Artikel.nl
Editorial Approved Badge

IK VERTREK met (vroeg) pensioen

Voordat we naar Hongarije verhuisden kwamen er veel dingen op ons af. Naast het geregel van inpakken, huisverkoop, verzekeringen en contracten opzeggen en de verhuiswagen ook nog duizend andere dingetjes. Een belangrijk onderdeel waar we ook bij stil moesten staan voor vertrek was ons pensioen. Wanneer je net als wij, ver vóór je pensioenleeftijd emigreert, ontstaat er namelijk een pensioengat.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 16 juli 2021
8
951
14
Afbeelding door Alex Blăjan via Unsplash

Hoe zit dat nou precies met je (Nederlandse) pensioen bij emigratie?

Als je niet meer woont en werkt in Nederland stopt logischerwijs ook je pensioen- en AOW opbouw. En dat betekent iets voor je financiële toekomst. Best belangrijk om te weten dus voor (aspirant) emigranten. Vandaar dat ik in dit artikel - in samenwerking met pensioenaanbieder voor zzp'ers  - de mogelijkheden laat passeren die er zijn om dit pensioengat 'te dichten'.

Om de gevolgen van emigreren voor je pensioenopbouw uit te kunnen leggen, is het handig om eerst kort het Nederlandse pensioenstelsel te schetsen. Dit stelsel heeft verschillende onderdelen, de pijlers. Er zijn drie officiële pijlers.
 1. De eerste pijler is de wettelijke AOW-uitkering. Iedere Nederlander heeft recht op een AOW-uitkering. Hoe hoog deze uitkering is, is afhankelijk van de burgerlijke staat en hoe lang je in Nederland hebt gewoond en gewerkt.
 2. De tweede pijler is het pensioen dat via de werkgever wordt opgebouwd. Pensioen opbouwen in de tweede pijler is trouwens niet altijd vanzelfsprekend zoals menigeen denkt. Niet alle werkgevers bieden namelijk een pensioenregeling aan. De overgrote meerderheid gelukkig wel. Voor ZZP’ers of ondernemers valt deze pijler buiten beschouwing, omdat zij niet in loondienst zijn.
 3. De derde pijler gaat over aanvullend pensioen op vrijwillige basis en wordt ook wel lijfrente genoemd. Hiermee kunnen particulieren en ZZP’ers op een fiscaal voordelige manier aanvullend pensioen opbouwen. Er zit wel een maximum verbonden aan het bedrag dat jaarlijks in zo'n lijfrente pot gestort mag worden. Dit bedrag wordt de jaarruimte genoemd.

Emigreren vóór de pensioenleeftijd

Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest
Emigreren heeft dus invloed op zowel de opbouw- als uitkeerfase van je pensioen. Wanneer je in Nederland werkt, ben je automatisch verzekerd voor AOW. Als je emigreert is dit niet meer het geval. Ieder jaar dat je niet bent verzekerd, wordt de AOW met twee procent gekort. Als je dit wilt voorkomen bestaat de mogelijkheid om de premie voor AOW door te blijven betalen terwijl je in het buitenland woont. Dit kun je regelen. Verhuis je naar het buitenland maar blijf je in Nederland werken? En betaal je nog steeds belasting en premies in Nederland? Dan ben je hoogst waarschijnlijk nog gewoon verzekerd voor je AOW en veranderd er voor jou niets. Ook als je tijdelijk in het buitenland gaat werken, bijvoorbeeld via detachering, blijf je doorgaans gewoon verzekerd voor de AOW.
Afbeelding door ReactieSpreukjes
Afbeelding door ReactieSpreukjes

Impact op de tweede pijler; het wettelijk pensioen

Als je in loondienst bent bouw je naast de AOW ook via je werkgever pensioen op. Pensioen is uitgesteld loon. Een deel van het loon van de werknemer gaat in de pensioenpot. Ook de werkgever betaald daar aan mee. Als je voor deze werkgever blijft werken in het buitenland verandert er niets aan het pensioen dat je opbouwt. Als je van werkgever wisselt (in je nieuwe woonland dus) dan is het belangrijk om na te gaan wat deze werkgever voor je pensioen heeft geregeld. Het opgebouwde pensioen in Nederland blijft gewoon staan en wordt op de AOW-gerechtigde leeftijd uitgekeerd.
TIP: op mijnpensioenoverzicht.nl kun je de hoogte van je opgebouwde AOW en pensioen checken (inloggen via digid).

Impact op de derde pijler; de vrijwillige lijfrenterekening

Als je in de derde pijler een bedrag voor lijfrente hebt opgebouwd gelden hier andere regels voor. Hoeveel je precies per jaar 'opzij' mag zetten voor je lijfrente is afhankelijk van het inkomen en waar je belastingplichtig bent. Als je emigreert naar het buitenland maar in Nederland belasting blijft betalen behoud je de jaarruimte en kun je deze jaarruimte gewoon blijven storten op een pensioenrekening.

TIP: bereken wel ieder jaar je jaarruimte opnieuw voordat je geld stort op je pensioenrekening!

Voor veel emigranten zal echter gelden dat ze geen belasting meer in Nederland betalen. In dat geval heb je hoogstwaarschijnlijk ook geen jaarruimte meer. Dit betekent dat je geen geld kunt storten op je vrijwillige pensioenrekening. Als je wel geld opzij wilt zetten voor de oude dag dan kan dit natuurlijk altijd met een (vrije) beleggings- of spaarrekening. Je hebt dan echter geen fiscaal voordeel meer. De lijfrente die je al had opgebouwd tijdens je werkzame leven in Nederland, houd je in de meeste gevallen (afhankelijk van de kleine lettertjes van bank of verzekeraar) gewoon aan.
Afbeelding door Mathieu Stern via Unsplash
TIP: geef de reeds opgebouwde lijfrente op als conserverende aanslag bij de Belastingdienst.Woon je langer dan tien jaar in het buitenland? Dan kun je de opgebouwde waarde boetevrij opnemen. Meer hierover lees je op de website van de Belastingdienst.

Emigreren na je pensioen

Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest
We komen hier in Hongarije veel voormalige landgenoten tegen die na hun pensionering genieten onder de zon van al het moois dat dit land te bieden heeft. Wat betekent emigratie voor hun pensioen?

Voor de AOW uitkering is dat geen probleem. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kun je controleren wat de gevolgen zijn van je emigratie naar een bepaald land. Ook het pensioen dat is opgebouwd via de werkgever kun je in het buitenland ontvangen. Let op: controleer dit wel altijd bij je specifieke pensioenuitvoerder. Daarnaast is het belangrijk dat je de belasting in het land waar je gaat wonen controleert. Het kan namelijk zo zijn dat je zowel in het land waar je woonachtig bent als in Nederland belasting betaalt over je pensioen. Hier kun je bij de Nederlandse Belastingdienst (gedeeltelijke) vrijstelling voor aanvragen. Hongarije heft overigens geen enkele belasting op pensioen en AOW gelden, dus hier is nooit sprake van dubbele belasting!

Het uitkeren van een lijfrente product in het buitenland is minder gemakkelijk. Slechts een paar aanbieders bieden de mogelijkheid hiertoe.  is een van de aanbieders die deze mogelijkheid aanbiedt vanaf 2020. Ze bieden een lijfrente uitkering aan voor mensen die wonen in landen binnen de Europese Economische Ruimte. Dit zijn alle landen binnen de Europese Unie en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Van deze mogelijkheid maak ik ook gebruik, als (mede) oplossing voor ons pensioengat.

Als je liever geen uitkering voor je opgebouwde lijfrente aan wilt kopen, maar het in één keer wilt laten uitbetalen is dat ook mogelijk. Dan kun je de lijfrente afkopen. Maar hierbij loop je het risico dat je naast de verschuldigde inkomstenbelasting, ook een boete moet betalen. Dit is de zogeheten revisierente en bedraagt maximaal 20%. Laat je dus voor een eventuele afkoop goed informeren!

Denk jij ook na over emigreren?

Afbeelding door Daniel Hering via Unsplash
Als emigrant met praktijkervaring die de sprong naar het buitenland al heeft gemaakt heb ik over het onderwerp een aantal artikelen geschreven. Voel je vrij om deze ook tot je te nemen (klik op de titel om het artikel te openen).

Emigreren naar Hongarije. Voor velen niet het eerste land waar ze aan denken bij emigratie. Italië, Frankrijk of Spanje. Dat zijn binnen Europa de emigratielanden bij uitstek voor de meesten van ons. Uit de ratrace stappen, een relaxte levensstijl met het zonnetje er bij en niet meer elke ochtend in de file naar het werk. Maar hoe bevalt het leven in Hongarije nu echt? Lees in dit artikel de ervaringen van een emigrant.


Ons pad naar Zelfvoorziening. Zo'n twee jaar geleden verhuisden we naar zuid Hongarije. Om te gaan wonen in een honderdtwintig jaar oude traditionele boerderij. Een belangrijke reden voor deze ommezwaai was onze wens om een meer zelfvoorzienend leven te leiden in een natuurlijke omgeving. Een artikel over de zoektocht naar een simpeler leven zonder veel hectiek.


Huizenprijsgekte biedt ook kansen. Nederland en België breken momenteel record op record voor wat betreft huizenprijzen. Nooit eerder in de geschiedenis waren de eigen vier muren in beide landen zo duur als nu. Dit staat in schril contrast met de prijs voor in woning in Hongarije, met name op het platteland.


Hoe ik een Lifestyle ondernemer werd. Twee jaar geleden ontsloeg ik na lang wikken en wegen mijn baas na bijna twintig jaar loondienst. Omdat ik een ander doel in mijn leven na wilde streven dan nog eens twintig jaar loonslaaf zijn. Bij deze of een andere werkgever. Dit artikel gaat over ánders ondernemen en dromen, denken, durven en doen.


Ben je graag goed voorbereid en wil je weten welke financiële gevolgen een emigratie voor jouw specifieke situatie heeft? Dan is het verstandig om ter oriëntering een afspraak te maken met een financieel adviseur.
8
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 16 juli 2021
8
951
14

Comments

 • 28 juli
 • 0
De ontdekking van een nieuw land brengt al veel leven in de brouwerij.
0
 • 28 juli
 • 0
Dat is zeker zo!
 • 28 juli
0
 • 16 juli
 • 0
Heel erg informatief! Leuk om te lezen.
0
 • 21 juli
 • 0
Dank je wel Noa. Ik vind het leuk te weten dat je het artikel informatief vind.
 • 21 juli
0
 • 16 juli
 • 0
Lijkt mij zeker ook leuk om te doen. Maar zou op te veel plekken willen wonen in verschillende landen dus de keuze is te lastig. Goed geschreven met de informatie erbij. Kom je bij mij op de koffie, volg je jij mij ook..
0
 • 16 juli
 • 0
Dan lijk je mij helemaal geschikt voor een digital nomad leefstijl ;-)
 • 16 juli
0
 • 16 juli
 • 0
Leuk geschreven met veel informatie. Interessant, maar ik ga toch nog niet direct verkassen denk ik alhoewel ik er graag over lees.
0
 • 16 juli
 • 0
Dank je Rudi. Nou dat hoeft ook niet hoor. Volgens mij ben jij al op precies de juiste plek!
 • 16 juli
0
 • 16 juli
 • 0
Goed om over na te denken, nuttig artikel voor mensen die overwegen te emigreren
0
 • 16 juli
 • 0
Dank je. Ja ik hoop dat het artikel mensen helpt om de stap te zetten waar ze van dromen!
 • 16 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen