Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe en waar begin je met fitness?

Fitness is niet is alleen voordelig voor je fysieke gezondheid, maar tegelijkertijd is het ook bevorderend voor je mentale gezondheid. Fitness biedt veel voordelen. Toch is beginnen best lastig, vooral als je net wilt beginnen en je allemaal gespierde mensen ziet trainen. Maar geen zorgen! Wil je weten hoe je direct kunt beginnen met fitness? Lees dan verder.

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 28 juli 2021
14
57
21
Afbeelding door Boxed Water Is Better via Unsplash
Fitness in de sportschool
Het leuke van fitness is dat er helemaal geen ervaring voor nodig is, je kunt namelijk zo beginnen. Je kunt je natuurlijk aanmelden bij een sportschool in de buurt, maar je kunt ook thuis trainen. Als je je besluit aan te melden bij een sportschool, dan zul je allerlei apparaten tegenkomen waar jij gebruik van mag maken. Zowel apparaten voor cardio, bijvoorbeeld een hardloopband of hometrainer, als apparaten voor krachttraining. De keuze is reuze en als je eenmaal door hebt hoe de apparaten werken kun je zo aan de slag, maar het is eerst verstandig je te laten informeren. Je kunt aan iedereen die in de sportschool werkt informatie vragen over de werking van de fitnessapparaten en je kunt zelfs een persoonlijk trainingsschema laten maken, die helemaal afgesteld is op jouw persoonlijke doelen. Dit is zeker aan te raden, omdat je zo precies weet wat je aan het doen bent en je vermindert de kans op blessures. Als je het leuker vind om samen te sporten, kun je natuurlijk vragen of je vrienden, vriendinnen of familie meegaan, maar je kunt er ook voor kiezen, mits jouw sportschool dit aanbiedt, om deel te nemen aan groepslessen. Je gaat dan samen met een groepje sporten. Als dit je wat lijkt zou ik zeker om meer informatie vragen bij jouw sportschool. Wees vooral niet bang om te vragen, want iedereen is ooit begonnen en je hebt de moed verzamelt om te gaan. Dat is de meest succesvolle stap.

Thuis sporten
Misschien vind je het niet fijn om te sporten in de sportschool, heb je niet genoeg tijd of is het om financiële redenen niet mogelijk, dan is het thuissporten een erg leuke mogelijkheid. Er zijn verschillende manieren hoe je thuis kunt beginnen met fitness. Zo kun je ervoor kiezen om muziek op te zetten en willekeurige oefeningen te doen, maar je kunt ook jouw eigen trainingsplan samenstellen en je hier aan houden. Er zijn ook al kant en klare sportschema’s te vinden op het internet. Zoek bijvoorbeeld eens op: thuis sporten trainingsschema, en je zult er verschillende tegenkomen die je klakkeloos kunt overnemen. Je kunt dus helemaal zelf aan de slag gaan, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo train ik zelf veel via YouTube. Dit biedt erg veel mogelijkheden en is zeker niet te vergeten. Door te trainen via YouTube, sport je eigenlijk met iemand en als je goede sporters hebt weten zij precies wat ze doen. Je hoeft dan alleen maar op te dagen en de oefeningen te doen die zij ook doen, super handig toch, nietwaar? Nu kan ik me goed voorstellen dat je niet weet welke YouTube kanalen goede trainingen bieden, dus ik zal hieronder een paar YouTubekanalen noemen die mij erg hebben geholpen;

- Sydney Cummings – samen met duizenden anderen train ik met haar. Zij stelt zelf de trainingsschema’s samen en ze post elke dag een video. Ze stelt de trainingen zo samen dat je elke spiergroep traint en je hoeft hierdoor geen eigen trainingsschema meer te maken. De trainingen zijn van hoge kwaliteit en variëren van 30 t/m 60 minuten per training. Het is handig om voor haar work-outs gewichten te hebben, die je overigens ook zelf kunt maken (zie sportattributen), maar ze plaatst ook regelmatig trainingen die je met slechts je lichaamsgewicht kunt doen. Elke zondag is een ‘rustdag’ en komt er een 20 minuten stretch online.

- Pamela Reif – Zij plaatst regelmatig video’s en deze trainingen variëren ook heel erg. Wel zijn de meeste video’s met muziek en moet je haar oefeningen volgen. Ze praat niet tussen de training door om de oefening uit te leggen, maar dit is vaak ook niet nodig. Ook plaatst Pamela Reif regelmatig dansoefeningen, waar je lekker los kunt gaan. Dit zijn vaak allemaal video’s die je tussendoor kunt doen (10-15 minuten). Als je langer wilt trainen kun je natuurlijk ook meerdere filmpjes doen.

- Mad Fit – Zij plaatst ook veel fitnessoefeningen, maar ook post ze regelmatig dansvideo’s en stretchs.

Er zijn nog veel meer goede kanalen die fitness aanbieden van hoge kwaliteit. Ik zou aanraden in het Engels te zoeken op YouTube, omdat je dan meer zoekresultaten krijgt. Bijvoorbeeld: quick fitness work-outs / 10 minutes workout etc.
Als je dan hebt gevonden wat voor jou werkt en wat bij jou past kun je kijken hoe je wilt trainen en/of je nog verdere attributen wilt aanschaffen. Hieronder zet ik een aantal spullen die je zou kunnen aanschaffen om je trainingen te optimaliseren/afwisselen.

Sportattributen
- (yoga)matje
- (verstelbare) gewichten / dumbbells
- bootyband (licht, medium, zwaar)
- elastieken weerstandsbanden (kort/lang)
- hardloopband
- fitness fiets
- springtouw
- ab Wheel
- step
Voor de creabea’s (+goedkopere opties):
- tuinkussen/slaapmatje
- fles(jes) water
- dikke boeken (in een tas)
- bierkratjes
- stoel / kruk

Zoals je ziet kun je fitness zo gek maken als je zelf wilt en je jouw trainingen helemaal eigen maken. Fitness is, zoals het zou moeten, toegankelijk voor iedereen. Je kunt dus in de sportschool trainen, maar ook thuis. Wees vooral lekker creatief! Veel sportplezier.


Doen jullie aan fitness en zo ja, hoe trainen jullie? Hoe houden jullie het leuk voor jezelf of misschien doe je een hele andere sport? Laat het me zeker weten in de reacties, want ik ben erg benieuwd.
14
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 28 juli 2021
14
57
21

Comments

 • 5 sep
 • 0
Ik sport niet maar leuk om te lezen;)
 • 5 sep
0
 • 31 juli
 • 0
Ik sport ook met YT. Geen gedoe en lekker onder m'n eigen douche.
Leuk Noa, ga ook een paar van de filmpjes kijken die jij noemt.
 • 31 juli
0
 • 30 juli
 • 1
Ik gebruik hier een app voor.
1
Noa auteur
 • 30 juli
 • 0
Ook handig!
 • 30 juli
0
 • 30 juli
 • 1
Ik blijf lekker in beweging bij de fysio want ik heb speciale begeleiding nodig.
1
Noa auteur
 • 30 juli
 • 0
Ook altijd goed! Beweging is altijd mooi meegenomen. :)
 • 30 juli
0
 • 29 juli
 • 1
Ik heb een hele fijne sportschool gevonden, waar ik eerder al over schreef :-) het helpt echt om je gezonder en fitter te voelen
1
Noa auteur
 • 30 juli
 • 0
Ah, wat fijn om te horen, Chantal! :)
 • 30 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen