Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoelang is een geopende fles witte of rode wijn houdbaar?

Na het openen wordt een fles wijn soms niet gelijk leeg gedronken. Veel wijndrinkers gooien de overgebleven wijn dan gelijk weg. Dit doet men omdat men denkt dat rode en witte wijn niet houdbaar zijn. Jammer, want ook wanneer een fles wijn open is geweest, kun je de fles wijn nog rustig een paar dagen in de koelkast bewaren.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 11 juni 2021
6
133
10
Waarom blijft wijn niet lang houdbaar?
Hoewel je een geopende fles wijn prima een paar dagen kunt bewaren, is een geopende fles wijn toch niet heel lang houdbaar. De smaak van de wijn zal al na een dag bewaren achteruit zijn gaan. Dit heeft te maken met het gegeven dat wijn in een geopende fles gaat oxideren. Het oxideren begint zodra de wijn in contact komt met zuurstof. Deze oxidatie veroorzaakt een azijnachtige geur en smaak. Hoe leger de wijnfles is, hoe sneller het oxidatieproces in werking zal treden.

Ziek
Hoewel de smaak van de wijn snel zal veranderen hoef je niet bang te zijn dat je na een paar dagen al ziek zult worden van wijn afkomstig uit een open fles. Wijn kan kan bijna niet bederven en de fles zal dan ook zeker maanden open moeten staan, voordat je wellicht klachten zult krijgen van de oude wijn.

Tannine
Een belangrijke stof in wijn is tannine. Tannine is een chemische verbinding. Deze chemische verbinding wordt ook wel looizuur genoemd. Tannine komt van nature voor in planten en vruchten. Dus ook in druiven, maar ook in het hout van wijnvaten. Tannine heeft een belangrijke functie tijdens de wijnproductie. Het remt de groei van bacteriën, het ontwikkelt de specifieke geur van wijn en tannine zorgt ervoor dat de wijn langer houdbaar blijft.

Een geopende fles witte wijn bewaren
Witte wijnen en rosé zijn beter houdbaar dan rode wijn. Een algemene regel is dat ook witte wijnen in geopende flessen niet langer dan een dag of vijf bewaard kunnen worden. Wie een geopende fles witte wijn een dag heeft bewaard, zal dan ook al snel verschil in de smaak waarnemen. Hoewel de wijn wat minder fris en fruitig zal zijn, is de wijn niet gelijk bedorven. Je kunt deze wijn nog prima een dag of vijf drinken. Een open fles wijn is nog wel tot een week nadat de fles is geopend op te drinken.

Zware witte wijnen bewaren in de koelkast
Heb je in je koelkast een fles zware witte wijn staan, zoals bijvoorbeeld een Chardonnay of een Viognier, houd er dan rekening mee dat deze zware witte wijnen veel sneller zullen gaan oxideren. Het oxideren van een Chardonnay of een Viognier gaat veel en veel sneller dan bij een lichte witte wijn. De wijn oxideert sneller doordat er tijdens het verouderingsproces van de zware witte wijn meer zuurstof vrijkomt. Wil je de zwaardere witte wijn toch zo lang mogelijk houdbaar houden, zorg er dan goed voor dat je de wijnfles goed afsluit en in de koelkast bewaart.

Houdbaarheid van rode wijn
Rode wijn is over het algemeen iets minder goed houdbaar dan de witte wijn. In de meeste gevallen geldt dan ook, dat je een geopende fles rode wijn, het beste kunt nuttigen binnen twee à drie dagen nadat je de fles geopend hebt. Al is het wel zo dat de houdbaarheid sterk afhankelijk is van de soort rode wijn waar het bij het bewaren om gaat. Wanneer het een fles rode wijn betreft met veel tannine of een fles wijn uit een goed jaar dan is het soms best mogelijk om de wijn een dag langer te bewaren. Wie zo lang mogelijk wil genieten van een fles rode wijn met optimale smaak, doet er goed aan om de wijn altijd op een donkere en koele plek te bewaren. Dit geldt niet alleen voor de open fles, maar zeer zeker ook voor de ongeopende fles.

Wijnen met brandy
Naast de gewone rode en witte wijn zijn er ook versterkte wijnen op de markt. Deze versterkte wijnen, zoals bijvoorbeeld madeira, port en sherry, zijn veel langer houdbaar dan de gemiddelde witte of rode wijn. De langere houdbaarheid dan een paar dagen komt doordat aan deze versterkte wijnen brandy is toegevoegd. Door deze toevoeging zijn deze wijnen tot wel vier weken na de eerste opening van de fles houdbaar. Wel is het belangrijk om ook deze wijnen koel en donker te bewaren.

Tip: Laat een geopende fles ook tijdens een zonnige dag niet op tafel staan. Wanneer de wijn namelijk wordt blootgesteld aan zonlicht zullen ook deze soorten wijn al snel hun smaak verliezen.

Champagne en mousserende wijnen
Mousserende wijnen, zoals champagne, zijn echter weer moeilijk houdbaar. Je kunt champagne best nog, na drie dagen drinken, zonder dat je er ziek van zult worden, maar de smaak van champagne en mousserende wijnen is vaak al na één dag verdwenen. Naast de smaakverandering verdwijnt ook het aanwezige koolzuur in de champagne erg snel.

Bewaaradvies
Het beste bewaaradvies voor een fles champagne is dan ook eigenlijk, bewaar hem niet, maar drink hem meteen na opening van de fles leeg.
6
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 11 juni 2021
6
133
10

Comments

 • 18 juni
 • 0
Hier staat de wijn zeker geen week open hahaha. Ik wist overigens niet dat hij na 5 dagen dus al zijn smaak verliest en eigenlijk niet meer drinkbaar is. Goed artikel dus met duidelijke informatie. Champagne moet je inderdaad gewoon meteen leeg drinken!
 • 18 juni
0
 • 17 juni
 • 0
Wijn weggooien noemen ze drankmisbruik, dus hup: leeg die fles!
Overigens drink ik zelf geen druppel :-D
 • 17 juni
0
 • 12 juni
 • 1
Goeie raad is goud waard, en op die manier het restje wijn een beetje langer gespaard. Goed geschreven en ik drink mijn flessen samen met de familie meestal in één keer of toch zeker tegen de volgende dag uit. Ik koop ze liefst zo jong mogelijk en bewaar ze in een kelder, op die manier heb je nagenoeg een constante temperatuur. Diegenen die geen kelder of koele bering hebben en graag wijn drinken raad ik zeker de wijnfrigo's aan die een goed vervangmiddel zijn voor kleinere hoeveelheden flessen.
1
 • 12 juni
 • 0
Dank voor de tip, goede aanvulling op het artikel
 • 12 juni
0
 • 12 juni
 • 1
dat is soms een nadeel als die niet helemaal op gat. de dag erna is het nog wel te doen. vanaf de tweede dag is het toch al niet echt meer lekker en moet het weggegooid worden. Ben nu ook wel blij met de kleine flesjes alleen hebben die ook niet alle merken.
1
 • 12 juni
 • 0
maar met een goede kurk of dop goed afsluiten, is de wijn nog wel even te houden.
 • 12 juni
0
 • 12 juni
 • 1
Handig om te weten!
1
 • 12 juni
 • 0
leuke site, met zinvolle feitjes
 • 12 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen