Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoe maak je heel makkelijk zelf fudge thuis?

Tegenwoordig kun je op veel plekken heerlijke fudge kopen. Je kunt het in bijna elke supermarkt kopen, maar het snoepje wordt pas echt lekker als je het zelf gemaakt hebt. En dat hoeft gelukkig helemaal niet zo moeilijk te zijn. Binnen een paar minuten heb je zonder veel gedoe een heerlijk blokje fudge in je handen.

Geschreven door Raymond Zachariasse
Geschreven op: 25 juni 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
73
0
Afbeelding door Massimo Adami via Unsplash
Tegenwoordig kun je op veel plekken heerlijke fudge kopen. Deze soms mierzoete lekkernij past bijvoorbeeld prima bij een heerlijke bak koffie of thee en is bovendien een makkelijke traktatie om uit te delen. Je kunt het in bijna elke supermarkt kopen, maar het snoepje wordt pas echt lekker als je het zelf gemaakt hebt. En dat hoeft gelukkig helemaal niet zo moeilijk te zijn. Binnen een paar minuten heb je zonder veel gedoe een heerlijk blokje fudge in je handen.

Waar komt het vandaan?
Volgens verschillende bronnen komt fudge uit Engeland en Amerika. Beiden landen hebben een lange historie wat betreft dit karamelsnoepje. Een verhaal vertelt dat fudge in 1889 is ontstaan in Amerika. Volgens de verhalen zou dat komen doordat er iets misging bij de bereiding van karamel (de bereidingswijzen lijken op elkaar). Een studente beschreef in een brief over een nieuwe lekkernij wat ze ontdekt had. Volgens de brief had ze het snoepje in Baltimore geproefd omdat de nicht van een van haar mede-studenten het als toetje had gemaakt. Ook bleek er een winkel in Baltimore te zijn die het voor 40 (dollar)cent per pond verkocht. De studente wilde meteen het recept hebben, en dat kreeg ze. Dus begon ze in 1890 zelf fudge te maken voor haar school. Omdat het – waarschijnlijk tot haar eigen verrassing – een waar succes bleek te zijn, gingen al snel andere mensen het recept kopiëren. Mede door mond-tot-mondreclame groeide het snoepje uit tot een ware sensatie.

Tegenwoordig staat het snoepje in beiden landen nog regelmatig op tafel.

En die naam?

De term 'fudge' wordt tegenwoordig in Amerika veel gebruikt in plaats van vloekwoorden, denk aan 'Oh, fudge'. In de 17de eeuw stond het synoniem voor 'onhandig'. Tijdens het maken van karamel zou er iets fout gegaan zijn met het recept, waardoor de fudge ontstond. In het Engels zeg je dan 'He fudged up' (hij maakte een vergissing/fout). Die naam bleef hangen.

Wat is fudge eigenlijk?

Het snoepje is gemaakt van suiker, boter en melk (of room). Je maakt het door de ingrediënten te verwarmen tot 116 graden, daarna met een garde het mengsel te mixen totdat er een smeuïge emulsie ontstaat. Daarna is het een kwestie van afkoelen en serveren. Voor verschillende variaties kun je nog van alles bij het mengsel toevoegen. Denk dan aan vanille-extract, rozijnen of chocola. Ook kun je de fudge nog versieren met noten. Uiteindelijk zijn de mogelijkheden zo groot als je eigen fantasie.

Het snoepje is zo populair dat er in Amerika ook een eilandje is met de naam Mackinac Island waar ze het hele jaar door gemiddeld 10.000 pond fudge per dag produceren. Elk jaar houden ze daar het Mackinac Island Fudge Festival, compleet met een Miss-verkiezing, een fietsrace en een wedstrijd waarbij restaurants hun beste cocktails verzinnen met fudge-invloeden.

Is er ook een verschil tussen fudge, karamel, borstplaat en toffee?

Jazeker. In smaak is het verschil wel duidelijk, maar de bereidingen liggen niet ver van elkaar waardoor het begrijpelijk is dat de verwarring kan ontstaan. Fudge en borstplaat zijn het fondant van suiker, boter en/of gecondenseerde melk, gekookt op ongeveer 115 graden. Tijdens het koelen wordt het mengsel goed geklopt om kristallisatie tegen te gaan. Fudge bevat meer melkbestanddelen dan borstplaat.
Karamels (erg populair in Amerika) zijn het gevolg van suiker verrijkt met boter, melk of room wat verhit wordt tot 120 graden. Toffee ontstaat door het koken van suiker en boter op een temperatuur van 120 tot 150 graden. Fudge is het zachts van allemaal, borstplaat is breekbaar met een fijne korrel en karamels zijn stevig en niet zacht.

Recepten

Er zijn veel variaties te vinden op het basisrecept voor fudge, denk daarbij aan de Amerikaanse pindakaas fudge, een snelle chocolade fudge en een heerlijke bastogne fudge.

Pindakaas Fudge
De pindakaas fudge is vooral een hit in Amerika, maar omdat er ook veel liefhebbers van pindakaas in Nederland rondlopen, zal dit zoete blokje vast ook hier aanslaan.

Ingrediënten
  • 1/2 kopje boter
  • 2 1/4 kopjes bruine suiker
  • 1/2 kopje melk
  • 3/4 kopje pindakaas
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 1/2 kopjes poedersuiker
Suggesties voor de vulling en decoratie:
  • Rozijnen
  • Hazelnoten, pistachenoten, walnoten
  • Gedroogd fruit zoals cranberry's, ananas, fruitmix
  • Kokos
  • M&Ms
  • Jellybeans
  • Moccaboontjes
  • Gekleurde muisjes
Voor een leuke avond kun je ook gerust wat alcohol toevoegen aan het recept; denk aan Baileys, Rum of Cointreau.

Bereiding
Smelt de boter in een pan, doe de melk en de bruine suiker bij de gesmolten boter en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het 2 minuten doorkoken en haal dan de pan van het vuur. Roer de pindakaas en het vanille-extract door het mengsel. Gooi daarna alles over in een beslagkom en blijf roeren totdat er een smeuïg mengsel ontstaat. Let op: dit kan snel gaan. Giet de vloeibare fudge in een rechthoekige bakvorm, plaats alles voor een paar uur in de koelkast en snijd de harde fudge daarna in blokjes.

Snelle chocolade fudge
Alles is lekker met chocola. dus ook deze fudge. De inspiratie komt – hoe kan het ook anders – uit Amerika. Omdat alles daar snel moet gaan, is dit recept te maken met behulp van de magnetron.

Ingrediënten
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 340 gram pure chocola
  • 1 tl vanille extract
Bereiding
Vet een bakblik of schaal in met boter. Leg er ook wat bakpapier in. Hierin komt straks de zachte fudge. Doe de melk en de chocola in een schaaltje dat in de magnetron kan. Zet de magnetron aan. Doe dat wel elke keer voor 20 seconden max, zodat je daarna het mengsel nog even kan roeren. Ga door totdat alle chocola is gesmolten. Voeg dan de vanille-extract toe en giet de fudge in het bakblik. Laat het afkoelen en dan smullen maar. Ter decoratie kun je nog wat M&M's over de zachte fudge strooien.

Bastogne Fudge
Hou je meer van een 'bite' in je fudge, dan is deze variant een aanrader. De bastogne koek is ook te vervangen voor een oreo koekje.

Ingrediënten
  • 100 gr melkchocolade
  • 100 gr witte chocolade
  • circa 6 bastogne koeken
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 20 gr boter
Bereiding
Smelt 10 gram boter met de witte chocola en de helft van de gecondenseerde melk. Verkruimel de koekjes. Voeg deze toe als de witte chocola helemaal is gesmolten. Meng het geheel door elkaar en giet dan het mengsel over in een ovenschaal. Smelt nu de melkchocola met de rest van de gecondenseerde melk en voeg dat mengel ook toe. Zet dan het geheel in de koelkast voor ongeveer 12 uur en daarna kun je het in blokjes snijden.

Smullen maar!
Kooktips
Gebruik een hoge pan met een dikke bodem om aanbranden te voorkomen. Smeer boter op de zijkanten om de vorming van suikerkristallen te voorkomen.
Houd de pan op een regelmatig vuur. Temperatuurwisselingen kunnen problemen opleveren met de kristallisatie en vetafscheiding.

Bij de moeilijke recepten is het belangrijk om een goede suikerthermometer aan te schaffen. Test deze eerst met kokend water.

Het snoep neemt de vochtigheid van de omgeving in zich op, dus vermijd het maken van de fudge op een vochtige dag.

Algemene tips
Laat de blokjes gerust 2 uur in de koelkast staan voordat je ze gaat eten. Zo worden ze lekker stevig.

Bereide fudge kan – mits afgesloten – ongeveer 3 weken bewaard worden bij kamertemperatuur. Wil je het langer bewaren, vries het dan in.

Giet het mengsel ook eens in siliconenvormpjes. Leuk als verrassing voor kinderen.
Laat de hete fudge een paar minuten afkoelen, rol er balletjes van, laat ze even opstijven en rol ze daarna nog een keer door gesmolten chocolade.

Met een elektrische mixer is het makkelijker om een gladde textuur te krijgen.
0
Geschreven door Raymond Zachariasse
Geschreven op: 25 juni 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
73
0

Recente en relevant artikelen