Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hongaarse Goulash

Ouderwets koken, zonder die kant en klare zakjes kruidenmix. Je moet daar toch zelf vlees en groenten aan toevoegen en vers is altijd lekkerder.

Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 10 aug 2021
3
91
7
Goulash
Goulash

Goulash, wie kent het niet!

Een van mijn lievelingsgerechten is Goulash, een volle saus met malse stukjes rundvlees, geserveerd met rijst. Dit is een recept dat ik zo'n 35 jaar geleden voor het eerst maakte en het smaakte naar meer. Daarna kwamen de kruidenmixen en kant en klare pakken met van alles erin, behalve waar het om gaat: Vlees en Groenten! Na die mixen zo nu en dan gebruikt te hebben, kwam ik toch steeds weer terug op deze verse variant want het meeste werk zit hem in het snijden (*knippen) van vlees en groenten en niet in de kruidenmix (met allerlei toevoegingen, die je proeft). Als ik het maak dan ben ik wel even bezig, je moet geduld hebben, thuis zijn en regelmatig roeren. Daarom maak ik een grote hoeveelheid (je bent toch bezig) en vries het restant in porties in.
1 keer koken, 4 keer gemak! dit recept is voor 6 a 8 personen, je kunt het eventueel halveren.

* Knippen van vlees gaat makkelijker dan snijden, met een goed gevogelte / vleesschaar ben je zo klaar.

Benodigdheden:

  • 500 a 700 gram runderlappen (sucade, borst, hachee)
  • 4 grote uien
  • 6 a 8 tomaten
  • 1 teentje knoflook (knoflookpoeder)
  • 3 a 4 paprika's (tricolor)
  • 25 a 50 gram boter / olie
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepel kummelzaadjes
  • 3 kruidnagels (kruidnagelpoeder)
  • 1 eetlepel paprikapoeder (of meer)
  • 1 a 2 theelepel cayennepeper
  • 2 blaadjes laurier (laurierbladpoeder)
  • zout (naar smaak)
  • Vlees bouillonblok (poeder - naar smaak)
  • Heet water

Bereiding:

  1. Snijd (knip) het vlees in kleine stukjes
  2. Ontvel de tomaten (zet ze even in een bakje heet water) en snipper ui en knoflook, snij de tomaten in vieren
  3. Halveer de paprika's, verwijder zaadlijsten en zaadjes en snijd ze in kleine stukjes
  4. Fruit het vlees en ui tezamen in de boter of olie, op een niet te heet vuur
  5. Strooi de bloem erover en laat even goudbruin kleuren(blijf roeren) en meng er de tomatenpuree door
  6. Voeg tegelijkertijd de tomaat, paprika, knoflook, kummel, zout, kruidnagel, laurier, paprikapoeder, cayennepeper en bouillonblok toe, laat even bakken (blijf roeren)
  7. Voeg zoveel heet water toe zodat alles net onder staat ( koud water laat het vlees "schrikken" en dan blijft het taai!)
  8. Laat het gerecht heel zachtjes stoven, meet de deksel op de pan en roer zeer regelmatig, ongeveer 3 a 4 uur (ik gebruik een elektrisch plaatje)
Serveer met rijst of pasta

* Soep: Door er meer water bij te doen, extra vleesbouillonblok en 4 in dobbelsteentjes gesneden aardappelen (laatste half uur) toe te voegen, maak je een heerlijke maaltijdsoep (serveer met brood)
Goulashsoep
Goulashsoep
Eet smakelijk
3
Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 10 aug 2021
3
91
7

Comments

  • 14 aug
  • 1
Klinkt als een echte verwenning!
1
  • 17 aug
  • 0
Dat is het zeker.
  • 17 aug
0
  • 13 aug
  • 1
Heerlijk, ga ik zeker maken :)
1
  • 13 aug
  • 0
Dit maak ik regelmatig.
  • 13 aug
0
  • 12 aug
  • 1
Lekker.
  • 12 aug
1
  • 12 aug
  • 1
Klinkt heel lekker, Trijnie. Goed geschreven.
1
  • 12 aug
  • 0
Dank je wel, ik kom even een "bakkie" doen.
  • 12 aug
0

Recente en relevant artikelen