Artikel.nl
Editorial Approved Badge

High honey I'm home!

Verkeerd geschreven? Ik denk het niet! snel verder lezen!

Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 25 sep 2022
3
81
0
Afbeelding via pixabay van David Mark
Afbeelding via pixabay van David Mark

Hi honey?

Honing, een kostbaar goed en voordat wij Nederlanders (nou ja, de mensen die hier toen woonden) de beschikking kregen over verschillende soorten suikers uit riet en uit biet, was dit goedje het middel om iets zoet te maken.
Inmiddels zijn we ons pijnlijk bewust van het nut van honing. Nee, niet zozeer om de smaak of de werking van het product zelf, meer om de bijen die deze honing produceren. Bijen die in feite onze natuur helpen in stand te houden.

Het “redt de bij” is inmiddels een veel gehoorde uitspraak. Prima! Want die honing die dan als vanzelf ook wordt gemaakt, daar ben ik gek op.
Dat deze bijen bedreigd worden, is niet alleen in Nederland een treurig feit, ook op andere plaatsen van de wereld heeft dit tot zorgwekkende problemen gezorgd.

Tot in de himalaya toe, de daar levende bijensoort de “Apis Laboriosa” is al in een zorgwekkende situatie terecht gekomen. Zodanig zorgwekkend, dat de overheid heeft ingegrepen en de “honing oogst” aan banden heeft gelegd. Hier is het dus niet zozeer het gebrek aan bloemen of begroeiing die ervoor zorgt dat de bijen het moeilijk krijgen, nee, hier is het de mensheid zelf die zich maar al te graag waagt aan de honing van dit bedreigde diertje.

Waarom zou je dit willen? De nesten van deze bijen hangen daar op zeer hoge hoogten, de ijle lucht maakt je het klimmen al moeilijk genoeg en de locaties van de nesten zorgen voor de rest. De oogst van dit kostbare goedje is daarmee direct ook een levensbedreigende bezigheid.

Dat zouden we vaker moeten doen.

Datgene wat zo bedreigend is voor het voortbestaan van een soort zo schrikbarend gevaarlijk maken, dat het ook degenen die hier toch mee bezig gaan ook zelf bedreigd.
Helaas is dat ook wat er daadwerkelijk gebeurt en zijn het de grootverdieners die hun “slaven” het nare werk laten doen, niet zelden met de dood als gevolg.

Even terug naar deze honing. Het heeft dus specifieke eigenschappen. Het is giftig, maar in lage mate, dus je kan het een beetje tot je nemen. Gevolg: Je komt ook in hogere sferen zonder dat je een klimpartij hoeft te ondernemen. De zoete smaak sterft langzaam weg op je tong en je hersenen raken bedwelmd.

Voor het luttele bedrag van 100 euro (per 250 gram) kan je een gereguleerd en gecertificeerd potje “mad- Honey” kopen.
Beduidend minder dan zo’n tocht met sherpa’s na een vermoeiende vliegreis.
Oh ja, het zou ook nog lust opwekkend zijn heb ik begrepen…

Ik hoor het roepen al: Honey I’m home!
Ik vraag mij alleen af of het Hi Honey I’m home wordt of: High Honey I’m home.
https://ecotoday.nl/mad-honey/ (dit was de bron voor deze tekst)
3
Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 25 sep 2022
3
81
0

Recente en relevant artikelen