Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Ik ben niet (meer) bang voor Virginia Woolf

Virginia Woolf is zonder twijfel één van de belangrijkste vrouwelijke schrijfsters uit de geschiedenis. Tenminste, zo heb ik dat vooral geleerd van mijn docent Engels toen ik nog op de middelbare school zat. Heel eerlijk gezegd vond ik haar boeken en essays destijds niet om door te komen. Mijn interesse in Virginia Woolf is weer opgeleefd.

Geschreven door Cherry Tales
Geschreven op: 9 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
15
0
Afbeelding door Marcos Paulo Prado via Unsplash
Virginia Woolf is zonder twijfel één van de belangrijkste vrouwelijke schrijfsters uit de geschiedenis. Tenminste, zo heb ik dat vooral geleerd van mijn docent Engels toen ik nog op de middelbare school zat. Heel eerlijk gezegd vond ik haar boeken en essays destijds niet om door te komen. Maar achteraf denk ik dat dat eerder te maken had met het feit dat ik 16, 17 was. Ik was voor mijn leeftijd wel bijzonder geïnteresseerd in literatuur, maar hield liever van moderne Engelstalige literatuur als Vladimir Nabokov, Fay Weldon en Peter Schaffer. Van de Britse schrijvers van begin 20e eeuw hield ik meer van Oscar Wilde.

Op latere leeftijd ben ik me wel meer gaan verdiepen in Virginia Woolf, voornamelijk in haar persoonlijk leven. De aanleiding was eigenlijk de film The Hours. In deze film zette Nicole Kidman zo verschrikkelijk goed het personage van Virginia Woolf neer, ze kreeg er ook een oscar voor. Ik raakte echt onder de indruk en werd meteen nieuwsgierig naar deze historische persoon, die zoveel voor de literatuur en de rol van vrouwen in dit vakgebied heeft betekend. Ik heb meteen van alles over haar opgezocht. In dit stukje vertel ik wat over Virgina, het boek “Mrs. Dalloway” en de film (eveneens gelijknamig boek) “The Hours” van Michael Cunningham.

Levensloop Virginia Woolf

Ze werd als Adeline Virginia Stephen in Londen geboren op 25 januari 1882. Haar vader was schrijver en bergbeklimmer, haar moeder was een model. Haar ouders bevonden zich in hoge kringen als het ging om invloedrijke figuren in de victoriaanse literaire wereld. Dit wereldje vond Virginia maar niks. Ze was erg kritisch over deze figuren en vond het maar een bekrompen wereldje waar haar ouders zich in bevonden.

Zijsprongetje: toen ik las dat haar haar moeder een model was, wilde ik -natuurlijk weten hoe zij er uit zag. Gelukkig dat we Google hebben: Julia Prinsep Duckworth Stephen (1846-1895) stond bekend om haar schoonheid. Ik vind zelf dat ze inderdaad mooi op foto’s te zien is en dat ze een soort ingetogen droevigheid meedraagt in haar schoonheid. Laten we het er verder op houden dat het schoonheidsideaal toen heel anders was dan die van 2020.

Virigina kreeg al op jonge leeftijd een aantal traumatische ervaringen te verwerken. Toen Virginia nog maar 13 jaar oud was overleed haar moeder aan reumatische koorts. Een ingrijpende gebeurtenis die voor haar eerste zenuwinzinking zorgde. Later beschuldigde zij en haar zus Vanessa hun twee oudere halfbroers van sexueel misbruik.

Nadat haar moeder was overleden toen Woolf dertien jaar was, kreeg ze de eerste van een reeks inzinkingen die haar de rest van haar leven zouden blijven kwellen – en die later deels veroorzaakt werden door het seksueel misbruik door haar half-broer George Duckworth. Virginia leed aan depressie, desondanks slaagt ze erin om journalist en schrijfster te worden. Ze maakt onderdeel van de Bloomsbury groep. Deze groep van intellectuelen en kunstenaars dankt haar naam aan de Londense wijk Bloomsbury. Belangrijke personen van deze groep zijn, naast Virginia, onder andere haar echtgenoot Leonard Woolf, haar zus Vanessa Bell, E.M. Forster en John Maynard Keynes.

Virginia overlijdt op 28 maart 1941. Ze berooft zich zelf van het leven door zich te verdrinken in de rivier de Ouse, haar zakken gevuld met stenen. In een afscheidsbrief aan haar echtgenoot schrijft ze dat ze weer last krijgt van stemmen in haar hoofd en daar niet meer tegen kon.

Mrs. Dalloway – een belangrijk boek uit haar oeuvre

Mrs. Dalloway is één van de bekendste romans van Virginia Woolf. Hij is ook opgenomen in de top-100 van belangrijkste Engelstalige literaire romans tussen 1923 en 2005. Het verhaal speelt zich alemaal af op 1 dag, met vele flashbacks. Clarissa organiseert een feest en bezig met de voorbereidingen. In de aanloop naar het feest toe denkt ze terug aan allerlei gebeurtenissen en kennissen uit het verleden. Zelfmoord is een terugkerend thema, even als homo seksualiteit.

The hours – film uit 2002 geregisseerd door Stephen Daldry

In de film The Hours, naar het gelijknamige boek van Michael Cunningham lopen drie verhaallijnen door elkaar. Die van Virginia Woolf, gespeeld door Nicole Kidman, die van een vrouw in de jaren vijftig 9gespeeld door Julianne Moore) en die van een vrouw in de jarne 90 (gespeeld door Meryl Streep) die een doodzieke vriend (Ed Harris), een aidspatiënt, verzorgt. De vrouwen uit de drie verhaallijnen leven in drie verschillende tijden en zijn verbonden door de roman Mrs. Dalloway van Virginia Woolf.

Nicole Kidman zet een prachtige en zeer geloofwaardige Virginia Woolf neer. In de film wordt de laatste periode uit haar leven weergegeven waarin ze lijdt aan depressies en uiteindelijk een einde aan haar leven maakt. De mooiste scene vond ik zelf die waar in ze een dood vogeltje vindt en naast dat vogeltje gaat liggen. Ze voelt met het beestje mee en streelt het heel zacht en teder. Dit beeld gaat door merg en been.

De tweede verhaallijn is die van Laura en speelt zich af in de fifties in Amerika. Ze bevindt zich in een ongelukkige periode. Alles lijkt er op alsof ze ook een einde aan haar leven zal maken. Dan leest ze Mrs. Dalloway en ziet ze uiteindelijk af van haar plannen om zelfmoord te plegen.

De derde verhaallijn is die van Clarissa en speelt zich eind twintigste eeuw af. Clarissa maakt zich zorgen om haar vriend Richard, die aan aids lijdt en stervende is. Clarissa is ook de naam van de hoofdpersoon uit Mrs. Dalloway, die tevens een feest aan het organiseren is. En Clarissa is lesbisch, een verwijzing naar Clarissa uit het boek , die een kus met een vrouw omschrijft als één van de meest bepalende momenten uit haar leven.

Mijn interesse in Virginia Woolf is weer opgeleefd. Na het zien van de film The Hours, staan voor mij op het to-do-lijstje het lezen van de boeken The Hours van Michael Cunningham en natuurlijk Mrs. Dalloway. Ik kan het! Ik ben niet meer bang voor Virginia Woolf.
1
Geschreven door Cherry Tales
Geschreven op: 9 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
15
0

Recente en relevant artikelen