Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoe begin je aan een verhaal? (deel 1 van de schrijfreeks)

Schrijven, iets dat er vaak zo gemakkelijk uitziet, maar in werkelijkheid best lastig kan zijn. Dat zullen al veel mensen ondervonden hebben. Mensen die een boek willen beginnen schrijven, journalisten, of gewoon studenten die voor een schoolopdracht een opstel moeten schrijven. Daarom deze reeks vol tips over schrijven.

Geschreven door Lana Ederveen
Gepubliceerd op: 26 mei 2021
8
69
4
Afbeelding door Angelina Litvin via Unsplash
Het idee
Zoals in de inleiding al vermeld, ga ik het vooral hebben over hoe je een boek of verhaal moet schrijven. En zoiets begint natuurlijk altijd met een idee. Als je zonder idee begint te schrijven, kan je er bijna zeker van zijn dat dat verhaal voor de vuilbak is. Want een verhaal is veel meer dan alleen je fantasie die de vrije loop gaat. Het is een web van personages die elkaar tegenkomen, elk met hun eigen verhaal. Het is een samenhang van allerlei gebeurtenissen die uiteindelijk zorgen voor het plot. Het is een tekst die een verhaal brengt met een boodschap erachter. Daarom is het ook zo belangrijk om voor je begint te schrijven, een idee te verzinnen.

Stel jezelf de vraag in welk genre je het liefst wilt schrijven. Dat kan romantiek zijn, maar evengoed actie of fantasie. Zelfs combinaties zijn mogelijk. Denk maar aan de hunger games, het is een verhaal waar veel actie in voorkomt, maar tegelijkertijd is er romantiek in verweven.

Als je dan je genre hebt gekozen, moet je beginnen nadenken over je verhaal. Waarover wil je het laten gaan. Wil je het hebben over het dagelijkse leven op een middelbare school, met al zijn problemen. Of schrijf je liever over een avonturier die de Amazone intrekt op zoek naar nieuwe diersoorten. Je kan letterlijk alle kanten uit met een verhaal.

Het enige wat echt heel belangrijk is, is dat je origineel blijft. Niemand zit te wachten op weer een boek over de typische badboy en het brave nerdje die verliefd worden op elkaar. Simpelweg omdat er al honderd van die boeken zijn. Verzin een nieuw verhaal. Je kan je fantasie de vrije loop laten gaan. Denk bijvoorbeeld aan een hele nieuwe wereld, of dingen die in het verleden zijn gebeurd, of juist in de toekomst.

In deze stap is dus vooral creativiteit belangrijk!
Een verhaal is veel meer dan alleen je fantasie die de vrije loop gaat.
De voorbereiding
De tweede stap is de voorbereiding. Je hebt nu een vaag idee in je hoofd, waarover je verhaal moet gaan. Nu ga je dat verder uitwerken.
  • Schets de personages: Bedenk de hoofdpersonages en een paar nevenpersonages en bepaal hun karakter. Je kan eventueel ook hun verhaal al neerschrijven. Zijn er bijvoorbeeld karakters die een trauma hebben aan verhuizen, omdat ze al zo vaak zijn verhuisd, of is net de grootmoeder van een van je personages gestorven. Dit zijn cruciale dingen die je moet weten van je personage, omdat je aan de hand van die dingen zijn/haar karakter kan samenstellen. Het hoeft natuurlijk niet te zijn dat alle personen een verhaal hebben, want dat is in het echte leven ook niet zo. En je hoeft ook nog niet alle personages te weten. Het kan zijn dat je midden in je verhaal een nieuw personage verzint, omdat die nodig is om het verhaal in goede banen te leiden.
  • Bedenk je verhaallijn: Je weet al waar je verhaal ongeveer over gaat, maar nu werk je het wat verder uit. Bedenkt wanneer het boek gaat beginnen, met welke scene. Bedenk ook zeker al je einde, zo weet je waar je met je verhaal naartoe moet. En bedenk een gebeurtenis die ervoor zorgt dat het leven van de hoofdpersoon er in het begin anders uitziet dan op het einde. Met andere woorden, een probleem dat zich voordoet, waardoor het leven van het personage een verhaal wordt.
  • Bedenk een moraal: Denk na wat de boodschap is die je met dit verhaal wilt vertellen. Het kan natuurlijk zijn dat dit boek puur ter ontspanning dient en er geen boodschap inzit, maar meestal zit er in elk boek wel een soort van moraal, of boodschap die de schrijver ons wil meegeven.
  • Wat is je doelgroep: en dan als laatste, voor welke doelgroep ga je dit schrijven. Wordt het een kinderverhaal of eerder voor tieners of volwassenen. Is het eerder voor vrouwen of voor mannen, enz … Dit is heel belangrijk, want dat bepaalt je schrijfstijl. Probeer maar eens hetzelfde verhaal aan volwassenen of aan kinderen te vertellen. De taal die je dan gebruikt is helemaal anders.
De verhaallijn uitwerken
Nu kan je verder de verhaallijn gaan uitwerken. Kijk hoeveel hoofdstukken je ongeveer wilt gaan schrijven en bedenk dan wat in welk hoofdstuk moet komen. Dit kan altijd nog een beetje afwijken als je het verhaal bent aan het schrijven, maar het is een soort van kapstok waar je je aan kan vasthouden. Het zorgt voor een beetje structuur, waardoor het veel gemakkelijker is om je verhaal ook echt uit te schrijven, en niet ergens in het midden te stoppen. Als je dan ook even niet meer weet hoe je verhaal verder moet, kan je al beginnen aan het stuk erna en kan je daarna zien hoe die twee stukken het beste aan elkaar passen.

Hetgeen wat je nu bent aan het doen is eigenlijk een antwoord op de vraag ‘waarover gaat het boek?’ Als iemand dat aan jou zou vragen antwoordt je eigenlijk gewoon met de verhaallijn.
Beginnen met schrijven
De volgende stap is dan eindelijk, beginnen met schrijven! Probeer per keer een bepaalde hoeveelheid te schrijven (bijvoorbeeld: een hoofdstuk, of 1000 woorden), zo krijg je regelmaat en is dit een aanmoediging voor als je eens een keer wat minder zin hebt om te schrijven, want je wilt toch maar dat hoofdstukje af hebben vandaag.

Lees ook zeker elke keer je stukje wat je die dag of de vorige dag hebt geschreven na op domme fouten. Denk maar aan spellingsfouten, of dingen die niet helemaal duidelijk zijn voor de lezer. Dit doe je best direct omdat dan het hoofdstuk nog in je hoofd zit. Als je dit zou doen wanneer heel je verhaal af is, dan kan het zijn dat als er een onduidelijkheid in je verhaal zit, je zelf ook niet meer weet wat het moet zijn. Dus doe dit best direct!
Feedback vragen
En dan de laatste stap. Vraag feedback! Vraag dit bijvoorbeeld aan je ouders of je vrienden. Misschien ken je wel mensen die ook schrijven en die je graag wat tips willen geven. Het kan heel handig zijn als buitenstaanders het verhaal lezen, want soms kan iets voor jou heel duidelijk zijn, maar voor een ander totaal niet. En dan kan je dit nog aanpassen. Of misschien hebben je vrienden nog wel betere ideeën, die je kan verwerken in je verhaal, waardoor je verhaal nog leuker wordt om te lezen. Wees ook zeker niet bang voor negatieve feedback, want die krijgt iedereen, en dat is ook nodig als je een betere schrijver wilt worden.

Want van fouten kan je leren!
Zoals al vermeld in de inleiding, is dit een reeks van artikels. In mijn volgende artikel bespreek in de meest gemaakte beginnersfouten. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Laat maar weten wat je ervan vindt in de comments. Ook tips of eigen ideeën over dit onderwerp mag je daar neerschrijven. Dan kan ik die eventueel verwerken in een volgend artikel.
8
Geschreven door Lana Ederveen
Gepubliceerd op: 26 mei 2021
8
69
4

Comments

  • 16 juni
  • 0
Lijkt mij wel erg gaaf omdat te kunnen. Een verhaal te schrijven wat andere dan lezen.
  • 16 juni
0
  • 11 juni
  • 1
Heel leuk om te lezen. Ik heb zelf 2 boeken geschreven, die op internet zelf te lezen zijn. Ik herken heel wat zaken die je vertelt waarmee ik te maken kreeg. Een goede handleiding voor een beginnende schrijver.
  • 11 juni
1
  • 8 juni
  • 0
Wat een goede tips om mee te beginnen
  • 8 juni
0
  • 26 mei
  • 1
Super goede tips! Heel erg nuttig, bedankt x
  • 26 mei
1

Recente en relevant artikelen