grote vraag is, kan het jou nog wat schelen?

0
Geschreven door Simone Kremers
Geschreven op: 18 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
28
0

Recente en relevant artikelen