Hoe zit dat nou precies met je (Nederlandse) pensioen bij emigratie?
- De eerste pijler is de wettelijke AOW-uitkering. Iedere Nederlander heeft recht op een AOW-uitkering. Hoe hoog deze uitkering is, is afhankelijk van de burgerlijke staat en hoe lang je in Nederland hebt gewoond en gewerkt.
- De tweede pijler is het pensioen dat via de werkgever wordt opgebouwd. Pensioen opbouwen in de tweede pijler is trouwens niet altijd vanzelfsprekend zoals menigeen denkt. Niet alle werkgevers bieden namelijk een pensioenregeling aan. De overgrote meerderheid gelukkig wel. Voor ZZP’ers of ondernemers valt deze pijler buiten beschouwing, omdat zij niet in loondienst zijn.
- De derde pijler gaat over aanvullend pensioen op vrijwillige basis en wordt ook wel lijfrente genoemd. Hiermee kunnen particulieren en ZZP’ers op een fiscaal voordelige manier aanvullend pensioen opbouwen. Er zit wel een maximum verbonden aan het bedrag dat jaarlijks in zo'n lijfrente pot gestort mag worden. Dit bedrag wordt de jaarruimte genoemd.
Emigreren vóór de pensioenleeftijd


Impact op de tweede pijler; het wettelijk pensioen
TIP: op mijnpensioenoverzicht.nl kun je de hoogte van je opgebouwde AOW en pensioen checken (inloggen via digid).
Impact op de derde pijler; de vrijwillige lijfrenterekening

TIP: geef de reeds opgebouwde lijfrente op als conserverende aanslag bij de Belastingdienst.Woon je langer dan tien jaar in het buitenland? Dan kun je de opgebouwde waarde boetevrij opnemen. Meer hierover lees je op de website van de Belastingdienst.
Emigreren na je pensioen

Denk jij ook na over emigreren?

Comments
- 28 juli
- Hide replies (1)
0- 28 juli
0- 16 juli
- Hide replies (1)
0- 21 juli
0- 16 juli
- Hide replies (1)
0- 16 juli
0- 16 juli
- Hide replies (1)
0- 16 juli
0- 16 juli
- Hide replies (1)
0- 16 juli
0