Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Het vinden van jouw droombaan: deze vragen kunnen jou hierbij helpen!

Het vinden van je droombaan kan een ontzettend lang proces zijn. Om een carrière te hebben waarbij je ook voldoening krijgt en je ei in kwijt kunt, zal je eerst wat research moeten doen. Want wat past er nou écht goed bij jou? Om deze vragen te kunnen beantwoorden, neem ik je mee op sleeptouw met dit artikel. Zodat jij de juiste keuze kunt maken en zodat jij weet welke richting je uit kan gaan.

Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 30 juni 2021
9
108
9
Afbeelding door Mateus Campos Felipe via Unsplash

Uitvinden wat jouw sterke kanten zijn.

Om een baan te vinden die goed bij jou past, is het van belang dat je iets kiest waar jouw sterke kanten goed naar voren kunnen komen. Nou kan het echter zo zijn dat je geen flauw idee hebt wat jouw sterke kanten nou precies zijn. Waar ben je nou eigenlijk goed in? Graaf daarom diep in je brein en vraag jezelf af wat het antwoord op deze vraag is. Het kan zomaar zijn dat je terugdenkt aan een periode in je jeugd, waarbij je uitblonk in iets. Of dat je zomaar iets te binnen schiet wat je leuk vond om te doen. Mocht het echt niet lukken, vraag dan eens aan jouw directe omgeving wat zij jouw sterke kanten vinden. Deze mensen kijken vaak op een andere manier naar je dan jij zelf doet, dus hun antwoorden zijn ontzettend waardevol.

Het bepalen van jouw normen en waarden.

Door bij het kiezen van een carrière rekening te houden met je normen en waarden, kun je bepalen of een bepaald beroep de juiste voor je zal zijn. Je normen en waarden zijn als een kaart die jou door het leven leidt en je op de goede weg helpt. Waar je waarde aan hecht, is datgene waarop je je automatisch concentreert en waar je dus ook naar toe beweegt, dus het is belangrijk om die zo vroeg mogelijk op een rijtje te krijgen.

Als je dit lastig vindt, dan kan het helpen om van verschillende beroepen en functies de competenties op te zoeken. Via deze competenties krijg je een beeld van wat er van je verwacht wordt, en dus ook of deze taken en benodigde kennis goed aansluiten bij wat jij belangrijk vindt in het leven.

Naast het vaststellen van je normen en waarden, is het ook belangrijk om het doel te vinden in het werk dat je overweegt te gaan doen. Dit draait om wat je gemotiveerd maakt om elke dag op te staan en aan het werk te gaan. Door je doel te begrijpen, kom je tot de kern van wat je in het leven wilt bereiken en kun je uit gaan zoeken hoe je dat kan bereiken.

Uit je comfort zone stappen.

Om er écht achter te komen wat je kan en wat je moeilijk vind, is het nodig om dingen uit te testen. En dit betekent dat jij uit je comfort zone moet gaan stappen. Je weet namelijk pas echt wat werkt en wat je voor vaardigheden hebt, als je dit in de praktijk hebt kunnen ervaren. Je leert op deze manier dingen over jezelf die je waarschijnlijk nog niet eerder wist. Dus twijfel jij nog over wat voor beroep je moet kiezen, dan raad ik deze stap echt van harte aan.

Het klinkt waarschijnlijk doodeng om uit je comfort zone te moeten stappen. Maar wie weet wat voor wereld er voor je open gaat. Zo kun je er zomaar achter komen dat je stiekem toch wel erg zorgzaam bent en het ook leuk vindt om voor anderen te zorgen. Of je dacht dat een carrière als journalist nooit voor je weg was gelegd, maar je blijkt er een natuurtalent voor te hebben. Probeer dus eens wat uit, ga dagen meelopen bij bedrijven, ga vrijwilligerswerk doen of meld je tóch aan voor dat toffe project waarvan jij dacht dat je het niet zou kunnen.

Neem geen genoegen met minder.

Het kan zomaar zijn dat je al een gerichte studie volgt. Of al werkt. En dat het je totaal niet bevalt. Het gebeurt en je bent hier ook echt niet alleen in. Mijn advies aan jou is dat als je ongelukkig bent in je carrière, neem dan geen genoegen met minder, alleen maar omdat het de gemakkelijke of veilige keuze is. Je verdient namelijk echt wel beter! Alleen jij kunt je leven veranderen, dus kom uit je comfort zone, neem een ​​paar risico's en wees de ster van je eigen leven. De mogelijkheden die er zijn, zijn eindeloos. Want eerlijk is eerlijk, je wordt er niet jonger op. En hoe jammer zou het zijn dat je je ellendig blijft voelen, alleen maar omdat je bang bent om een ander pad in te gaan? Durf te leven, durf te kiezen voor jezelf!

Visualiseer je doelen.

Door bijvoorbeeld je ideale werkomgeving te visualiseren, blijf je op het goede spoor bij het ontwikkelen van een carrière plan en kunt je een algemeen doel voor ogen hebben. Als je geen visie hebt, heb je geen richting of doelen om naartoe te werken. Vaak dwalen mensen gewoon af in de carrière waarin ze zich bevinden zonder een stapje terug te nemen en te bepalen hoe hun ideale werkdag eruit zou zien. Door dit te doen, stel je van tevoren vast wat je precies wilt doen en waar je wilt zijn, zodat je eraan kunt werken om dat te realiseren.

Als het je niet lukt om het zomaar in het luchtledige te doen, dan kan het maken van een vision board misschien wel eens helpen. Pak een blad papier, tijdschriften, een schaar en een lijmstift en ga aan de knutsel. Knip uit wat voor jou je ideaal is, waar je graag heen zou willen en hang het eindresultaat op een prominente plek op. Op deze manier wordt je dagelijks geholpen met het in het oog houden van je eindbestemming.

Vragen die jij jezelf kan stellen.

Mocht je nog steeds wat vastlopen in het vinden van jouw droombaan, dan kan het helpen om wat vragen te beantwoorden. Ik heb er enkele voor je om mee aan de slag te gaan. Pak je journal, een fijne pen en een kop thee en ga er eens goed voor zitten. Het kan zijn dat je nog steeds wat moeite hebt om op antwoorden te komen, maar dat is niet erg. Het is een zoektocht, en die kan immers wat langer duren. Take your time!

 • Wanneer was de laatste keer dat je een groot gevoel van succes had? Waar ging het over?
 • Als geld geen probleem was, met welk project zou je dan vandaag beginnen?
 • Wie maakt jou jaloers? Wat hebben zij dat jij niet hebt?
 • Wat is je diepste droom?
 • Helpen je dagelijkse bezigheden je om dichter bij je droom te brengen?
 • Wat zou je daar eventueel wel brengen?
 • Geeft jij het beste van jezelf op je werk, stage of school?
 • Wat ontbreekt er momenteel waardoor je niet je beste jij kan geven?
 • Hoe kun je dit ontbrekende stuk introduceren?
 • Wat zijn activiteiten buiten het werk die je voldoening geven?
 • Hoeveel tijd besteedt je aan deze gebieden van je leven?
 • Wat moet je, naast je carrière, nog oplossen of ontwikkelen?
 • Hoe lang ben je al op zoek naar een bevredigende carrière?
 • Hoeveel druk leg jij op jezelf?
 • Wat kunt je nu doen om frisse ideeën binnen te laten?
Succes met het beantwoorden van de vragen en het zoeken naar jouw perfecte baan.
9
Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 30 juni 2021
9
108
9

Comments

 • 8 juli
 • 0
goed artikel. Zelf zit ik nog op school en heb ik al heel lang hetzelfde idee in mijn hoofd voor een carrière later. Maar soms begin ik toch nog wat te twijfelen.
 • 8 juli
0
 • 4 juli
 • 0
Goede tips! Een kopje koffie dik verdiend!
 • 4 juli
0
 • 3 juli
 • 0
Goed artikel en ik ga er nog eens goed voor zitten om de vragen te beantwoorden, zit zelf echt op een punt dat ik een andere richting op wil wat werk betreft.
 • 3 juli
0
 • 2 juli
 • 0
Mooi artikel met nuttige tips, well done.
 • 2 juli
0
 • 1 juli
 • 1
Mooi artikel Nikki, en goede tips! Je sterke kanten toepassen in het veld van je passie is inderdaad krachtig
 • 1 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen