Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe houd ik meer geld over?

Iedereen wil graag meer geld over houden, maar bijna niemand wil graag meer gaan werken. Hieronder een aantal tips, voor als je graag wil besparen op zaken die over het algemeen minder belangrijk zijn, om zo geld over te houden voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Geschreven door Nuray Blekemolen
Gepubliceerd op: 4 juli 2021
3
15
2
Afbeelding door Lena Balk via Unsplash
Inzicht
Het begint allemaal met het krijgen van inzicht in je uitgaven! Dit klinkt heel duf, maar het krijgen van inzicht is leuker dan je denkt. Het zorgt er namelijk voor dat je wéét waar je geld heen gaat (stap 1), waardoor je ook gaat bedenken of jij dat wel zo'n goed idee vindt (stap 2). Vroeger hield men inkomsten en uitgaven bij op papier, in een kasboekje. Tegenwoordig zijn er super handige apps, die al jouw inkomsten en uitgaven automatisch sorteren op categorie. Zo zie je aan het einde van de maand heel makkelijk hoeveel geld je besteed hebt aan je vaste lasten (dit ben je dus sowieso elke maand kwijt!) en aan bijvoorbeeld eten en drinken, vervoer, verzorging of winkelen.
Koop dingen iets vooruit
Dit klinkt misschien gek, want waarom zou je iets kopen dat je nog niet nodig hebt? Nou, omdat je dan de tijd hebt om je een beetje te oriënteren!
Stel dat je neef binnenkort jarig is, dan kan je natuurlijk op de ochtend zelf de dichtstbijzijnde winkel inlopen om iets leuks voor hem te kopen. Je oog valt op een setje biertjes (daar houdt hij van) en je denkt: 'Wel wat duurder dan ik wilde, maar ja, ik moet toch iets leuks meenemen!'. Wat nou als je 3 weken van tevoren je ogen open houdt op elke plek waar je komt? Grote kans dat je minder uitgeeft! Je hoeft geen genoegen te nemen met het eerste dat je tegen komt en komt ongetwijfeld ergens een leuke aanbieding tegen.
Hetzelfde geldt voor andere dingen waarvan je weet dat je ze nodig gaat hebben (deodorant, wasmiddel, rijst, pasta, wc-papier). Koop ze wanneer er een actie is! Als je wacht tot het op is, is er natuurlijk nét geen actie en ben je genoodzaakt de hoofdprijs te betalen.
Kijk naar de PRIJS
Dit klinkt misschien heel logisch, maar wat ik bedoel te zeggen is dat een aanbieding/actie niet per se altijd de goedkoopste optie is. Koop je een product van een duur merk in de aanbieding, dan is het vaak nog steeds duur! Kijk dus echt wat het product uiteindelijk (met korting) kost. Schrik je nog steeds van de prijs? Laat het product dan staan, er zijn vast goedkopere alternatieven.
Bedenk NIET van tevoren wat je wil eten
Nee? Maar hoe weet ik dan wat ik ga kopen in de supermarkt? Door de aanbiedingen die je opvallen! Is de spinazie in de aanbieding, dan eet jij spinazie! Zijn het de sperziebonen? Dan eet jij sperziebonen!
En let vooral ook op de aanbiedingen uit het vriesvak: groenten, pizza, vis, aardappeltjes voor in de oven! Door deze alvast te kopen, hoef je deze nooit voor de hoofdprijs mee te nemen. Altijd handig voor de avond dat je laat thuis komt en denkt: 'Wat moeten we vandaag nou weer eten?'.
Check je koelkast
Voordat je naar de supermarkt gaat, kijk wat er nog in je koelkast ligt! Bedenk vervolgens of je iets lekkers kan maken met deze producten. Heb je nog geitenkaas? Google op recepten met geitenkaas en de opties dansen voor je ogen! Door een paar ingrediënten bij te kopen, heb je weer een heerlijke (goedkope) maaltijd op tafel!
Bedenk dus welke ingrediënten je nog hebt van (eer)gisteren en gebruik deze sowieso in je gerecht. Zo voorkom je dat je dingen uiteindelijk moet weggooien: goed voor de wereld en goed voor je portemonnee!
Keuzes maken
Tot slot: maak keuzes. Wil je het abonnement op de sportschool of bij je yogaschool? Wil je de streamingdienst voor je muziek of voor series/films? Koop je chips EN nootjes, of is één van de twee ook genoeg? Grote kans dat de dingen waar je het meest van geniet over blijven! En de rest van het geld houd je over!
3
Geschreven door Nuray Blekemolen
Gepubliceerd op: 4 juli 2021
3
15
2

Comments

  • 4 juli
  • 1
Heel erg goede tips, bedankt Nuray. Wij maken altijd wel een weekplanning, zodat we niet elke dag naar de supermarkt hoeven, maar het spontane is stiekem ook wel heel leuk en nuttig.
1
  • 4 juli
  • 0
Is natuurlijk ook wat voor te zeggen, omdat je dan alleen meeneemt wat je echt nodig hebt!
  • 4 juli
0

Recente en relevant artikelen