Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe ik een huurhuis heb gevonden in de Randstad

Je bent +- 25, klaar met je studie en je hebt een baan gevonden. Wat wil je nog meer?! Wellicht zou je super graag het studentenhok waarin je eet, slaapt en tv kijkt achter je laten. Maar dat lijkt makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Zullen we een klein lijstje maken met dingen waaraan je als startende op de arbeidsmarkt moet denken?

Geschreven door Melissa Vermeulen
Gepubliceerd op: 20 juni 2021
10
208
16
Afbeelding door Kara Eads via Unsplash
Ten eerste moet je vaak betalen om de volledige huisadvertenties te kunnen lezen op het internet. Heb je eenmaal die 35 euro betaald? Dan is het tijd om erachter te komen dat er eisen zijn waaraan je moet voldoen als nieuwe huurder. Deze eisen zijn:

- Een inkomen hebben van minimaal de maandelijkse huurprijs keer 2,5
- Mocht je samen willen wonen, vergeet dat dan maar. Het appartement waar je voor bent gevallen, mag dan wel groot genoeg zijn om twee mensen in te laten vertoeven, maar de huurbaas is hierop tegen - yeah!
- Denk je dat je eindelijk iets hebt gevonden voor jou en een vriend/vriendin dan wordt er eerst een loting gedaan om te bepalen wie er überhaupt mag komen bezichtigen. Zijn jullie “the chosen ones”? Maak je borst dan maar nat, want er komen namelijk nog 10 andere stellen bezichtigen die allemaal snakken naar een dak boven hun hoofd.
Misschien heb jij als lezer nog aanvullingen, maar dit zijn de belangrijkste en vervelendste dingen waar ik tegenaan ben gelopen tijdens mijn zoektocht. Ik ga je nu vertellen wat ik heb gedaan om uiteindelijk toch nog een huurhuis te hebben gevonden in, jawel: Utrecht!

Klaar met mijn studentenkamer

Ik ben op het moment van schrijven 25 en ben op mijn 17e uit huis gegaan om vervolgens in Tilburg te gaan studeren. Hierna ben ik naar Maastricht verhuisd om een andere studie te gaan doen en uiteindelijk ben ik in Utrecht beland. Nu kan ik heel gedetailleerd gaan vertellen waarom en hoe ik deze keuzes heb gemaakt, maar dat verhaal bewaar ik voor een andere keer. Moraal van het verhaal: ik heb 8 jaar op kamers gewoond. En beste lezers, als je 25 bent dan ben je daar wel een beetje klaar mee. Tenminste, ik wel. Ik miste ruimtes waar je apart kon tv kijken, kon eten en kon koken… ik miste woongenot.

Nu de hamvraag: HOE HEB JE EEN HUURHUIS GEVONDEN IN UTRECHT? Ik claim niet dat de manier waarop ik het heb gedaan iedereen een nieuw thuis geeft, maar je weet maar nooit!

Zoeken-reageren-posten

Dit waren de drie dingen waarmee ik zo’n twee maanden mee bezig ben geweest. Google was mijn beste vriend. Ik speurde alle websites af waar appartementen en huizen op stonden en uiteindelijk was Facebook mijn reddende engel. Ik had niks aan de websites waarvoor je moest betalen en waar je altijd maar aan huureisen moest voldoen aangezien ik (nog) niet super rijk ben. Facebook was the way to go!

Facebook is toch ergens goed voor

Ik heb geleerd dat Facebook niet alleen bestaat om advertenties te zien van planten, omdat je 1x “Monstera” hebt gegoogled. Nee, de website kan ook dienen om je netwerk uit te breiden. Zo werd ik lid van alle vindbare pagina’s die te maken hadden met huren in Utrecht. Ik zag vaak dat er mensen een bericht plaatsten waarin stond dat zij ook zochten naar een appartement en een leuk verhaaltje erbij schreven. Dus dat deed ik ook. Ik plaatste een bericht over wie ik was, wat ik leuk vond en deed dat met een scheutje sarcasme en humor. Hierdoor moesten mensen mij wel leuk vinden en mij een huis gunnen, dacht ik. En wat bleek? Ik kreeg inderdaad berichtjes van mensen die alleen in een appartement woonden en een nieuwe huisgenoot zochten. Ik had niet gedacht dat mensen MIJ een bericht zouden sturen en mij zouden uitnodigen om te komen kijken of ik het wat vond! Helemaal top dacht ik en dat was ook zo. Ik heb leuke mensen ontmoet en ook best chille appartementen gezien, maar iets zei me dat ik op het moment niet met een vreemdeling wilde samenwonen. Ik vroeg een vriendin van me of zij wellicht ook naar iets nieuws wilde verhuizen en haar antwoord was: Ja, ik wil! Ik helemaal blij en opeens kwam het magische berichtje:

“Hi, ik zag je berichtje op FB en las dat jij en een vriendin op zoek zijn naar een huis in Utrecht. Mijn vriend en ik gaan hier weg. Als je wil komen kijken dan kan dat.”

Ik zag de foto’s van het huis, ging langs en de deal was gemaakt. Nu ben ik trotste huurder van een huis dat 10 minuten fietsen van het centrum ligt, een tuin heeft en waar ik met een vriendin gewoon chill op de bank kan liggen, zonder dat je elkaar nog super goed moeten leren kennen en nog niet helemaal weet hoe je je moet gedragen.
"...en opeens kwam het magische berichtje"

Het onmogelijke is toch mogelijk

Ik ben benieuwd hoe het straks zal gaan als ik een huis wil gaan kopen, want dat is toch wel echt next level. Door deze zoektocht en het resultaat dat ik heb behaald, ben ik er zeker van dat het mogelijk is een stekkie te vinden. Ja, je moet er veel tijd in stoppen en ja, het is niet super easy peasy lemon squeezy. Maar als het mij lukt dan lukt het jou ook! Mocht ik dan alsnog niks kunnen vinden dan doe ik mee aan Kopen zonder kijken.

Ik hoop je hiermee te helpen en hoor graag als je iets hebt gevonden. Mochten jullie nog vragen hebben dan zet die in de reacties. Ik reageer altijd! Veel succes en vooral plezier in jullie toekomstige woning!
10
Geschreven door Melissa Vermeulen
Gepubliceerd op: 20 juni 2021
10
208
16

Comments

 • 22 juni
 • 1
Heel mooi geschreven!

1
 • 24 juni
 • 0
Dank je wel! :D
 • 24 juni
0
 • 22 juni
 • 2
Super interessant artikel! Ik ga juist beginnen aan het studentenkamer-tijdperk, maar zal FaceBook zeker ff onthouden, thnx! +1 follow :-)
2
 • 22 juni
 • 1
Oehh spannend! Sowieso veel reageren en wellicht iemand die op je studie zit die je verder kan helpen! Dank je wel!
 • 22 juni
1
 • 22 juni
 • 1
Leuk om te lezen!
1
 • 22 juni
 • 0
Dank je wel voor compliment! :D
 • 22 juni
0
 • 21 juni
 • 1
Goed geschreven eigentijds artikel. Je schrijfstijl is leuk om lezen. (ik volg je, jij mij ook?)
1
 • 21 juni
 • 0
Super bedankt voor het compliment! Ik ga je volgen :)
 • 21 juni
0
 • 21 juni
 • 1
Dit is voor de meeste helaas nog steeds herkenbaar op deze belabberde huizenmarkt. Wel fijn dat jij er een gevonden hebt. Bij mij is het uiteindelijk ook gelukt na lang zoeken en reageren. Ik ga je volgen jij mij ook, mocht je een keer op de koffie bij mij willen. Deze staat voor je klaar.
1
 • 21 juni
 • 0
Zo zie je maar: de aanhouder wint!
 • 21 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen