Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hongaarse stad Pécs met mediterrane flair

In het heuvelachtige zuidwesten van Hongarije, in de beschutting van de Mecsek heuvels ligt de charmante stad Pécs. Het is de hoofdstad van provincie Baranya. In 2010 was Pécs de culturele hoofdstad van Europa. Deze mooie universiteitsstad heeft een zwierige, mediterrane flair over zich.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 27 juli 2021
6
579
7
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Sfeervolle flaneerstad

Het culturele centrum heeft schitterende historische gebouwen en invloeden uit verschillende culturen. Romaanse en Turkse invloeden zijn nog altijd terug te zien in het centrum. Het Zsolnay porselein en de meest soepele leren handschoenen van Europa worden er vervaardigd.
Bezoek de wijnkelders van het nabijgelegen pittoreske wijnkelderstadje Villány en proef hier de lokale, prijs winnende rode wijnen
De sfeervolle flaneerstad heeft leuke boetiekjes, café's en veel musea. Het Mecsekgebergte vormt op de achtergrond de natuurlijk groene coulisse van de stad en biedt de mogelijkheid tot uitstapjes in de natuur. De omgeving rondom Pécs (spreek uit Peetsj) staat ook bekend om de excellente Hongaarse wijn. Een belevenis is een bezoek aan het nabije wijnkelderstadje Villány.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

Het centrale plein Széchenyi Tér

Dit grote plein in Pécs is centraal in de stad gelegen. Een ideale plek om vanuit hier de stad te ontdekken. Op het plein staat de drievuldigheidszuil uit 1710 opgericht als dank voor het einde van de pestepidemie. Het standbeeld geeft de ruiter János Hunyadi weer en herinnert aan de zege van deze legeraanvoerder tijdens de Slag tegen de Turken in 1646.

De fraaie porseleinen Zsolnay fontein op het plein werd in 1892 aan de stad geschonken door de Zsolnay-porseleinfabriek. Door de glazuur met eosine geeft het in de zon mooi geschakeerde kleuren. Het meest opvallende op het plein is de moskee van Pasha Quasim. Het grootste deel werd in de 16de eeuw door de Turken gebouwd.Tegenwoordig is dit een christelijke kerk.

In de zijstraten van het Szécheny plein is ook veel te ontdekken. Het Nationale theater, de dom in romaanse stijl, het stadspark en natuurlijk de verzameling slotjes van geliefden bij de Basiliek en de fraaie synagoge.
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Boetiekjes, ijssalons en terrasjes

De pittoreske stad heeft naast tal van culturele bezienswaardigheden ook vele winkeltjes en een groot overdekt winkelcentrum (Arkád). Tussen het winkelen door zijn er voldoende terrasjes en restaurants om van een pauze te genieten.
Een keur aan cukraszda's (koffie- / ijssalons) biedt de bezoeker een ruime keuze aan koffie, gebak en ijs die in kwaliteit niet onderdoen voor hun Italiaanse tegenhangers
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven

Beroemd porselein

Een 'must see' voor wie Pécs bezoekt. Aan de rand van stad is de beroemde Zsolnay tegel- en porseleinfabriek gevestigd. Op het parkachtige terrein zijn prachtige Jugendstil beelden te bewonderen. Er is een grote speelplaats voor kinderen, het Zsolnay porselein- en handschoenenmuseum waar live demonstraties worden gegeven.

Verder is hier een klein straatje met ambachtelijke winkeltjes (handschoenen, bakkerij, chocolade). Daarnaast vind je er een authentiek poppentheater en een knus koffiehuis met een fraai uitzicht over het park.
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Mecsek heuvels

Ten noorden van de stad Pécs ligt de 45 kilometer lange groene heuvelrug de Mecsek. Dit natuurgebied biedt mooie vergezichten over de stad. Over leuke slingerweggetjes komt de TV Torony (toren) tevoorschijn. De lift brengt je naar de spits van de toren vanwaar je een mooi uitzicht over het Mecsek natuurgebied en de stad hebt. De toren heeft ook een restaurant. Bij de plaats Orfü, 15 kilometer gelegen vanaf stad Pécs, zijn drie meren.

Recreatieve mogelijkheden zijn hier in overvloed voor jong en oud. Zwemmen, Kanoën, Suppen, fietsen, wandelen en mountainbiken. Je vind er veel uitgezette wandel en fietsroutes door de bossen en langs de meren. Bij het Orfü meer worden ook bootjes en fietsen verhuurd.

Voor zwemliefhebbers is er het goed verzorgde Aquapark en een natuurbad met strand bij Kristó. Het meer zelf heeft een piepklein strandje. Er zijn veel gezellige restaurants. Op vier kilometer afstand ligt plaatsje Abaliget. Bij de twee meertjes in het dorp ligt het vleermuizenmuseum en een druipsteengrot.
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven

Wijnstadje Villány

Het reeds eerder genoemde pittoreske wijnstadje Villány, op 25 kilometer van Pécs, staat bekend om haar uitstekende wijn. In het gelijknamige heuvelgebied wordt de wijn geteeld en geperst. Het stadje heeft een hoofdstraat van knusse wijnkelderhuisjes met terrasjes.

De grotere en onder kenners bekende wijnhuizen van onder andere Bock, Sauska, Gere Attila, Jammerthal en Heumann beschikken tevens ook over een restaurant of bistro. Villány staat bekend om haar rode wijnen. Van de druivensoorten Cabernet Franc, Zweigelt, Kadarka, Merlot, Kékfrankos, Pinot Noir en Cabernet Sauvignon.

De bekendste rode wijn van deze streek is echter van de Portugieser druif. In het wijnstadje is ook een wijnmuseum en het prachtige wijnrestaurant Halasi met buitenterras. Breng zeker een bezoek aan de imposante wijnkelder van Bock, in het centrum van het stadje.
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Insider tip

Voor velen is Pécs en omgeving een nog onontdekte plek. Een goede reden dus om deze prachtige regio eens te bezoeken. Als uitvalbasis zijn de vakantiewoningen Klompen- en Vlinderboerderij heel geschikt. Beide authentieke Hongaarse boerderijen zijn van alle gemakken voorzien en liggen op korte fiets afstand van wijnstadje Villány en op slechts een half uur rijden van Pécs.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest
6
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 27 juli 2021
6
579
7

Comments

  • 31 juli
  • 1
Klinkt heel gezellig. Misschien de volgende vakantie bestemming?
1
  • 31 juli
  • 0
Zeker doen Sophia, het zal je bevallen!
  • 31 juli
0
  • 28 juli
  • 1
Een geweldig fijne stad. Overzichtelijk en waar veel te beleven is. Kom er heel graag en vaak.
  • 28 juli
1
  • 28 juli
  • 1
Ik word nog verliefd op Hongarije!
1
  • 28 juli
  • 0
Wanneer kom je in Hongarije op de koffie?
  • 28 juli
0
  • 28 juli
  • 1
Prachtige beschrijvingen die een goeie advertentie zijn voor Hongarije. Goed geschreven.
1
  • 28 juli
  • 0
Dank voor het compliment Rudi. Het doet me deugd!
  • 28 juli
0

Recente en relevant artikelen