Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Iedere 40 seconden

38... 39... 40. De klok stopt voor de een. Stilte. Een pijnlijke stilte. Elke 40 seconden sterft er namelijk iemand aan zelfdoding.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
10
48
11
Afbeelding door Sergei Primo via Unsplash
Dit is een hard getal en het komt aan als een bom, maar deze persoon was niet alleen. Terwijl hij of zij dit deed waren er namelijk nog 20 andere die het geprobeerd hebben. Dit moet stoppen, maar hoe? Om hierachter te komen moeten we eerst weten waar dit vandaan komt. Gedachtes Ze spoken door je hoofd, als geesten doemen ze op en je kunt je er niet voor verstoppen. Je gedachtes zijn soms goed, maar soms zijn ze duister... Zo duister dat je er bang van wordt. Een paar jaar geleden vocht een vriendin van mij met zelfmoordgedachtes. Uit teken van respect hou ik hier haar naam geheim. Ze dacht dat de wereld beter af was zonder haar. Omdat ze zich er niet thuis voelde en anders en wereldvreemd voelde. Toen ik dit hoorde deed het mij pijn en ik vertelde haar nadrukkelijk dat ik mij geen wereld zonder haar zou willen voorstellen en dat als zij vreemd was... ik wel gestoord moest zijn. Een kleine glimlach verscheen toen op haar gezicht. Dit zijn passieve zelfmoordgedachtes, maar er zijn ook actieve zelfmoordgedachtes. Dit is wanneer je gaat plannen hoe, waar en wanneer je dit gaat doen. Gelukkig is dit nooit zover gekomen voor mijn vriendin en is ze nu op de goede baan om te herstellen. Ze praat erover met een psycholoog en soms ook met mij. We zijn hierdoor nog dichter naar elkaar toegegroeid. Om haar te helpen heb ik me verdiept in die vicieuze cirkel van zelfmoordgedachtes. Deze deel ik graag met jou en andere mensen als hulp om uit die cirkel te geraken...
Cirkel van zelfmoord gedachtes Het begint meestal met een depressie. Dit kan komen door een trauma of door een verlies van een dierbare. Zo voelde mijn vriendin zich niet alleen vreemd, maar ze was ook tegen rouwgevoelens aan het vechten. Mijn vriendin was namelijk haar vriend verloren door een auto-ongeluk. Ze was er zo kapot van dat ze het leven niet meer zag zitten. Ze wilde niets meer dan haar pijn stillen met de rum van Captain Morgan. Helaas deed dit meer kwaad dan goed. Ze drukte haar gevoelens weg en deze kwamen s'avonds dan weer naar boven. Ze vertelde me dat ze niet meer wilde slapen door de nachtmerries. Haar depressie werd erger, zo erg dat ze hele dagen aan bed gekluisterd was. Ze deed voor niets of niemand meer open. Zelfs niet voor mij, haar boezemvriendin. Ze is een taaie en dat zie ik nu nog dagelijks. Hierover praten is, zoals je kunt begrijpen, niet gemakkelijk. Toch is het beter voor je. Zo kan je je verlies verwerken en uit de vicieuze cirkel van depressie en drinken ontsnappen. Er zijn hulplijnen die ieder uur van de dag, zeven dagen per week bereikbaar zijn. Dit nummer is gratis en je hebt de keus om anoniem te blijven. Het nummer voor zelfmoordpreventie is 113. Je kunt ook naar een psycholoog gaan om hulp te zoeken of dit bespreken met je vrienden of familie. Weet alsjeblieft dat je nooit alleen bent. Dat het leven het waard is en dat jij, ja jij daar, een verschil brengt in dit leven. Een mooi verhaal over dit zelfde onderwerp? Dit is één van de vele schrijfsels van Rudi.
10
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
10
48
11

Comments

 • 9 juli
 • 0
Kleine, maar belangrijke aanvulling: het nummer van zelfmoordpreventie is 0800-0113
 • 9 juli
0
 • 4 juli
 • 0
Mooie info. Ik wens je vriendin veel sterkte toe.
 • 4 juli
0
 • 3 juli
 • 0
Sterk artikel en wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Dit is een onderwerp waar een enorm taboe op rust, mooi dat je dit doorbreekt.
 • 3 juli
0
 • 2 juli
 • 0
Goed artikel dit, praten is inderdaad heel belangrijk!
 • 2 juli
0
 • 2 juli
 • 0
Indringend. Goed dat je hier aandacht aan besteedt!
 • 2 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen