Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe blijf je een gezond mens in een jachtig dagelijks leven

We leven in een haastmaatschappij, alles moet vlug gaan, we rijden als snelle racewagens door het leven. We hebben geen tijd meer om te zorgen dat we gezond en fit blijven. Hoe kunnen we dat verhelpen?

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 12 juni 2021
5
17
6
Foto Pixabay (Myriams-Fotos)
Foto Pixabay (Myriams-Fotos)

Lijst eens alles op

Wat wil je zoal doen in je vrije tijd? Neem een blad papier en maak een lijstje wat je nu als heel belangrijk ziet, wat jij als prioriteit klasseert. Misschien is het simpelweg relaxen voor het tv-toestel met je Netflix-serie maar je houdt misschien ook van fitness of van even te gaan joggen, misschien zelfs hardlopen. Schrijf die prioriteiten op en geef ze een nummer volgens hun belangrijkheid. Kies dan ten minste één van die belangrijke zaken uit die je op een dag verwezenlijkt, al is het zelfs maar voor half uurtje.

Kies recepten die weinig tijd vragen

Ga op zoek naar een lijst van recepten die je heel snel kan klaarmaken. Urenlang aan het fornuis staan neemt heel wat tijd van je dag in beslag. Als je dan al moe thuis komt van een productieve werkdag, kan dat extra op je gemoed en je gezondheid werken als je de rest daarvan in je keuken moet vertoeven. Een biefstuk of stuk kalkoen heeft een korte baktijd en zal je misschien heel wat tijd doen winnen in vergelijking met zaken die een langere baktijd vergen. Een lekkere salade is vlug in elkaar gekunsteld en kan heel verfrissend smaken. Ook op internet en in speciaal daarvoor uitgegeven kookboeken zal je nog meer inspiratie vinden.

Neem je telefoon mee op een wandeling op het werk

Er worden soms heel lange telefoongesprekken op de drukke werkplek gedaan. Sta recht, neem je telefoon en doe een gesprek terwijl je wandelt, je bent nu toch wat meer in beweging. Zelfs als je buiten aan het wandelen bent kan je het nuttige aan het aangename koppelen en ga je toch gedurende de dag wat meer gezonde beweging krijgen.

Weet wat gezonde en goede voedingsmiddelen zijn

Je dieet en je gezondheid kan lijden onder een drukke baan. Hoe gemakkelijk is het niet om iets uit de automaat te kiezen. Een afhaalrestaurant of zelf een Italiaanse pizza heb je heel gauw bij de hand. Natuurlijk heb je geen tijd iedere dag om naar de supermarkt te rijden en te kijken om een gezonde maaltijd in te slaan. Als je dan wel even tijd hebt, sla een voorraad in van die goede en gezonde voedingsmiddelen die je kent. Je brein zal blij zijn met die lekkere spinazie, je hart met die verse tomaten en die zalm kan je gewicht naar beneden helpen. Heel voedzaam zijn ook die pompoenpitten en je hebt daarbij nog eens dat gevuld gevoel in de maag. Wil je je cholesterol naar beneden krijgen koop dan eens die lekkere bosbessen

Maak je niet dik op zakenreis

Neen, ik bedoel niet dat je je niet kwaad mag maken, alhoewel dat ook niet gezond is. Uit een studie bleek dat mensen die op zakenreis gaan heel wat meer kans hebben op obesitas. Deze zelfde mensen waren over het algemeen ook minder fit en gezond dan zij die minder op zakenreis gaan. Zoek misschien bij een verre zakenreis naar een hotel met mogelijkheid om gezonde menu’s uit te kiezen of hotels die in het bezit zijn van een fitness.

Met kleine kinderen heb je een gratis work-out

Je kan heel wat lichaamsbeweging krijgen door met je kleine kinderen te ravotten. Speel iets waar er heel wat beweging bij te pas komt, dans met hen. Zo ga je weer het nuttige combineren met het aangename en je kindjes zullen het heel leuk vinden dat je dit doet met hen.

Een drukbezette ouder moet kunnen ontspannen

Je bent natuurlijk bekaf na een goedgevulde dag die gevuld was met tonnen stress. Ontspannen is noodzakelijk en je moet er ook je tijd voor nemen. Het is heel belangrijk voor je geestelijke gezondheid om de kunst van het ontspannen te beheersen. Neem een warm bad en leer yoga. Lachen is ook heel ontspannend, dus kijk maar eens een grappige komedie of tv-serie. Op Youtube vind je ook een hele reeks van komische filmpjes die je doen ontspannen en je humeur weer boven zeespiegelniveau halen. Zo kom je tot rust.

Wordt meer actief en verander je levensstijl

Je kan absoluut geen tijd maken voor een fitness-sessie of voor een ontspannende dansles?
Probeer dan op andere manieren lichaamsbeweging te creëren. In plaats van (als het mogelijk is) je boodschappen te doen met de auto, gebruik dan even de fiets of zelfs te voet zijn boodschappen mogelijk. Het dragen van je boodschappentas traint ook je spieren. Verwissel af en toe van arm anders wordt het dan weer belastend voor die ene arm of verdeel het gewoon over twee boodschappentassen. Nodig eens een vriend of vriendin uit en ga samen fietsen of wandelen.

Veel plezier en heb je zelf nog tips, laat het me zeker weten in je reacties.
Foto Pixabay (Geralt)
Foto Pixabay (Geralt)
5
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 12 juni 2021
5
17
6

Comments

 • 12 juni
 • 1
Hele goede tips! Van die zakenreizen wist ik nog niet, leuk om te leren van jouw artikel.
1
 • 14 juni
 • 0
Dankjewel voor de reactie en blij dat je er nog iets van opstak.
 • 14 juni
0
 • 12 juni
 • 1
Handige tips! Ik doe meestal wat yoga in de ochtend om wakker te worden en een klein blokje om lopen van zo'n 10 minuten.
1
 • 12 juni
 • 0
Een heel goed begin om de dag te starten. Bedankt voor de reactie.
 • 12 juni
0
 • 12 juni
 • 1
Een work out in de dag van 10 minuten blijkt ook heel effectief te zijn om echt wakker te worden.
1
 • 12 juni
 • 0
Klopt inderdaad. Het moet niet lang zijn, maar het maakt ons weer klaar om er tegenaan te gaan. Bedankt voor de leuke reactie.
 • 12 juni
0

Recente en relevant artikelen