Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Iedereen zou een boom moeten planten

Begin dit jaar plantten we een eigen bos(je) als houtplantage! De oude Hongaarse boerenhoeve wordt verwarmd met houtkachels in plaats van gas. En die verbruiken een behoorlijke hoeveelheid stookhout. Omdat de boerderij van honderdtwintig jaar oud niet optimaal (na)geïsoleerd kan worden omdat het lemen muren heeft, blijft dat ook zo.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 8 sep 2021
4
460
6
Afbeelding door Sikes Photos via Unsplash

Eigen bos is hout waard

Achter de boerderij ligt een 'achtertuin' van ongeveer vijfduizend vierkante meter. Die door een plaatselijke hobbyboer werd bijgehouden door er met een tractor elk jaar een paar sneden Luzerne van te oogsten voor zijn paarden. Leuk voor hem natuurlijk. Wij schoten daar niet zo heel veel mee op. Behalve dan dat we het perceel niet zelf hoeven te maaien. Want dat is nog een hele klus met een bosmaaier.

We dachten er daarom al een tijdje over na om hier een andere invulling aan te geven. Zoals een houtplantage. Een goede investering voor de toekomst vinden we. Zo besparen we op termijn best veel geld op stookhout.
Het maakt ons bovendien meer zelfvoorzienend.
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
Duurzame brandstof voor verwarming groeit nu in onze eigen achtertuin
De brandstof voor verwarming groeit nu dus letterlijk in onze eigen achtertuin. Het is ook duurzaam want er komt verder geen transport bij kijken. Hout verbranden dat je zelf hebt geplant vormt een gesloten CO2 kringloop.

En de vers geproduceerde zuurstof krijgen we er gratis bij!
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Wat zullen we planten?

Na een korte studie over geschikte aan te planten hardhoutsoorten die redelijk snel groeien in Hongarije waren we er al snel uit; het wordt een Acaciabos! Deze boomsoort wordt in ons dorp al veel aangeplant voor dit doel. Het is dan ook de ideale boom voor goed brandhout.

Wanneer je hem snoeit en zelfs wanneer je hem helemaal omzaagt, groeit hij weer vrolijk verder vanaf het punt waarop je hem een kopje kleiner maakte. Je hoeft zo'n bos dus maar één keer aan te planten.
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
Op termijn maken we er een voedselbos van
Acaciahout geeft bovendien veel en gelijkmatige warmte af en droogt relatief snel. We hebben duizend boompjes zelf met de hand gepoot. Met een afstand van zestig centimeter in de rij en een rijafstand van twee meter. Dat graven viel nog niet mee, want de leemgrond is behoorlijk hard.

Qua onderhoud verwachten we de eerste twee jaar tussen de rijen te moeten maaien. Daarna sluiten de kronen van de bomen zich al snel waardoor onkruid weinig kans krijgt.

De komende jaren planten we tussen de rijen een aantal Bosbessen, frambozen en zwarte bessen struiken. Zo maken we er een voedselbos van!

Boompje groot, plantertje dood?

Afbeelding door Claire Chalcraft via Unsplash
Over acht jaar volgt een eerste 'dunningskap' waarmee we een paar kuub brandhout oogsten. Of we maken er (wei)palen van voor onszelf en voor verkoop. Jong Acaciahout is namelijk heel geschikt voor dit doel!

Zelfs de takken met blad hebben al een bestemming. In het dorp woont een bevriend stel dat originele, Hongaarse Racka schapen houdt. En die vinden het malse blad van Acacia heerlijk. De flinke doorns deren deze kanjers blijkbaar niet. Wanneer het bos 'volwassen' is na zo'n 15-20 jaar komt er jaarlijks ongeveer tien kuub per hectare hout vrij uit aanwas. Dat betekent dat we met onze halve hectare elk jaar zo'n vijf kuub hout duurzaam kunnen oogsten. Dat is ongeveer de helft van het jaarlijks verbruik.

Het is best bijzonder om een eigen bos te kunnen planten. Bijna niemand heeft daar plaats voor natuurlijk. Toch zou het goed zijn wanneer iedereen minimaal één boom in zijn tuin zou planten. Er zouden dan in één klap 7,7 miljard bomen bij komen. Dat lijkt heel veel. Maar wist je dat er zo'n 1000 miljard (1.000.000.000.000) bomen geplant moeten worden om een effect te hebben tegen klimaatopwarming?
The best time to plant a Tree was 20 years ago. The second best time is Today. [Henry David Thoreau]
Op dit moment worden er per jaar op onze wereld echter 15 miljard bomen gekapt, zonder dat er bomen voor worden terug geplant. Om je een idee te geven van het tempo waarin dit gebeurt. Dat zijn 4 miljoen bomen per dag of 500 per seconde. Sinds dat de mens op aarde verscheen is de helft van de bomen op aarde al tegen de vlakte gegaan.

Wanneer je iemand een boom ziet planten, geef hem of haar daarom een groot compliment of een dikke knuffel. Daar hebben we er namelijk heel dringend meer van nodig.

Lees meer van deze schrijver

Sinds enkele jaren woon ik in een honderdtwintig jaar oude Hongaarse hoeve als homesteader. Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen. Hier een aantal andere artikelen met als thema duurzaamheid van mijn hand. (Klik op de titel om het artikel te openen).

Er is een olifant in de kamer! Dat zeggen we als er een probleem of risico is dat niemand wil zien terwijl het heel nadrukkelijk aanwezig is. De uitdrukking is gebaseerd op het idee dat het onmogelijk is om een olifant in een kamer niet te zien. Wie de olifant mist, herkent een groot probleem dus niet als zodanig.


Zo'n twee jaar geleden verhuisden we naar zuid Hongarije. Om te gaan wonen in een honderdtwintig jaar oude traditionele boerderij. Een belangrijke reden voor deze ommezwaai was onze wens om een meer zelfvoorzienend leven te leiden in een natuurlijke omgeving. Een zoektocht naar een simpeler leven zonder veel hectiek.


Onderzoekers wijzen al jaren op het gevaar van mondiale zeespiegelstijging. In 2021 zijn laaggelegen gebieden in de wereld daadwerkelijk bedreigd met overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging. Landen als Bangladesh en Atollen in de Stille Zuidzee moeten al land prijs geven aan de zee.


®het Zoete Hongaarse Leven

4
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 8 sep 2021
4
460
6

Comments

  • 10 sep
  • 0
Heel vet dat jullie een voedselbos ervan willen maken! En inderdaad, als iedereen bomen zou planten, zou de wereld er weer een stukje beter uitzien :-)
0
  • 10 sep
  • 0
Interessant artikel. Leuk geschreven.
0
  • 9 sep
  • 0
Met veel interesse gelezen
0

Recente en relevant artikelen