Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoe kan ik een deel van mijn spaarcentjes beleggen?

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. We hebben hard voor onze centjes moeten werken, maar door de inflatie vermindert ons geld in waarde. Daarom zouden we die graag zo beleggen dat het ook nog iets opbrengt. Enerzijds om die stijgende inflatie teniet te doen, anderzijds om misschien toch nog een beetje winst op te strijken.

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 20 juni 2021
11
106
13
Afbeelding door Aditya Vyas via Unsplash
Het moment dat we willen beleggen moeten we ons informeren hoe en wat dit allemaal inhoudt. Je hoort links en rechts verhalen van kennissen, vrienden en familie dat er wel geld te verdienen is met beleggen, maar dat je er ook heel wat kan verliezen. Wat is daar nu waar van?

Beleg met verstand

Je kan natuurlijk zomaar in iets gaan beleggen zonder voorkennis maar dan speel of gok je met je geld en dat zal toch niet de bedoeling zijn met je duur verdiende centjes. We willen verstandig beleggen en niet de speculatieve toer opgaan. De meeste mensen beleggen in beurswaarden, maar wat is nu juist ‘de beurs’.

De beurs

De beurs is een werkelijk gebouw, maar ook een organisatie. Er zijn in verschillende landen organisaties/beurzen waar je kan beleggen. Ik geef je even een opsomming van de belangrijkste die ik ken:

· Euronext (Nederland, België, Frankrijk, Ierland en Portugal)
· Deutsche Börse/XETRA (Duitsland)
· SIX Swiss Exchange (Zwitserland)
· London Stock Exchange Group (Verenigd Koninkrijk en Italië)
· Nasdaq Nordic (Scandinavische beurzen en Oost-Europa)
· Nasdaq, Inc. (VS)
· Intercontinental Exchange
· Cboe Global Markets

Deze organisaties beheren dus deze beurzen en op deze beurzen kan je aandelen die daarop genoteerd staan, verhandelen (kopen/verkopen). De ‘Euronext’ heeft zowel de ‘Euronext Brussels’ als de ‘Euronext Amsterdam’ waar je respectievelijk typische Belgische of Nederlandse aandelen kan kopen en verkopen. Er zijn ook echter aandelen die op verschillende beurzen genoteerd staan. Naast aandelen op de beurs, kan je ook andere effecten verhandelen. Dit zijn dan bijvoorbeeld obligaties, beleggingsfondsen en derivaten. We komen daar in een ander artikel nog wel op terug. Op deze beurzen wordt de koers bepaald van al deze beleggingen. Het spreekt vanzelf dat dit gebeurt door vraag en aanbod. Is er veel vraag naar een aandeel zal de prijs stijgen en omgekeerd is ook waar, alhoewel er nog andere factoren zijn die dit kunnen bepalen. Later daar ook nog meer over.
Oké, nu we weten waar we ons een deel van ons spaargeld moeten beleggen.

Maar wat is beleggen eigenlijk?

Je belegt je geld voor een korte of langere tijd om uiteindelijk na die periode er winst uit te halen. Dit is altijd onzeker omdat je nooit weet wat de toekomst brengt. Verhalen over mensen die snel rijk worden zijn meestal overdreven en hebben meer met speculeren te maken dan met beleggen. Speculeren is niet beleggen. Dat is gokken met je geld. Hoe hoger de kans is dat je een risico loopt om je geld te verliezen hoe meer je aan het speculeren bent en niet aan het beleggen. De derivaten die we hierboven vermelden zijn heel wat speculatiever dan obligaties of aandelen en zijn dus heel wat risicovoller.

In wat kan ik zo allemaal beleggen?

Naast de beurs waar je in de zaken kan beleggen die we al opgenoemd hebben (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en derivaten) kan je ook beleggen in vastgoed, oldtimers, wijn en goudstaven en nog vele andere zaken die waarde hebben. Er zijn zoveel manieren om je geld te beleggen en waarschijnlijk ook te verliezen.

Wat met het risico?

Beleggen en risico zijn twee woorden die je altijd in één zin te samen uitspreekt. Aan alles waarin je belegt is er een zekere graad van risico verbonden. Ze zijn recht evenredig met het soort product waarin je belegt. Als je aandelen koopt van een firma die failliet gaat ben je gewoon je geld dat je belegd hebt kwijt. Zo gaat het soms wel eens een keer. Als je iets wilt winnen moet je ook iets riskeren.

Wat is dan de reden waarom ik moet beleggen?

Zoals ik al eerder aanhaalde is ‘inflatie’ de grootste reden waarom je de keus maakt om te beleggen. Je spaarcenten verminderen in waarde door de tijd, je kan er minder mee kopen vandaag dan gisteren. Een andere reden is dat je rendement op de bank op je spaarrekening heden ten dage quasi onbestaand is. Je wilt dus een grotere winst, een groter rendement en daarom ga je tot de keuze van beleggen over. In een volgend artikel gaan we even kijken hoe we moeten beleggen en hoe we onze beleggingsportefeuille moeten verdelen en op wat we dat moeten baseren.

Bronnen: Wikipedia, De Belegger, De Belgische Belegger
Afbeelding door Sharon McCutcheon via Unsplash
11
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 20 juni 2021
11
106
13

Comments

  • 29 juli
  • 0
Interessant om te lezen
  • 29 juli
0
  • 7 juli
  • 0
Mooi artikel van je Rudi.
Ik werd getriggerd door de opmerking "Is er veel vraag naar een aandeel zal de prijs stijgen en omgekeerd is ook waar".
Ik ben er van overtuigd dat er op dit moment heel veel vraag is naar aandelen, mede door een vlucht van spaargeld naar aandelen. Dat betekent dat de aandelen op dit moment 'duur' zijn (net als vastgoed overigens).

Ik mijd alle vormen van aandelen daarom als de pest momenteel ;-).
Warren Buffet is ook aan het verkopen vernam ik (al kan dat ook door zijn leeftijd komen). De man die als adagium heeft "Buy Buy, never Sell!".

  • 7 juli
0
  • 29 juni
  • 0
Goed artikel Rudi!
  • 29 juni
0
  • 24 juni
  • 1
Qua beleggen houd ik het, denk ik, toch maar bij de boterham...
  • 24 juni
1
  • 21 juni
  • 1
Interessant artikel om te lezen. Ik beleg zelf ook een klein beetje. Ik heb hier een artikel over geschreven voor de beginnende beleggers onder ons. Het artikel geeft inzicht over beleggen in beleggingsfondsen. Waarom dit met een klein bedrag al mogelijk is en wat het precies inhoudt.
https://artikel.nl/wat-zijn-beleggingsfondsen-832

Vindt u het goed als ik mijn artikel een link naar uw artikel zet ter aanvulling op mijn artikel?
1
  • 21 juni
  • 0
Bedankt voor de uitvoerige reactie. Absoluut geen probleem.
  • 21 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen