Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoogsensiviteit in een ander daglicht

‘Wat reageer jij dramatisch’ en ‘jij kunt ook niet veel hebben hé’, wellicht zijn dat uitspraken die je niet onbekend zijn. Wat is er nou echt aan de hand en waarom voelen we ons zo onbegrepen? Waarom komen emoties intenser binnen en voelen we ons benauwd tussen grote groepen mensen? Het kan zijn dat je hoogsensitief bent. Of dat slecht is? Zeker niet.

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 23 juni 2021
21
56
28
Afbeelding door Gustavo Bautista Reyes via Unsplash
Waarschijnlijk is het al wel algemeen bekend dat de ene persoon gevoeliger is dan de ander. Vaak voelen deze mensen zich onbegrepen, want ze vragen zich af waarom alles bij hen zo hard binnen komt. 'Waarschijnlijk ben ik aan het overdrijven, want niemand anders reageert zo of heeft hier last van', één van de veelvoorkomende gedachtes van een HSP's. Soms krijgen we reacties van anderen die ons doen twijfelen aan onze eigen gevoelens, maar vaak zijn het ook onze eigen gedachtes. Dit komt ondermeer doordat we in een gehaaste wereld leven, waar emoties vaak worden gezien als een zwakte. Je emoties moeten verstoppen om sterk te lijken, dat is waar het heen gaat, nietwaar?

Toen ik erachter kwam dat ik hoogsensitief ben, zag ik dat als iets negatiefs. Ik wilde niet hoogsensitief zijn, want dat was angstaanjagend. Het gevoel om ‘anders’ te zijn. Waarom moest ik altijd uitgeput zijn na sociaal contact en waarom neem ik feedback direct zo persoonlijk en waarom voel ik me zo vreselijk als een ander zich niet op zijn gemak voelt? Allemaal vragen die voor mij toen nog onbeantwoord bleven. Daarnaast wilde ik gewoon zo zijn als 'de rest', lekker uitgaan en zo, festivals, elke dag weg, maar aan de andere kant voelde ik dat dit totaal niet bij mij paste. Ik was liever alleen of met een kleine groep, werkte liever aan mezelf en leren vind ik ook hartstikke leuk. Wat was er in godsnaam aan de hand?

Gelukkig is er op het internet erg veel informatie te vinden en ik probeerde erachter te komen waarom ik zo 'anders' was. Hierdoor leerde ik veel over mezelf en het hielp mij voor een groot deel te verklaren waarom ik mij zo voelde. Eindelijk kwam ik tot de realisatie dat er helemaal niets mis met mij was, maar dat ik gewoon hoogsensitief ben. Daarnaast kwam ik er ook achter dat ik zeker niet de enige was, want maar liefst 20% van de gehele bevolking is hoogsensitief. In tegenstelling tot wat ik toen nog dacht is dat hoogsensitiviteit helemaal geen psychische klacht of -aandoening is, maar een persoonlijkheidskenmerk. Voor zover bekend is, zijn er net zo veel hoogsensitieve mannen als vrouwen.

Misschien komt dit artikel je tot nu toe best bekend voor, of totaal niet. Hoe dan ook, is het belangrijk om te beseffen dat er helemaal niks mis met je is en dat je zeker niet de enigste bent. Hieronder zal ik een paar mogelijke kenmerken opsommen van een hoogsensitief persoon. Wellicht kun je er iets van herkenning in vinden.

Kenmerken van hoogsensitieve mensen

1- Je kunt goed luisteren.
2- Je kunt gebeurtenissen en emoties lastig loslaten.
3- Je bent graag alleen.
4- Je bent snel overweldigd.
5- Je bent eerder geneigd veel met anderen bezig te zijn dan met jezelf.
6- Je zoekt problemen vaak bij jezelf.
7- Je hebt een sterke intuïtie.
8- Je piekert snel en maakt het jezelf vaak niet gemakkelijk.
9- Je vermijdt liever gewelddadige films of foto’s van dierenleed.
10- Je voelt je regelmatig moe.
11- Je kiest liever de veilige weg.
12- Je vind het lastig om met kritiek om te gaan.
13- Je bent een enorme twijfelaar.
14- Je neemt emoties van anderen snel over.
15- Je voelt je ongemakkelijk in grote groepen.
16- Je houdt van rust.
17- Licht- en geluidprikkels zijn vaak overweldigend, of irritant.
18- Je raakt snel geëmotioneerd.
19- Je bent perfectionistisch.
20- Je probeert conflicten zo veel mogelijk te vermijden.
Hoogsensitiviteit is niet alleen sneller overbelast en overprikkelt zijn, maar ook: creatief, sfeergevoelig, meelevend, oprecht, zelfontwikkeling, gevoel voor humor, verrassend, leergierig, doorzetten etc.
Er zijn nog veel meer kenmerken van hoogsensitieve personen, maar hier heb ik er 20 voor je op een rijtje gezet. Als je jezelf hierin herkent, ik ook. En daar is helemaal niks mis mee. Mij heeft het erg geholpen er achter te komen dat ik hoogsensitief ben, omdat ik het op die manier kan begrijpen. Het helpt mij te begrijpen waarom ik me voel op de manier waarop ik me voel in bepaalde situaties én hoogsensitiviteit is niet slecht, integendeel, er zitten veel positieve kanten aan. Laten we eens naar wat positieve kanten kijken van hoogsensitiviteit.

Positieve kanten van een HSP (High Sensitive Person).

Zorgen voor een ander
We willen graag iets goed doen voor anderen. Door andere mensen blij te maken, krijgen we zelf een voldaan gevoel. Dit is dus iets waar we enorm veel energie uit halen. We kunnen het ook nog eens goed én doordat we graag helpen zijn we vaak ook goed in het zorgen voor een ander. (TIP: vergeet ook niet goed voor jezelf te zorgen).


Creativiteit
Misschien denk je bij het woord ‘creatief’ direct aan tekenen of schilderen, maar dat is niet per se wat ik bedoel. Als je hoogsensitief bent, zul je hoogstwaarschijnlijk ook creatief zijn. Dat kan zich onder andere uiten in bijvoorbeeld: muziek, dans, schilderen, schrijven, creatieve oplossingen bedenken, filmen, fotografie, knutselen, tekenen etc. Er is niet één vorm van creativiteit, het zijn er echt honderden.


Stemmingen van anderen aanvoelen
Alhoewel dit ons regelmatig tegenwerkt, kunnen we het ook van de andere kant bekijken. Juist doordat we de stemmingen van anderen goed kunnen aanvoelen, begrijpen we sneller wat een ander voelt en wat hij of zij nodig heeft. We zijn empathisch, wat betekent dat we een groot inlevingsvermogen hebben. We kunnen ons goed inleven in de belevingswereld van een ander, waardoor we vervolgens ook weer beter kunnen helpen. Daarnaast voelen we het als iemand zich goed voelt, waardoor we ons zelf ook direct een stuk beter voelen.


Scherpe zintuigen
Als je hoogsensitief bent is de kans groot dat je meer geluiden hoort dan iemand die niet hoogsensitief is. Daarnaast heb je waarschijnlijk een beter reukvermogen en kan smaak extremer worden ervaren. Dit geldt ook voor het zien. Waarschijnlijk heb je een oog voor details en merk je zelf de kleinste dingetjes op. Als laatste voel je dus ook intense gevoelens, maar dit geldt natuurlijk ook voor de fijne en positieve gevoelens. Denk daarbij aan het lachen van een kind, leuke muziek, een complimentje of het aller-leukste scenario dat je ineens bedacht. Zo veel genietmomentjes!


Goede beslissingen nemen
Overdenken zal je hoogstwaarschijnlijk niet onbekend zijn en zoals ik eerder al noemde, is de kans ook groot dat je een enorme twijfelaar bent. Dit leidt ertoe dat je goed over alles nadenkt en verschillende voor- en nadelen en oplossingen tegen elkaar afweegt. Dat zorgt er ook voor dat je niet zomaar een keuze maakt waar je direct spijt van krijgt of dat je een afgeraffeld werkstuk inlevert, want je hebt er immers goed over nagedacht.


Goed advies geven
Zoals ik al zei bestaat er een grote kans dat je empatisch bent en dus een groot inlevingsvermogen hebt. Doordat je mensen vaak goed aanvoelt kun je hen ook goed advies geven, omdat je weet wat ze nodig hebben. Deze vaardigheden kunnen zeker een pluspunt zijn in verschillende (werk)situaties.


Er zijn nog veel meer positieve zichtbare kanten van een HSP’s (High Sensitive Persons), maar hier benoem ik er slechts een paar.

Wat wel heel erg belangrijk is voor hoogsensitieve mensen, net zoals voor iedereen, is dat ze zoeken naar balans. Zodra hun positieve kanten doorslaan, slaat het door naar negatief. Ofwel, waar eigenlijk hun kracht ligt verandert in een valkuil. Denk bijvoorbeeld aan de zorg dragen voor anderen. Wanneer je te veel voor anderen zorgt, kom je steeds lager op je eigen prioriteitenlijstje te staan. Je loopt jezelf voorbij en besteedt minder aandacht aan je eigen fysieke en mentale gezondheid. Of doordat je anderen goed aanvoelt kan het voorkomen dat je een negatieve stemming van een ander niet goed los kunt loslaten, waardoor jij je naar blijft voelen. Daarom is het zoeken naar balans cruciaal. Op die manier kunnen we allemaal profiteren van de kwaliteiten die hoogsensitieve personen met zich meebrengen.

Bewustwording is altijd de eerste stap, omdat je jezelf zo beter leert kennen en begrijpen. Mij heeft het in ieder geval enorm geholpen om erachter te komen dat ik hoogsensitief ben, zodat ik mij bewust ben van mijn kwaliteiten en valkuilen. Ik veroordeel mezelf niet langer, vind mezelf niet langer ‘raar’ en weet wanneer ik uit balans raak. Dan is het weer tijd om die balans op te zoeken, zodat ik weer goed kan functioneren.


En jij, kun jij je vinden in de kenmerken van hoogsensitiviteit? Zo ja, hoe ga jij daar precies mee om? Ik ben benieuwd. Laat het me zeker weten in de reacties! :)
21
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 23 juni 2021
21
56
28

Comments

 • 28 juni
 • 2
Goed beschreven hoor, balans is het " toverwoord "voor alles in je leven .
2
Noa auteur
 • 30 juni
 • 0
Zeker waar!
 • 30 juni
0
 • 26 juni
 • 1
Heel goed dat je hier zo open over schrijft!
1
Noa auteur
 • 30 juni
 • 0
Dankjewel Emma!
 • 30 juni
0
 • 24 juni
 • 1
Goed geschreven en omschreven hoe het is om hsp te zijn. Knap dat je jezelf nu al zo goed kent en inzicht hebt in wat dit met je doet en wat het soms van je vraagt.Ben trots op je!
1
Noa auteur
 • 25 juni
 • 0
Heel erg bedankt! :)
 • 25 juni
0
 • 24 juni
 • 1
Wat heb je dit mooi en goed uitgelegd.
1
Noa auteur
 • 24 juni
 • 0
Wat lief! Heel erg bedankt.
 • 24 juni
0
 • 24 juni
 • 1
een beetje confronterend herkenbaar dit, goed geschreven!
1
Noa auteur
 • 24 juni
 • 0
Dankjewel Verena!
 • 24 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen