Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Ik heb een droom om te schrijven, ga ik deze droom volgen?

Weleens gedacht aan een blog? Of een droom om een eigen boek uit te brengen? Het bedenken van grote dromen is mij niet vreemd. Ook voel ik onzekerheid en een angst voor veroordeling bij de gedachten aan mislukking. Ik begin dan soms liever helemaal niet of stop met geloven. Schrijven zonder ervaring. Ga ik deze droom volgen?

Geschreven door Anique van Nistelrooij
Gepubliceerd op: 2 aug 2021
6
105
12
Flo Coffee, Koh Samui, Thailand
Flo Coffee, Koh Samui, Thailand
"In this comfort zone of home, I found myself dreaming of adventures, thinking of adventures, planning adventures. But..., not actually going anywhere. And while planning and dreaming is nice. Planning and dreaming is not living. And living is what I really want to do. How can you claim that you have lived, when you never felt truly alive?" By Eva Zu Beck, Professional storyteller.
Kan ik iets leren van deze quote van Eva Zu Beck? Het klinkt herkenbaar in de oren. In mijn hoofd heb ik het al meerdere malen bedacht hoe mijn dromen eruit gaan zien. Plannen, research, kwantiteit en nog meer. Toch heb ik het gevoel dat ik al jaren stilsta en geen resultaten heb bereikt voor mijn dromen. Waarom wil ik starten met schrijven zonder ervaring? Wat betekent schrijven voor mij? En hoe nu verder?

Waarom wil ik iets nieuws starten zonder ervaring?

Mijn passie voor schrijven is een aantal jaren geleden ontstaan. Ik merkte dat mijn gedachten veel te vertellen hebben en deze willen graag gehoord worden. Ik kreeg de tip om van me af te gaan schrijven. Zo kan ik mijn gedachten op orde brengen en in contact komen met mijn gevoelens. Dit begon met het schrijven van een A4'tje over alles dat in me opkomt. Tegenwoordig ook wel therapeutisch schrijven genoemd. Dit begon als een redmiddel om me te uiten. Eigenlijk wilde ik niet dat deze ongefilterde stem gehoord werd, al luchtte het vaak wel even op en kon ik mij daarna weer aanpassen. Hoe meer ik begon te schrijven, hoe meer ik waarde begon te hechten aan wat deze stem mij te vertellen heeft en, gelijk of niet, dat mijn ervaring gehoord mag worden. Ik kocht een boek over Flow schrijven en ik vond het super interessant. Geen gewenste gedachten en teksten, maar alle gedachten die in mij opkwamen mochten er zijn en daarna kiezen welke gedachten mijn voorkeur geven. Het is alsof mijn innerlijke stem langzaam de ruimte krijgt om te ademen, vrij van dwang, ruis en zonder filter.
"The dream is the small hidden door in the deepest and most intimate sanctum of the soul." By Karl Jung.

Wat betekent schrijven voor mij?

Schrijven brengt mij in contact met bewuste en onbewuste gedachten, overtuigingen en verlangens. "The dream is the small hidden door in the deepest and most intimate sanctum of the soul". Deze quote van Karl Jung sluit aan bij wat schrijven in mij teweegbrengt. Met schrijven leer ik mezelf kennen, en komt er ruimte voor wat er diep van binnen in mij leeft. Het maakt niet uit hoe belachelijk, stom, of afgezonderd het klinkt. Wanneer ik deze gedachten en overtuigingen identificeer, merk ik dat het ruimte krijgt, het wordt gezien. Dit geeft vervolgens ruimte tot verandering of juist geen verandering, omdat ik tevreden ben of omdat sommige dingen nou eenmaal niet te veranderen zijn.

Ook geeft schrijven me de ruimte om ervaringen te delen zoals ik deze heb beleefd. Het delen van mooie en minder mooie momenten en wie weet kan het leiden tot inspiratie voor anderen?

Tot slot is en blijft het schrijven een middel voor mij om me te uiten vanuit mijn authentieke zelf. Ongefilterd en wel. Al misschien niet handig om dit altijd te publiceren, al in ieder geval een fijne tool voor mezelf.

Hoe nu verder?

Middels het schrijven van dit artikel, realiseer ik mij dat ik eigenlijk niet zoveel te verliezen heb. Ik schrijf omdat ik er zelf ontzettend veel baat bij heb, me er goed bij voel, gedachten laat ordenen en het kan leiden tot nieuwe inzichten. Het meest belangrijke is dat het me in contact brengt met mijn innerlijke stem en persoonlijke ervaringen laat delen. Of het wel of geen succes wordt, maakt dus eigenlijk niet zoveel meer uit. De angst voor veroordeling is denk ik de grootste belemmering voor het starten. Ondersteuning, motivatie en inspiratie zijn fijnere beweegredenen om mee aan de slag te gaan en ik voel me nieuwsgierig naar deze volgende stap.

Hoe kom ik dan in beweging? Ik merk dat dagelijkse kleine stapjes een fijne methode is om vooruitgang te boeken op de lange termijn. Op het moment zelf lijkt het alsof er niks gebeurd, al op lange termijn geeft het een stevigere basis. Een voorkeur voor progressie boven perfectie en het plezier en vertrouwen in het proces blijven ervaren. "Just show up", zoals ook wel gezegd wordt. Dus bij deze.

Bedankt voor het lezen van dit artikel :). Ik hoop anderen hiermee te kunnen inspireren.

Liefs,
Anique
6
Geschreven door Anique van Nistelrooij
Gepubliceerd op: 2 aug 2021
6
105
12

Comments

 • 6 aug
 • 1
Iedereen is ooit zo begonnen, met een eerste stap. Om het even wat de droom was. Een nee heb je, een ja kun je krijgen... :-) Veel schrijfsucces en welkom op mijn pagina voor een kopje koffie.
 • 6 aug
1
 • 3 aug
 • 1
Met veel plezier gelezen Anique! Volg je voortaan op de voet. En als je hulp nodig hebt bij het opzetten van een website... Ik help je graag! Je kunt me altijd bereiken via francois1952@mail.com. En bij deze ben je uitgenodigd op de koffie!
1
 • 4 aug
 • 0
Hi Francois, Leuk te horen en leuk dat je contact! En bedankt voor het aanbieden van je hulp :). Ben benieuwd, kan ik eens een kijkje nemen op je website ter inspiratie?
 • 4 aug
0
 • 3 aug
 • 1
Tof artikel Anique! Ik heb zelf een boek geschreven vorige zomer. Helaas is zelf-uitgeven moeilijk, want vrijwel niemand komt je boek tegen
1
 • 4 aug
 • 0
Hej Sem, dankje :). Leuk dat je het gelezen hebt.

Ik weet dat Esther Jacobs, een reizende nomade, een aantal boeken heeft uitgegeven. Misschien een ideetje eens op haar website te kijken?

Liefs.
0
 • 4 aug
 • 0
En jammer te horen dat zelf-uitgeven moeilijk is. Wie weet, ben benieuwd. Succes met schrijven ook :).
 • 4 aug
0
 • 2 aug
 • 1
Schrijven is een heerlijke bezigheid, mooie blog ben heel benieuwd wat er nog allemaal gaat volgen dus ik ga je volgen.
1
 • 4 aug
 • 0
Hi Mrs Wood, leuk, dankje :)
 • 4 aug
0
 • 2 aug
 • 1
Het lukt je zeker om anderen hiermee te inspireren Anique! Ga zo door met schrijven. Ik kijk er naar uit je artikelen te lezen xx
1
 • 4 aug
 • 0
Hi Noa!, Dankjewel :) Liefs
 • 4 aug
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen