Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Het werkelijke probleem van Herman Brusselmans bij de Literaire Marathon

Afgelopen week was er een kleine rel ontstaan tussen Herman Brusselmans en Bregje Hofstede. De oorzaak was dat tijdens de voordracht van Herman Brusselmans, waarin hij had het over een nieuwe opvolger van James Bond, hij het n-woord gebruikte. Daarop zijn Bregje Hofstede en Alma Mathijsen de zaal uitgelopen. Opvallend daarbij zijn de reacties over dit voorval online.

Geschreven door Samuel de Korte
Gepubliceerd op: 6 okt 2021
3
191
1
Afbeelding door Freestocks via Unsplash

Waarom zou je het gebruiken?

De discussie over de gebeurtenis zelf wil ik nu niet op ingaan, al ben ik zelf van mening dat het gebruik van dat woord in de hedendaagse maatschappij niet nodig is. Brusselmans was op de hoogte van de gevoeligheid van dit onderwerp, zoals hij ook al in een column van midden september liet blijken. Desondanks koos hij ervoor om dit woord wel te gebruiken.

Online werd er naar aanleiding van deze gebeurtenis flink gediscussieerd. Enkele mensen proberen de situatie in zijn context te plaatsen of gaan in op de handelingen van één van de betrokkenen. Grofweg zijn er drie groepen te onderscheiden. Een partij stelt dat Brusselmans iemand is die schijnbaar graag provoceert en seksistische opmerkingen maakt. Dit hoort daar ook bij en moeten we accepteren. Een ander deel stelt dat de dames goed hebben gehandeld. Zij hebben een keuze gemaakt. Uitzonderlijk, is de laatste groep, want er zijn mensen die menen dat afhankelijk van de intenties van Brusselmans er wel of geen excuses moet worden gemaakt. Zij claimen dat als Brusselmans het zei om te kwetsen of te discrimineren, hij dan zijn excuses zou moeten aanbieden. Indien hij het niet kwetsend bedoeld heeft, dan is het niet nodig om zich te verontschuldigen. Het is deze laatste groep waar ik op in zou willen gaan, want zij hebben blijkbaar het probleem niet begrepen.

Een beetje empathie

Het probleem is niet of Brusselmans zijn woordkeuze kwetsend bedoeld heeft of niet, het probleem is dat het door andere mensen als kwetsend wordt opgevat. Waarom hij het gebruikt is daarin niet aan de orde, en sowieso een gekke maatstaf. Waarom zou de intentie hierbij een rol spelen? Mensen legitimeren de meest verschrikkelijke daden vanuit de gedachte dat zij een betere wereld maken. Indien je weet dat voor iemand anders iets vervelend is, maar je gebruikt het toch, dan ben je gewoon asociaal bezig. Een beetje empathie en rekening houden met een medemens is wat er gevraagd wordt door het woord niet te gebruiken, in plaats van enkel vanuit je eigen positie redeneren. We gebruiken het woord nazi ook niet om alle Duitsers en Oostenrijkers tegenwoordig te duiden.

Het probleem is niet opgelost als je denkt dat sorry zeggen niet nodig is, als je iets niet gemeen bedoelde. Als je enkel kan redeneren vanuit je eigen persoon, is het eerder getuige van een gebrek aan inlevingsvermogen dan een geschikte maatstaf om zulke uitlatingen aan te beoordelen. Een beetje empathie voor de ander, is dat nou te veel gevraagd?
3
Geschreven door Samuel de Korte
Gepubliceerd op: 6 okt 2021
3
191
1

Comments

  • 31 okt
  • 0
absoluut! Helemaal mee eens
  • 31 okt
0

Recente en relevant artikelen