Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoge bloeddruk verlagen met de juiste voeding

Heb je last van een hoge of een licht verhoogde bloeddruk? Dan kun je daar best zelf wat aan doen met het eten van de juiste voeding. Dat een overdreven zoutgebrek een hoge bloeddruk in de hand werkt, weten we allemaal. Maar naast voeding die onze bloeddruk verhoogd, is er ook voeding die bloeddrukverlagend werkt. Wat eten we best wel en wat niet voor een gezonde bloeddruk?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 11 aug 2021
8
258
7
Sluipmoordenaar
Het aantal Nederlanders met een hoge of te hoge bloeddruk is opvallend hoog. Een op de vier Nederlanders heeft er last van. En dat verbeterd zeker niet met de leeftijd, integendeel. Maar liefst de helft van al onze senioren kampt ermee. Een te hoge bloeddruk zorgt zelden voor klachten. De meesten merken er helemaal niets van. Dat maakt van een hoge bloeddruk een echte sluipmoordenaar. Voor de eerste symptomen opduiken is het vaak al te laat. Uiteindelijk zorgt een hoge bloeddruk namelijk voor onomkeerbare schade, vooral aan hart en bloedvaten. Het is dus verstandig om je bloeddruk regelmatig te meten en tijdig in te grijpen voor het te laat is. Een gezond en natuurlijk voedingspatroon en voldoende beweging heeft alvast een positieve invloed op je bloeddruk.
Wat verstaan we onder een hoge bloeddruk?
Ons hart pompt constant bloed door ons lichaam. Wanneer ons hart daarbij samenknijpt ontstaat een zogeheten bovendruk. Wanneer ons hart ontspant spreken we van onderdruk. Een hoge bloeddruk zorgt niet altijd voor gezondheidsproblemen. Onze bloeddruk varieert namelijk voortdurend en is dus lang niet altijd dezelfde. Bij zware inspanningen verhoogd onze bloeddruk automatisch. Onze bloeddruk is té hoog wanneer de bovendruk langdurig boven de 140 stijgt en de onderdruk hoger dan 90. Bij tachtigplussers is een verhoogde bloeddruk normaal. Bij deze risicogroep spreken we van een hoge bloeddruk vanaf 160 uitkomt.
Symptomen hoge bloeddruk
In vele gevallen zijn symptomen van een hoge bloeddruk nauwelijks merkbaar. Die manifesteren zich bij extreem hoge waarden. Dan zorgt een sterk verhoogde bloeddruk voor:
  • Hevige hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid,
  • Kortademigheid
  • Rusteloosheid
  • Wazig zicht zijn
Oorzaken van een hoge bloeddruk
Zoals dat bij de meeste aandoeningen het geval is, zijn er ook meerdere oorzaken van een hoge en een te hoge bloeddruk. De meest voorkomende zijn:
  • Overgewicht
  • Teveel buikvet
  • Een ongezond eetpatroon met teveel zout, suiker en ongezonde verzadigde vetten en transvetten
  • Tekort aan lichaamsbeweging
  • Stress
  • Overmatig alcohol drinken
  • Roken
Een hoge bloeddruk is schadelijk voor onze gezondheid
Hoe hoger onze bloeddruk, hoe hoger de druk in onze bloedvaten en hoe ernstiger de gevolgen Mogelijke gevolgen van een te hoge bloeddruk zijn:
  • Hartinfarct of beroerte: een te hoge bloeddruk kan de wanden van je bloedvaten ernstig beschadigen, waardoor er zich slechte cholesterol kan ophopen. Daardoor worden onze bloedvaten nauwer, en vergroot ons risico op een hartinfarct of beroerte
  • Hartfalen: ​hoe hoger onze bloeddruk, hoe harder ons hart moet werken om ons bloed rondgepompt te krijgen. Dat maakt onze hartspier dikker en stijver. Ons hart heeft minder pompkracht waardoor hartfalen kan ontstaan.
  • Schade aan andere organen: vooral aan onze nieren en ogen
Hoge bloeddruk verlagen met havermout
Havermout is een gezonde, volle graansoort waarbij alle gezonde bestanddelen van de korrel behouden blijven. Heb je het niet zo voor de smaak van havermoutpap? Voeg er dan zelf enkele blokjes vers fruit of een stukje pure chocolade (niet meer dan 20 gram) aan toe. Pure chocolade bestaat uit minstens 85 procent rauw cacaopoeder.
Groene bladgroenten
Deze zijn vooral rijk aan kalium, een mineraal met een gunstige invloed op onze bloeddruk. Groene bladgroenten met de meeste kalium zijn vooral:
  • Spinazie
  • Andijvie
  • Alle soorten sla
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Alle groene koolsoorten
  • Paksoi
  • Chinese kool
  • Tuin- en waterkers
  • Postelein
  • Peulvruchten: vooral linzen en kikkererwten, maar ook erwten, alle soorten bonen, groentekiemen en maïs
e bloeddruk verlagen met vette vis
Vette vis in je gezond en natuurlijk eetpatroon inpassen kan je hoge bloeddruk verlagen, als je kiest voor vis rijk aan gezonde omega 3-vetzuren. Dat zijn vooral wilde zalm, tonijn, forel, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sport, haring en ansjovis
Met fruit
Fruit is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen. Maar vooral fruit met veel kalium is belangrijk om je hoge bloeddruk te verlagen. Dit mineraal zorgt voor een evenwichtig vochtgehalte en zuivert ons lichaam van alle (giftige) afvalstoffen die zich in onze lichaamsweefsels, spieren en organen opstapelen. Fruit met de meeste kalium zijn:
  • Bananen
  • Appels
  • Peren
  • Rabarber
  • Gedroogd fruit: voornamelijk abrikozen, pruimen, krenten, rozijnen, vijgen en dadels
e hoge bloeddruk verlagen met pure chocolade
Dagelijks een stukje pure chocolade (maximaal 20 gram) kan je hoge bloeddruk verlagen. Pure chocolade bevat minstens 85 procent rauw cacaopoeder. Vermijd melkchocolade  en zeker witte chocolade.
Granaatappel
Deze minder bekende fruitsoort bevat veel vitaminen, mineralen en sterke antioxidanten, allemaal gezonde voedingsstoffen met een bloeddrukverlagende werking. Eet een granaatappel zo uit het vuistje of drink zelf geperst granaatappelsap. Kant- en klaar sap bevat teveel toegevoegde suikers.
Blauwe bessen
In deze blauwe bessen vinden we veel gezonde voedingsstoffen die een hoge of te hoge bloeddruk helpen verlagen. Zo zijn vooral blauwe bessen rijk aan anthocyanen, een stof die aan deze bessen hun blauwe bessen geven en ook gunstig zijn voor ons hart en onze bloedvaten
Je hoge bloeddruk verlagen met rode bietjes
Rode bieten bevatten relatief veel nitraat, een stof die bijdraagt aan een gezonde bloedsomloop en een gezonde bloeddruk. Ook sla, andijvie en spinazie bevatten veel nitraat
Ook deze voeding helpt tegen een hoge bloeddruk:
  • Onbewerkte noten: vooral amandelen, pistachenoten, pinda's, hazelnoten, paranoten, pecannoten en cashewnoten
  • Zaden: voornamelijk lijnzaad en sesamzaad
  • Pitten: pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten
  • Zuivel- en zuivelproducten: melk
  • Kruiden: knoflook
8
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 11 aug 2021
8
258
7

Comments

  • 13 aug
  • 0
Goede info. Dan doe ik het toch stiekem nog best goed.
  • 13 aug
0
  • 12 aug
  • 1
Fijn, veel ervan eet ik al, gelukkig is mijn bloeddruk weer een stuk beter.
  • 12 aug
1
  • 12 aug
  • 1
Geen problemen mee, ik heb eerder een lage bloeddruk.
  • 12 aug
1
  • 12 aug
  • 1
Informatieve blog. Ik haal ook snel wat chocolade uit de kast.
  • 12 aug
1
  • 12 aug
  • 1
Oef wat een lekkers beschrijf je om die bloeddruk te verlagen. Waarschijnlijk mag het niet in die hoeveelheden!
  • 12 aug
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen