Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Ik moet sporten versus ik wil sporten

Geef toe: hoe vaak zeg jij tegen jezelf dat iets moet in plaats van dat je iets wilt of kunt?

Geschreven door Danielle Koeman
Geschreven op: 14 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
22
0
Afbeelding door Dane Wetton via Unsplash
Zelf ben ik hier best schuldig aan. Maar bedenk eens bij jezelf wat je voelt als je de woorden 'ik moet' tegenover 'ik wil' of 'ik mag' zet. Voel je het verschil? Als we ons gedrag willen veranderen en een gewoonte willen maken van iets, zijn onze gedachtes erg belangrijk. Ook de uitvoering van goede gewoontes kan een groot verschil maken in het het doorbreken van slechte gewoontes.

Ik wil goed doen

Sporten is zoiets waar ik van tevoren vaak tegenop zie, maar als ik het gedaan heb me super goed over voel. Sinds een aantal maanden ben ik online aan het sporten met een vriendin. We bellen op gerichte tijden met elkaar en zijn zo 3x per week lekker bezig. Ik probeer hierin mijn gedachtes en communicatie ook mee te nemen. Alles wat moet is nou eenmaal niet leuk. Ik sport omdat ik mij er goed door voel en graag sterker wil worden. Dat gun ik mijzelf. Waarom zou ik dan tegen mezelf moeten zeggen dat ik het moet doen? Ik mag en wil sporten: dat doet mij goed!

Ik haat de sportschool

Oke, die is op dit moment weer dicht (red. corona lockdown), maar evengoed werkt thuis sporten voor mij beter. Naar een sportschool ga ik gewoon niet. Ik voel me er niet op mijn gemak. Altijd bekeken. Van die spierbundels om mij heen die lopen te kreunen. Nee, niets voor mij. Eerst maakte ik in mijn hoofd de keuze: sportschool of niet sporten. Ja, je raadt het al: dat werd niet sporten. Het helpt om te kijken wat voor jou werkt. Misschien is thuis sporten (of wandelen, fietsen, zwemmen...) minder effectief dan de sportschool, maar als je het daardoor wel drie keer per week volhoudt (in plaats van na 3 maanden weer te stoppen, omdat het van jezelf moet en je het niet leuk vindt) doe je het volgens mij toch echt beter dan die kreunende spierbundels :) Deze gedachtegang werkt natuurlijk niet alleen met sporten. Ook voor gezond eten, meditatie of zelfontwikkeling is dit goed om in gedachten te nemen. Wat werkt voor jou en moet of mag dit? Ik ben benieuwd hoe dit bij jullie gaat!
0
Geschreven door Danielle Koeman
Geschreven op: 14 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
22
0

Recente en relevant artikelen