Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoe train ik mijn geheugen?

Krijg jij de zenuwen als je alleen al denkt aan examens? Ga je trillen op je benen of bijt jij je nagels eraf? Blijf kalm, want ik zal je in deze blog advies geven over hoe je ermee om kan gaan.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 12 juni 2021
9
32
8
Afbeelding door Aaron Burden via Unsplash
Leren, hoe werkt dat eigenlijk?
Van kleins af aan, begin je met leren praten en lopen. Dit doe je steeds met kleine stapjes tegelijk, totdat je het uiteindelijk onder de knie hebt. Nu is de vraag: hoe zorg je ervoor dat je het snelste kennis opdoet? Het antwoord op deze vraag is: herhaling. Alleen door woorden en zinnen te herhalen, komt het van je kortetermijngeheugen in je langetermijngeheugen. Informatie komt namelijk eerst binnen in je kortetermijngeheugen. Dit kan tot zeven zaken tegelijk onthouden, maar jammer genoeg hebben toetsen vaak meerdere onderwerpen. Door deze zaken, woorden of zinnen te herhalen, wordt het overgezet naar het langetermijngeheugen. Dit kun je doen door jezelf vragen te stellen over het onderwerp, een mindmap te maken of door de informatie hardop voor te lezen. Doe dit altijd in korte stukjes want, zoals ik al zei, houdt het kortetermijngeheugen tot zeven stukjes informatie per keer vast. Op deze manier onthoud je het beter en wordt het geen warboeltje in je hoofd. Leren op het laatste moment is hierom ook sterk afgeraden!
Trucs die ik vroeger toepaste om te studeren Voor school moest ik heel veel weten en waren er vaak vele toetsen die achter elkaar kwamen. Dit zorgde ervoor dat ik heel erg zenuwachtig werd. Zo moest ik even tot rust komen om mijn moed terug te vinden. Dat gebeurde toen ik leerde hoe ik de informatie het beste in mijn hoofd kon stampen. Deze tips deel ik nu heel graag met jou! Ik hoop dat je hier evenveel baat bij hebt, als ik er vroeger zelf bij had. Rec De beste techniek, die mij het meest geholpen, heeft waren de spraakopnames die ik van mezelf gemaakt heb. Stel, je moet je topografie leren en je hebt een hele lijst met landen met hun bijbehorende hoofdsteden. Ik zou het studeren hiervan op deze manier aanpakken: In het begin van de avond, zou ik de kaart inkleuren. elk land een andere kleur. Doe dit het liefst met kleurpotloden, want dit voelt voor je ogen iets rustiger aan. Wanneer je deze kaart ingekleurd hebt, blijf naar de kaart staren, tot je met je ogen dicht de gekleurde kaart voor je kunt zien. Maak vervolgens een spraakopname van jezelf die het land en de hoofdstad opzegt met de bijbehorende kleur. Luister vervolgens tien keer naar deze opname terwijl je ’s avonds met je ogen dicht in je bed ligt. Als je de kaart in je geheugen ophaalt zal je die vervolgens altijd met de gekozen kleuren zien.
Ezelsbruggetjes Oh ezelsbruggetjes… Deze zijn bijna net zo oud als de eerste toets! Dit is één van de bekendste manieren om iets makkelijk in je kop te stampen. Ik gebruik ze nu nog dagelijks, wanneer ik op Duolingo aan het studeren ben. Ik ben namelijk de Roemeense taal aan het aanleren om beter te kunnen praten met mijn Roemeense vrienden. De manier waarop ik een ezelsbruggetje toepas, is als volgt: wanneer Duolingo mij nieuwe woorden geeft waarvan ik nog nooit heb gehoord probeer ik een soortgelijk Nederlands woord te vinden. Zo is het Roemeense woord voor olie, ulei. Roemeens Nederlands Eu ik Ea zij El hij Noi wij Voi jullie Ik heb dit lijstje in mijn hoofd gekregen door te onthouden dat de u van eu naar jezelf wijst. Dat de a van ea vrouwelijk is en dat de n van noi wijst naar een groep waar jij ook inzit. Al moet ik zeggen dat ezelsbruggetjes maken, en hoe je ze precies maakt, iets heel persoonlijks is. Dit is ook de reden waarom voor de een het ezelsbruggetje werkt en het voor de ander nog steeds een raadsel is.
Schrijven, schrijven en nog eens schrijven!
Herhalen, herhalen en nog eens herhalen! Op deze manier blijven je hersenen actief en zal het brein vanzelf linken gaan leggen doordat je het steeds maar blijft schrijven. Of je dit nu op je telefoon of op papier doet, dat is aan jou. Weet wel dat, als je het op papier doet, je hand het ook gaat onthouden, waardoor het sneller opgenomen wordt in je hersenen. Je telefoon en zijn meldingen kunnen je ook afleiden, waardoor het misschien een beter plan is om het op papier te doen. Gebruik hiervoor beide kanten van een blad papier, om het milieu niet te veel te beschadigen.

Weet jij nog andere leer tips? Drop ze in de comments. Heel veel succes!
9
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 12 juni 2021
9
32
8

Comments

  • 26 juni
  • 0
Ik speel toneel en moet nog steeds (ik ben 52) elk jaar bladzijden vol tekst van buiten leren. (Ik heb af en toe de hoofdrol of lange monologen, waarbij geen stukjes mogen ontbreken. In tegenstelling tot examens, mag je dan gewoonweg niks vergeten.)
De beste manier is nog steeds om verbanden te leggen, vooral tussen losse woorden, en het geheel te overzien. En zoals je zei, herhalen, herhalen, herhalen.

  • 26 juni
0
  • 17 juni
  • 0
Leuke trucjes!
  • 17 juni
0
  • 16 juni
  • 1
Leren blijf je je hele leven doen !!!
Leuk
  • 16 juni
1
  • 13 juni
  • 1
Goed artikel, leuk geschreven.
  • 13 juni
1
  • 13 juni
  • 1
Leuk geschreven artikel met nuttige tips, dankjewel
  • 13 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen