Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe maak je dumplings?

In China is eten zowat het belangrijkste wat er is. Voor veel Chinezen is samen eten een sociale gebeurtenis. Voor buitenstaanders kan het soms wat vreemd overkomen om een gezin van minimaal tien personen aan een ronde tafel te zien smullen van allerlei heerlijke gerechten.

Geschreven door Raymond Zachariasse
Gepubliceerd op: 15 mei 2021
3
42
3

En wat eten ze dan?

Naast de rijst of de noedels zijn bapoa's en dumplings de twee meest voorkomende gerechten op de tafel van de doorsnee Chinees. De bapao is ook in Nederland erg populair. Maar waarom eten ze het ook veel in China? Heel simpel; het is voedzaam en makkelijk te maken. Dumplings of Jaozi (zoals ze in China heten) zijn in wezen niet meer dan een gestoomd pakketje deeg gevuld met gehakt of gehakte groenten. Denk daarbij ter vergelijking aan bv knoedels of ravioli.

Wat zijn dumplings?

Deze lekkernij komt oorspronkelijk uit het noorden van China (ze zijn inmiddels overal verkrijgbaar). Ze bestaan uit lapjes deeg met een hartige vulling, die gevouwen worden in de vorm van een halve maan. De vulling kan uit vlees bestaan (gehakt), maar er zijn ook vegetarische vullingen mogelijk met bijvoorbeeld verschillende soorten fijngehakte paddestoelen. Als het te koken is, dan kun je het in principe al gebruiken als vulling.

Recept

Eigenlijk heb je voor het maken van de dumpling niet zoveel nodig, behalve dan misschien een beetje liefde. maar dat geldt altijd voor koken en bakken. Dumplings zijn een makkelijk gerecht wat je het liefst met anderen klaarmaakt. Vooral het vouwen van de halve maantjes kost veel tijd en is leuk om bijvoorbeeld met de kinderen te doen.

Ingredienten

 1. 300 gram bloem
 2. 1,8 dl koud water
 3. snufje zout

Bereiding

De inhoud bestaat uit gehakt of als je een vegetarisch versie wilt maken bijvoorbeeld gehakte paddestoelen. Voeg daarbij ook wat (chinese) bieslook toe, een beetje zout en je hebt je vulling al klaar. Meng het deeg bijelkaar en kneed het tot een gladde bol. Wikkel het daarna in vershoudfolie en laat het 20 minuten rusten in de koelkast.
Plaats een klein hompje vulling (ongeveer een eetlepel) op een plakje deeg en vouw deze dubbel over het vlees heen. Maak de bovenkant dicht door deze iets terug te slaan.
Daarna is het een kwestie van wat olie in een braadpan of koekenpan te doen, heet laten worden, de dumplings netjes in de pan neerzetten, de pan vullen met water totdat de dumplings kopje onder gaan en de deksel erop doen. Koken totdat al het water verdampt is en je hebt heerlijke dumplings. Deze kleine geschenkjes zijn lekker met wat sojasaus. Of mix wat Indonesische zoete sojasaus met de zoute Chinese versie en doe er wat lenteuitjes bij. Heerlijk.
3
Geschreven door Raymond Zachariasse
Gepubliceerd op: 15 mei 2021
3
42
3

Comments

 • 4 juni
 • 0
Een leuk artikel, ziet er inderdaad niet moeilijk uit zoals je het beschrijft. Goed geschreven.
 • 4 juni
0
 • 18 mei
 • 0
Ik ga het s proberen!
 • 18 mei
0
 • 17 mei
 • 0
Hmmm!

 • 17 mei
0

Recente en relevant artikelen