Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Ik hoef het niet alleen te doen

Je loopt nog wel eens ergens tegenaan met de bijwerkingen van Chenezing (chemo), maar ik had het mis toen ik dacht dat ik in m'n eentje de oplossingen moest zien te vinden en ermee dealen.

Geschreven door Marions Moon
Gepubliceerd op: 11 aug 2021
11
53
24
Koffie met lekkers in het ziekenhuis.
Koffie met lekkers in het ziekenhuis.
Ondanks de ijskap, vallen m’n haren sinds vrijdag jl, bij bosjes uit. Inmiddels wel iets minder, maar toch zorgwekkend. Gisteren weer een chenezingsdag gehad en vrijdag is weer een cruciale dag voor de bijwerkingen. Laat het deze keer gewoon allemaal geen bijwerkingen hebben. Gewoon niet!
Ik vond wel dit op Kanker.nl. En dat geeft me weer moed, want ik heb nog steeds haar en inmiddels drie behandelingen gehad. “Na de eerste twee keer hoofdhuidkoeling valt het meeste haar uit, daarna neemt de haaruitval af. Als u ondanks haaruitval toch door gaat met hoofdhuidkoeling, zal het haar weer groeien tijdens de chemotherapie.
Huidige staat van ontbinding. Haren flink uitgedund, maar ik heb ze nog. En vandaag geen foundation, maar gewoon gekleurde dagcreme.
Huidige staat van ontbinding. Haren flink uitgedund, maar ik heb ze nog. En vandaag geen foundation, maar gewoon gekleurde dagcreme.
Mijn huidprobleem ook weer onder controle. Niet afgelopen vrijdag, maar de vrijdag ervoor explodeerde mijn huid zowat. Het ging scheuren op de neusbrug waar mijn leesbril op rustte. En een hoeveelheid acne, die ik als puber zelfs nog nooit gehad had. En pijnlijk ook. Ik merk nu wel dat ik behoorlijk ijdel ben. Ik wilde echt zo niet over straat. Dus op zoek naar een goede foundation, die zo ph-neutraal mogelijk was. Ik wilde eerst naar Almere rijden, waar de fysieke winkel van Yves Rocher zit, maar besloot nog even verder te zoeken op internet en kom nota bene een geweldige foundation van de Hema tegen. En hij is heerlijk op m'n huid en niemand die al die kapotte plekjes ziet en butsen en al wat niet meer was, ineens.
Goed, dat probleem in ieder geval tijdelijk opgelost, maar hét probleem moest ik natuurlijk wel even aanpakken.
Daar had ik bedacht om iedere dag, jawel iedere dag, een gezichtsmasker te gebruiken. En het werkte. Naast de E-vitamine-olie die ik niet innam, maar bovenop m'n dagcreme smeerde. Het werkte. Het voorkwam niet alle acne, want mijn huid is daar sowieso gevoelig voor, maar het gaf mijn huid wel de kans om te genezen.
Door de gevoeligheid van mijn huid, ga ik regelmatig naar de zonnebank. Dat maakt mijn huid rustiger. Maar met chenezing wordt dat afgeraden, omdat je kan verbranden of (pigment)vlekken kan krijgen.
Nu ben ik nooit eigenwijs 😇 en zoek graag m'n grenzen op, dus ook met de zonnebank. Afgelopen zaterdag toch maar eens geprobeerd onder mijn eigen inklapbare zonnehemeltje. Begonnen met 5 minuten. Ging prima. Zondag 10 minuten. Ging ook prima, en maandag opgevoerd naar 14 minuten. Ook helemaal goed. En weet je wat nog meer goed was, de hele pijnlijke en erge acne stopte gelijk. Gewoon gelijk, hè.
Nu heb ik dus gisteren weer een chenezingsdag gehad, dus wat tricky om vandaag 14 minuten te zonnen. Toch gedaan. En het ging goed. Morgen sla ik wel even een dagje over. Nu is m'n huid weer aardig op de rit en vandaag zelfs dagcreme i.p.v. foundation gebruikt. Dus ook hier weer controle terug, net als de uitbraak van mijn darmen.

Maandagochtend moest ik weer bloed afnemen, of het überhaupt verantwoord is om kuur 2 te starten. Ik was natuurlijk onwijs nieuwsgierig naar het getal achter de leukocyten. Die was 11,2. (mag tussen de 4 en 10 zitten) Zou toch fantastisch zijn als deze ontstekingswaarde gezakt zou zijn. En als ik mijn borst zo voel, lijkt het echt wel de goede kant op te gaan.
En het was gezakt. Naar 7.4. Da's dus flink onder de norm van 10 inmiddels. De oncoloog-verpleegkundige zei, dat het zelfs 11 mag zijn. Overige waarden in bloed waren helemaal weer okay.
Wat een prachtlijf heb ik!!!

Naar aanleiding van bloedonderzoek belde de oncoloog-verpleegkundige mij maandag. Wat dat betreft voel ik me wel heel veilig bij deze ploeg mensen van de interne geneeskunde. De chirurg weet ik nog niet helemaal, maar zij is nog heel even niet in beeld. Meldde dus mijn huidproblemen en mijn spuitpoep. Had ik gevoel dat ik zelf het wiel iedere keer moest uitvinden, had ik het toch behoorlijk mis. Kreeg ook op m’n kop van haar. Ik had haar moeten bellen over mijn problemen. Ja, ehm … nou, ehm … dat zijn toch de normale bijwerkingen?! Dus dan bel ik niet. Weet ik veel. Op mijn lijstje stond alleen door mij als aantekening bijgeschreven dat ik direct moest bellen als ik neuropatische problemen kreeg. (Perifere neuropathie is de beschadiging van zenuwvezels in de armen of benen. Hierbij kunnen er gevoelsstoornissen of bewegingsstoornissen ontstaan in beide armen en/of beide benen.) Die stoornissen heb ik dus gelukkig niet. Maar goed, ik had dus mijn darmprobleem en huidprobleem kunnen overleggen. Silly me! Ik heb er niet eens aan gedacht. Vooral voor mijn darmprobleem had ik mezelf een hoop ellende kunnen besparen.
Ik hoef er niet meer over na te denken, ik hang gelijk aan de telefoon bij de bijwerkingen. Nooit meer zelf het wiel uitvinden.

Is niet helemaal waar, want ik merk toch dat de info vanuit het ziekenhuis wel wat beperkt is als het gaat om m'n haren. Stuurde ze me naar een haarspecialist om de pruik uit te zoeken, blijkt in diezelfde plaats een stichting te zitten die pruiken uitleent. En omdat de tandarts ook met een fikse rekening gaat komen aankomende tijd, geef ik dat geld liever aan mijn gebit dan aan een pruik die, als ik 'm al nodig zou hebben, maar voor tijdelijk is. Moest toch een slorige 500 euro bovenop mijn verzekering bijbetalen. En m'n 350 euro eigen bijdrage ben ik allang kwijt aan medicatie en overige kosten. Waaronder ook weer de tandarts.

Woensdag heb ik een afspraak met Stichting Pruijck. To be continued .....
Ik schrijf niet alleen over mijn persoonlijke gebeurtenissen, maar ook fictieve verhalen.
Je kan er meer vinden op Marion's Moon
11
Geschreven door Marions Moon
Gepubliceerd op: 11 aug 2021
11
53
24

Comments

 • 18 aug
 • 1
Heftig periode he, maar goed dat je je eigen regie blijft volgen.
 • 18 aug
1
 • 15 aug
 • 1
Wat heftig allemaal, maar je bent er goed mee bezig!! Hoop dat de behandelingen goed zullen aanslaan!
1
 • 16 aug
 • 1
Ik vind het ook heftig. Want na dit blogje is de heftigheid echt toegeslagen. Daarover meer, natuurlijk. Ik hoop ook dat het aanslaat. Dan hoef ik die ellende niet voor niks te doorstaan.
 • 16 aug
1
 • 15 aug
 • 1
Wat knap dat je dit deelt :)
1
 • 16 aug
 • 0
voor een ieder die ermee te maken krijgt! Het is allemaal zo ongewis waar je in terecht komt.
 • 16 aug
0
 • 15 aug
 • 1
Je bent gewoon heel goed bezig!
1
 • 16 aug
 • 0
Ik doe m'n stinkende best, maar het is vooral m'n lijf die me overeind houdt.
 • 16 aug
0
 • 14 aug
 • 1
Ik vind het erg dapper van je dat je toch je eigen weg blijft gaan, luistert naar je lichaam en je intuïtie.
Wel een steuntje in de rug, nu je weet dat je met alle bijwerkingen kunt bellen.
Je ziet er op je foto nog heel goed uit, ondanks de zware behandeling.
1
 • 16 aug
 • 0
Die foto is inmiddels ernstig achterhaald, helaas. Inmiddels heb ik bijna niks meer op m'n bolletje. En m'n huid is ook weer gaan scheuren. Maar komt vast weer een nieuw blogje aan ;-)

Probeer inderdaad zoveel mogelijk m'n eigen weg te volgen, maar is niet altijd handig, omdat anderen uiteindelijk meer ervaring hebben.
 • 16 aug
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen