Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe ik lifestyle ondernemer werd

Zo'n twee jaar geleden ontsloeg ik na lang wikken en wegen mijn baas na bijna twintig jaar loondienst. Omdat ik een ander doel in mijn leven na wilde streven dan nog eens twintig jaar loonslaaf zijn. Bij deze of een andere werkgever. Dit artikel gaat over ánders ondernemen en dromen, denken, durven en doen.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 8 juli 2021
6
380
6
Afbeelding door Ian Schneider via Unsplash

Wat is een lifestyle ondernemer?

Wat is dan een lifestyle ondernemer hoor ik je denken. Is dat ook iets voor mij misschien? In dit artikel leg ik je graag uit wat het betekent en hoe ik er eigenlijk bij toeval achter kwam dat ik er ook één bleek te zijn.

Een lifestyle ondernemer is iemand die een bedrijf opricht met als doel zijn of haar levensstijl te veranderen in plaats van winst te maken. Dit type ondernemer zet dingen in gang omdat ze ergens gepassioneerd over zijn en geloven dat het voor hen op persoonlijk vlak lonend zal zijn.
En hoewel het best mogelijk is dat het bedrijf uiteindelijk succesvol zal worden vanwege de gedrevenheid van de ondernemer, is dit succes nadrukkelijk niet het gevolg van een focus die gericht is op het maken van winst.
Afbeelding door Danielle MacInnes via Unsplash

Carrière in levensgeluk

Je wilt graag iets doen waar je van houdt en waar je passie voor hebt. Daardoor ben je er goed in maar je wilt hierin graag nog beter worden en verder professionaliseren. En je bent bereid zekerheden zoals je vaste baan daarvoor (deels) op te geven. Als dat voor jou ook geldt kun je jezelf misschien wel beschouwen als een lifestyle ondernemer. Als je interesse hebt in het leiden van een levensstijl die niet alleen afhangt van geld verdienen, maar veel meer gericht is op zelf ontplooiing dan is dit soort ondernemerschap ook iets voor jou.
Een lifestyle ondernemer is dus iemand die een bedrijf opricht met als belangrijkste doel hun leven op de een of andere manier te verbeteren. Een goed voorbeeld van een lifestyle ondernemer is iemand die de wereld rondreist en tijdens zijn reis artikelen en foto's op een blog plaatst. Om het beste te begrijpen wat een lifestyle ondernemer is, is het belangrijk om meer te weten over traditionele ondernemers.


Afbeelding door Suzanne D. Williams via Unsplash

Verschil met traditioneel ondernemerschap

Een traditionele ondernemer is iemand die een carrière vindt om in te stappen en vervolgens zijn of haar leven rond die carrière opbouwt. Hoewel dit een prima manier van leven is, is het niet altijd persoonlijk lonend als je niet honderd procent gepassioneerd bent over wat je doet. Lifestyle ondernemers richten zich op het opbouwen van hun carrière rond het leven dat ze leiden. Hoewel bedrijven die door lifestyle ondernemers zijn opgericht, doorgaans ook (veel) geld verdienen, wordt dit inkomen voornamelijk gebruikt om de levensstijl van te bekostigen. Zo kun je Richard Branson beschouwen als een lifestyle ondernemer omdat hij nooit de focus legde op het maken van winst.

Hé, maar dit past helemaal bij mij!

Of je vind het helemaal niks natuurlijk. Mij opende het de ogen in ieder geval. Maar voordat je als lifestyle ondernemer aan de slag wilt, is het belangrijk dat je bepaalt wat voor soort levensstijl je eigenlijk graag wilt leiden. Dat kan van alles zijn. Van reizen over de wereld tot tijd besteden aan vrijwilligerswerk. Als je eenmaal begrijpt wát voor soort leven je wilt leiden, kun je beginnen met het creëren van een bedrijf eromheen. Het is ook belangrijk dat je je passies leert kennen. Als je van schrijven en reizen houdt, is het maken van een reisblog bijvoorbeeld een geweldige manier om van beide passies te genieten en tegelijkertijd geld te verdienen.

In mijn geval kwam ik er, geholpen door een onconventioneel coachingsgesprek, achter dat mijn passie vooral ligt bij een onafhankelijke, autonome en vrije levensstijl. Waarbij ik in nauw contact kan staan met de natuur en een grote mate van zelfvoorziening kan nastreven. Het liefst zo ver mogelijk weg van de massa consumptiemaatschappij en hectiek dus. Dat was mijn gedroomde leven.

Ik realiseerde me al gauw dat deze droom, een dergelijke levensstijl, in Nederland niet voor mij zou zijn weggelegd. Dat is de reden waarom ik twee jaar geleden niet alleen naar Hongarije emigreerde, maar tegelijkertijd ook lifestyleondernemer ben geworden. Al realiseerde ik me dat laatste pas achteraf. Ik leef nu mijn droom en ben actief als homesteader op onze honderdtwintig jaar oude traditionele boerderij en bekostig deze (minimalistische) levensstijl met locatie onafhankelijk schrijfwerk en de verhuur van vakantieaccommodaties. Ik heb geen seconde spijt gehad van deze ommezwaai in mijn leven!
Afbeelding door Randy Tarampi via Unsplash
6
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 8 juli 2021
6
380
6

Comments

 • 8 juli
 • 1
Heel leuk om lezen. Ik weet niet of ik het zou durven. Misschien wel niet maar het is wel heel interessant om daarover te lezen. Goed geschreven.
1
 • 8 juli
 • 1
Ik denk ook niet dat het voor iedereen een geschikte keuze is. Ik voelde altijd een soort van onrust en dat gevoel heb ik nu achter me kunnen laten. Dat voelt heerlijk, ik ben hier op mijn plek!
 • 8 juli
1
 • 8 juli
 • 0
Ik bevind mij in zo’n zelfde fase en kan mij helemaal vinden in deze levensstijl en ondernemerschap. Heel inspirerend. Vind je het leuk eens bij mijn artikelen te kijken?
0
 • 8 juli
 • 0
Hi Chantal,
Wat leuk, gelijkgestemde geesten! Ik volgde je al en heb al een aantal artikelen gelezen en becommentarieerd. Heel inspirerend!
 • 8 juli
0
 • 8 juli
 • 0
Oh wauw, wat geweldig om te lezen. Interessant hoor en ik denk ook dat als je een passie voor iets hebt, ongeacht het inkomen, dat je daar heel ver mee kunt komen.
0
 • 8 juli
 • 0
Ja Noa, daar ben ik ook van overtuigd!
If you follow your passion, you'll never have to work a day in your Life.
 • 8 juli
0

Recente en relevant artikelen