Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Ich hatte fast noch eine Koffer in Berlin

Zojuist voor de tweede keer in mijn leven een weekje in Berlijn geweest. De verwachtingen waren goed, maar de werkelijkheid was beter.

Geschreven door Joop Jansen
Geschreven op: 19 juli 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
16
1
Afbeelding door Adam Vradenburg via Unsplash
...maar de Berlijners zijn te vriendelijk.

Zojuist voor de tweede keer in mijn leven een weekje in Berlijn geweest. De verwachtingen waren goed, maar de werkelijkheid was beter. Deze ruim "opgezette" stad met een historie die je vanonder elke straatsteen aankijkt, is heerlijk om je te ontspannen. Veel van de stad is te voet bereikbaar, maar als je genoeg krijgt van het wandelen is het openbaar vervoer dichtbij in de vorm van bussen, trams en metro.

Corona
Corona hielp mogelijk een beetje bij de ervaring van de stad. Net als in Amsterdam blijven toeristen daar weg, zijn musea, cafés, boulevards en parken relatief leeg. Mogelijk mede daardoor was het vinden van een tafel aan een restaurant nergens een probleem en was alleen in Potsdam 1 paleis niet vrij op het moment dat wij er waren.

Hotspots
Berlijn kun je "doen" aan de hand van een lijstje met ongeveer 15 "hotspots". Je vindt ze in de gangbare toeristengidsjes. Om er enkele te noemen: Brandenburger Tor, Alexanderplatz, Kreuzberg, Kurfürstendamm. Wie je ook bent, elk plekje op die lijst heeft minimaal een zekere charme; ook voor jou!
Wanneer je logeert is een plek in het centrum aan te raden. Bijvoorbeeld in de buurt van Potsdamer Platz.

Variatie
De stad is heel betaalbaar en er is veel variatie in aanbod van eten, bezienswaardigheden en vertier. Dat laatste komt natuurlijk door de mengelmoes van groepen die eer wonen: politici, krakers, Oost-berlijners, Turken, Vietnamezen en anderen. Iedere wijk krijgt mede hierdoor een eigen kleur en karakter.
Heel bijzonder vonden we de Berliner Dom. Dat is een protestantse kerk, maar anders dan in Nederland zeer rijk van kleur.

Vriendelijk
Berlijners zijn in het algemeen vriendelijk. Ze komen spontaan op je af om te helpen als ze zien dat je iets zoekt. Het wantrouwen dat wij in Nederland hebben ontwikkeld naar dat soort gebaren, liet onszelf zelfs schamen over onszelf. We verdachten mensen met goede bedoelingen dieven te zijn.
Het bewijs van die vriendelijkheid werd ons in de schoot geworpen. Ik had mijn rugzak in een trein laten liggen bij het overstappen op het traject naar Potsdam. Nog voor we terug waren in het hotel, werd ik gebeld dat iemand mijn tas had gevonden en moeite had gedaan contactgegevens te zoeken: het nummer van het hotel. Toen ik er aan kwam lag mijn tas klaar.

Ready to go?
1
Geschreven door Joop Jansen
Geschreven op: 19 juli 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
16
1

Comments

  • 2 juni
  • 0
Goed geschreven. Ik hou van reizen in Europa, maar heb jammer genoeg Berlijn nog niet kunnen bezoeken. Staat op mijn 'to do' lijstje. Graag gelezen en geapprecieerd met een koffietje.
  • 2 juni
0

Recente en relevant artikelen