Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Iets doen voor een ander

Wanneer heb jij voor het laatst zomaar spontaan iets voor een ander gedaan?

Geschreven door Danielle Koeman
Geschreven op: 15 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
20
2
Afbeelding door Zoe via Unsplash
Vaak vinden we onszelf maar druk, druk, druk. Dan ook nog iets voor een ander doen? Pff dat lukt mij echt niet hoor! Maar denk eens aan die keer dat je zomaar een kaartje van iemand in de brievenbus vond, er een bloemetje werd bezorgd of iemand je ophaalde om iets leuks te doen als het niet zo lekker met je ging. Hoe voelde dit voor jou? Iemand besteedt tijd en aandacht aan je (en dat hoeft echt maar 5 minuten te zijn!) en het bracht jou een glimlach en dankbaarheid.

De kracht van geven

Voor veel mensen kan iemand iets geven lastig zijn. Maar het levert niet alleen de ontvanger een goed gevoel op. Ook jijzelf krijgt hier een beter humeur van. In je brein is er een beloningssysteem. Als je iemand helpt wordt het geluk systeem geactiveerd. Dit zorgt dus direct voor een goed gevoel. Dit hoeven dus geen grote dingen te zijn: een deur voor iemand openhouden kan al een enorme boost geven.

Wordt de wereld steeds egoïstischer?

Is het tegenwoordig steeds meer ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken? Daar vreest deze onderzoeker wel voor. In de Covid tijd waar we nu in leven wordt dat wel soms benadrukt. De angst waarmee we nu leven levert mooie initiatieven op, maar ook egoïstisch gedrag van mensen, zo luidt dit onderzoek. Laten we niet vergeten om voor anderen te blijven zorgen, zoals we ook voor onszelf moeten zorgen.

Zorg eerst voor jezelf, dan voor een ander

Dit lijkt misschien tegendraads op wat ik hierboven aangeef over egoïsme, maar je kunt niet voor een ander zorgen als je niet voor jezelf zorgt. Durf daarom ook hulp te ontvangen, en erom te vragen, als je het zelf nodig hebt. Je hoeft het niet alleen te doen en er kunnen altijd mensen zijn die voor jou klaar staan. Hulp aanvaarden is misschien net zo belangrijk als hulp bieden. Een kleine opdracht voor jezelf: maak 2 kolommen: 1 met 'ik kreeg hulp' en 1 met 'ik gaf hulp'. Bekijk wat je kunt opmaken uit de afgelopen drie maanden. Is dit in balans, kan het beter? Misschien ontving je alleen maar, terwijl je eigenlijk ook iets te bieden hebt. Dit kan leiden tot wrange gevoelens. Bewustzijn is stap 1, de oplossing zit in je eigen gedrag :)
2
Geschreven door Danielle Koeman
Geschreven op: 15 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
20
2

Comments

  • 26 juni
  • 0
Wat mooi zeg! Kort artikel met een hele krachtige boodschap <3 Ook een koffie van mij voor jou
  • 26 juni
0
  • 16 juni
  • 0
Leuk geschreven. Ik ben het volledig met je eens. Geven is soms even leuk, in sommige gevallen zeles leuker dan krijgen. Van mij krijg je alvast koffie.
  • 16 juni
0

Recente en relevant artikelen