Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe kunnen we onze immuniteit een boost geven?

Het is bekend dat sommige voedingsstoffen de immuniteit verbeteren. Maar welke voedingsstoffen zijn dit? Waar kunnen we ze in vinden?

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 8 juni 2021
6
33
8
Foto Pixabay
Foto Pixabay
Om gezond te blijven is het heel belangrijk dat ons auto-immuunsysteem ook goed werkt. Als dat niet gebeurt zullen we vlugger ziek worden. We kunnen dit in de hand werken door correcte voeding te gebruiken. Voedsel dat stoffen bevat die positief op je auto-immuunsysteem gaan inwerken en dit nog gaan versterken. Op deze wijze wordt ook je weerstand tegen allerhande kwaaltjes omhoog gekrikt. Deze levenswijze zorgt er ook voor dat we sterker staan tegen de nadelen van herfst en winter, zoals op regendagen en koude vriesdagen. Op zulke momenten worden we aangevallen door allerlei bacteriën en microben.

Bacteriën vrezen onze witte bloedcellen en het zijn juist deze bloedcellen die zorgen dat alle giftige stoffen in ons lichaam omgevormd worden of indien nodig uit ons lichaam verwijderd worden. Om te vechten tegen diverse ziektes moeten onze lichaamscellen regenereren en ze moeten dit doen op de juiste manier.

Daarom is het aangeraden om zeker in ons dagelijks menu bepaalde zaken op te nemen die daarbij kunnen helpen.

Er zijn een aantal dingen die we vast en zeker in onze voeding moeten opnemen:

Yoghurt kan ons auto-immuunsysteem versterken

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Om ons immuunsysteem te regelen op een positieve manier zijn er ‘goede bacteriën’ nodig. Deze goede bacteriën zorgen ervoor dat de antilichaampjes gaan vermeerderen. Ook gaan zij ervoor zorgen dat Salmonella en E-coli die pathogeen (ziektekiem) organismes genoemd worden, niet kunnen toenemen. Yoghurt kan hierbij helpen en bevat van die goede bacteriën.

Groentes en vers fruit kunnen ons auto-immuunsysteem verbeteren

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Spinazie is waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt als je denkt aan groentes die je sterker kunnen maken. Natuurlijk zal het eten van spinazie niet zorgen dat je kracht en spieren krijgt zoals het vroegere tekenfilmfiguurtje Popeye maar deze groente zal zeker een bijkomende bescherming zijn tegen ziekte. Het is een groente die je immuniteit zal versterken. De voedingsstof die hierbij een rol speelt is foliumzuur en deze groene groente heeft er heel wat van. Het foliumzuur zal een vitale rol spelen in het gevecht tegen DNA-beschadiging of tegen het kwetsen van de bloedvaten. Het is een van de gezondste groentes op dat gebied, al is het dan misschien niet de allermooiste groente.

Een oester kan ook een boost geven aan ons auto-immuunsysteem

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Velen kennen oesters als goed zijnde om meer zin in seks te krijgen. Ze zijn dus met andere woorden gekend als een goed werkend afrodisiacum. Ze bevatten echter ook heel veel zink. Voor de immuniteit is zink heel belangrijk en juist omdat door een goede opname van zink in het lichaam de reproductie van de witte bloedcellen wordt verbeterd. Ook de antilichamen krijgen een boost door het zink uit de oesters en op die manier kan men beter het hoofd bieden aan allerlei infecties.

Een teentje look helpt ook voor een beter werkende immuniteit

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Teveel kan natuurlijk heel slecht zijn voor je buurman aan tafel die niet zo van look houdt of er net geen heeft gegeten of voor je nieuwe date bijvoorbeeld die je misschien later op de avond mag kussen. Toch is het een heel goed werkend middel om ontstekingen in je lichaam te bevechten en ook te overwinnen. Look bevat twee stoffen, met name ‘ajoene’ en ‘allicine die ervoor zorgen dat bepaalde slechte bacteriën hun slechte stoffen niet in het lichaam kunnen afscheiden.

Wortelen zorgen ook voor een goede immuniteit

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Heb je ooit al een konijntje met een brilletje op gezien. Ik kan verkeerd zijn, maar ik denk van niet en daarom zijn wortelen heel goed voor de ogen. Een grapje? Neen toch niet. Wortelen bevatten betacaroteen en die heeft een speciale eigenschap. Zij zorgen dat het aantal witte bloedcellen en ook de T-cellen in ons immuunsysteem vermeerderen. Eet een worteltje meer als je ziekmakende microben wil bestrijden.
Je moet geen Nobelprijswinnaar zijn om te beseffen dat een gebalanceerd en gezond dieet dat heel veel goede voedingsmiddelen bevat positief is voor je gezondheid. Een hamburger of een mals biefstuk kan je soms wel eens vervangen door bovenstaande voorbeelden. Op die manier gaan we er toch wat sterker voor staan op die herfstige regendagen en lange vriesdagen van de winter.
6
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 8 juni 2021
6
33
8

Comments

 • 11 juni
 • 1
Mooie artikel ,weer nieuwe dingen geleerd. Broccoli moet ook erg goed zijn.
1
 • 11 juni
 • 0
Bedankt voor de appreciatie. Broccoli bevat inderdaad heel wat goede voedingsstoffen en ook heel wat vitaminen. Rijk aan foliumzuur, ijzer, calcium en nog een aantal andere.
 • 11 juni
0
 • 8 juni
 • 1
Goede voeding is zeker belangrijk
1
 • 8 juni
 • 0
Dat is zeker, bedankt voor het lezen en voor je reactie.
 • 8 juni
0
 • 8 juni
 • 1
Super tips Rudi, bedankt!
1
 • 8 juni
 • 0
Bedankt voor de appreciatie en graag gedaan.
 • 8 juni
0
 • 8 juni
 • 1
Super interessante blogs. De voedingswaren helden zijn dit zeker!
1
 • 8 juni
 • 0
Dankjewel voor de leuke opmerking en de appreciatie.
 • 8 juni
0

Recente en relevant artikelen