Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe te stoppen met alles overdenken?

Wanneer je te veel nadenkt, heb je de neiging om meer te denken dan nodig is of je te veel zorgen te maken over je eigen gevoelens en dingen die er niet echt toe doen. Soms hebben mensen hierdoor ook moeite met slapen en concentreren, voelen zich angstig of raken gemakkelijk van streek.

Geschreven door Farshad Bashir
Gepubliceerd op: 20 nov 2021
2
55
0
Overdenken begint met denken en duurt langer dan nodig
Overdenken begint met denken en duurt langer dan nodig
Afbeelding door The Creative Exchange via Unsplash
Het is goed om dingen te kunnen analyseren en met oplossingen voor problemen te komen, maar als je te veel ergens over nadenkt, krijg je weinig voor elkaar. Een overdenker kan zichzelf in de weg staan. Als je bijvoorbeeld iets wil doen en er eigenlijk alleen maar over nadenkt, doe je het misschien nooit. En als je bijvoorbeeld veel gedachten door je hoofd hebt, mis je belangrijke aspecten van wat er om je heen gebeurt. Je leeft niet meer in het heden.
Als je merkt dat je urenlang over dingen nadenkt die je gedaan wil krijgen, probeer het proces dan op te splitsen in kleinere stappen. Dit zou je moeten helpen om je meer te concentreren en dingen uitgevoerd te krijgen. Je gedachten niet laten afdwalen is moeilijk voor een overdenker. Bewust worden van overdenken kan hierbij helpen. Je kan dan overbodige afleiding sneller herkennen en je focus terugbrengen op datgene wat er toe doet. Zo kun je voorkomen dat je weer weggaat in eindeloze gedachten.
Je kunt ook mindfulnesstechnieken, meditatie en yoga gebruiken om je te helpen om te gaan met gedachten. Mindfulness houdt in dat je aandacht schenkt aan je omgeving en je focust op het huidige moment zonder dat je je gedachten de vrije loop laat. Je kunt meer leren over mindfulness door boeken te lezen of online video's te bekijken. Mindfulness kun je ook samen oefenen, waardoor beide mensen op hetzelfde gefocust zijn.

Meditatie vereist weinig inspanning. Er zijn verschillende soorten meditatie, maar ze houden allemaal in dat je comfortabel zit, je ogen sluit en je op je ademhaling concentreert. Het maakt niet uit of je alleen mediteert of met anderen.

Je kunt ook yoga doen. Yoga is geweldig en helpt bij angst en stress. Er zijn in feite veel manieren om stress te verminderen. Een effectieve methode is om regelmatig te sporten. Door te sporten komt endorfine vrij waar je blij van wordt.
Probeer ook naar muziek te luisteren of een wandeling te maken om zo te ontspannen. Probeer vaker iets te doen dat niet veel concentratie vereist, zodat je niet het gevoel hebt dat je je tijd aan het verdoen bent.

Ook het hebben van vrienden die bereid zijn om naar je te luisteren, kan een groot verschil maken.
Vergeet niet om gezond te eten. Door uitgebalanceerde maaltijden te eten, heb je langer een vol gevoel en voorkom je dat je te veel en ongezond eet. Zorg ten slotte voor voldoende slaap. Acht uur per nacht slapen helpt je gefocust te blijven in het heden.
2
Geschreven door Farshad Bashir
Gepubliceerd op: 20 nov 2021
2
55
0

Recente en relevant artikelen