Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Ierse stijl bruin sodabrood

Snel, zonder gist, zonder vet, vegetarisch en vezelrijk.

Geschreven door Luci lle
Gepubliceerd op: 21 juni 2021
12
78
14
Versgebakken
Versgebakken
Dit is een dens smeuïg brood. Perfect voor dikkere sneden.

Het recept is mijn eigen creatie. Ik gebruik honing omdat ik dat zo goed als altijd in huis heb, maar ik geef melasse als alternatief, omdat het traditioneel gebruikt wordt in Iers bruin brood. Met melasse is dit brood volledig veganistisch.

Ingrediënten:

  • 324 gram volkoren tarwebloem
  • 90 gram haver
  • 3 soeplepels gemalen lijnzaad of andere zemelen
  • Snuifje zout
  • 1 theelepel soda (natriumbicarbonaat)
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 40 gram vloeiende honing of melasse
  • 236 gram water
  • Scheutje citroensap of azijn


Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 205 graden Celsius
  2. Leg je bakplaat klaar, belegd met een bakpapier
  3. Meng de droge ingrediënten in een kom (zeef eventueel de bloem, soda en bakpoeder tezamen)
  4. Meng de natte ingrediënten in een beker
  5. Giet de natte ingrediënten bij de droge en meng dit met een lepel
  6. Kneed met de hand tot een egaal beslag. Dit duurt niet meer dan twee tot drie minuten en doe je in diezelfde kom.
  7. Neem het deeg samen in een bol en leg het op je bakplaat (op het bakpapier)
  8. Duw deze bol een klein beetje platter
  9. Met een scherp mes (of met een proper breekmes, een scheermes, een lame) snij je een diep kruis in het deeg
Een kruis in het deeg snijden
Een kruis in het deeg snijden
Wanneer de oven volledig is voorverwarmd, mag het brood de oven in.
Indien dat nog even duurt, bedek dan je brood
  • Of met een vochtige keukendoek
  • Of met een kom die volledig over het brood past en goed met de bakplaat aansluit
  • Of met een opengeknipt proper plastic zakje, welke je kan bewaren om later opnieuw te gebruiken

Schuif de bakplaat zo in de oven dat het brood zo goed als mogelijk in het midden van de oven ligt.

Bak 40 minuten aan 205 graden Celsius.

Elke oven is anders, controleer je brood dus af en toe.

Het brood is klaar wanneer het gerezen is (een sodabrood rijst niet heel erg veel), de korst mooi gevormd is en het brood hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt.

Smakelijk!

12
Geschreven door Luci lle
Gepubliceerd op: 21 juni 2021
12
78
14

Comments

  • 31 juli
  • 1
Sla ik op, op de computer. Heerlijk ! Dankje
  • 31 juli
1
  • 16 juli
  • 0
Melasse is van oorsprong een Aziatisch product. Zou me verbazen moest dit in een traditioneel Iers brood zitten.
0
Luci lleauteur
  • 17 juli
  • 0
Leuk dat je deze informatie meegeeft! Ik ben zeker geen expert op het vlak van Ierse tradities of de geschiedenis van melasse. Naar mijn kennis wordt melasse zeer vaak gebruikt in een typisch Iers bruin brood, zeker eerder dan honing. De vraag is natuurlijk wanneer iets als traditie/traditioneel wordt gezien. Melasse wordt toch wel al redelijk lang ingevoerd. Melasse kan ook uit suikerbiet (en dus in Europa) worden geproduceerd; of ze dat in Ierland doen, weet ik niet.
  • 17 juli
0
  • 23 juni
  • 1
Ziet er erg smakelijk uit. ik denk dat ik deze van het weekend is ga proberen. Zou je laten weten hoe die smaakte en of die gelukt is :-)
Ik ga je volgen jij mij ook. Bij mij staat de koffie ook klaar, mocht je het leuk vinden om bij mij een bakje te komen doen.
1
Luci lleauteur
  • 23 juni
  • 0
Tof, laat inderdaad gerust iets weten. Ik stuur jou langs hier alvast wat koppen koffie ;)
  • 23 juni
0
  • 22 juni
  • 1
Ik ben een echte broodeter. Zonder mijn boterham of vier zou ik het weliswaar moeilijk krijgen, dus voor mij een heel leuk recept. Goed geschreven.
1
Luci lleauteur
  • 23 juni
  • 0
Dank je wel. Normaal gezien volgen er nog recepten voor brood.
  • 23 juni
0
  • 21 juni
  • 1
Ziet er erg lekker uit
  • 21 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen