Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Is er iets mis met mij?

De vraag die velen zichzelf stellen: is er iets mis met mij? Zodra wij de meerderheid van de mensen iets zien doen en wij wijken hier van af voelen we ons anders dan de rest. We voelen ons niet alleen anders, maar we beschouwen het vaak direct als niet goed genoeg. We beginnen aan onszelf te twijfelen en vragen ons af wat er mis is met ons. Waarom eigenlijk?

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 12 juni 2021
17
68
16
Afbeelding door Dev Asangbam via Unsplash

Afwijkende meningen voorkomen

Om te beginnen is het handig om te weten dat mensen zich constant conformeren naar wat zij denken dat de maatschappij van hen verwacht. Hierdoor ontstaan er als het ware twee groepen: de groep met de meerderheid en de groep die afwijkt van de meerderheid, naar mijn mening de dappere, namelijk de minderheid. De reden dat ik de minderheid zo dapper vind, is omdat zij de moed hebben anders te durven zijn. Het kost enorm veel moed je intuïtie te volgen in een maatschappij die je een gigantische druk op legt. Het komt zo’n beetje neer op het volgende idee: wijk niet af van de rest, want dan ben je raar en dat wil je natuurlijk niet. Dit hele idee leidt ertoe dat de meeste zich alsmaar proberen aan te passen aan hetgeen dat zij denken dat de meerderheid doet. We volgen de menigte om afwijkende meningen te voorkomen.

Denk aan het coronavaccin. Neem je het niet? Waarom dan niet, je wilt toch zeker geen gevaar voor de maatschappij vormen? Belachelijk dat je het vaccin niet neemt. Dus je besluit het te nemen ook al wou je liever nog eventjes afwachten. Of wanneer je tot 4 uur moet werken, maar de meerderheid blijft hierna nog even hangen. Ga je naar huis of blijf je ook wat langer op je werk, terwijl je hier eigenlijk helemaal geen zin in hebt? De meeste zullen blijven hangen, dus jij ook, want je wilt immers niet buiten de groep vallen of raar aangekeken worden. Of als laatste dat je er voor kiest om dat ene sigaretje te roken of die paar glaasjes alcohol te drinken. Slechts om te voorkomen tot de minderheid te behoren. Want ja, je wilt simpelweg geen vangnet zijn voor een heleboel afkeurende blikken. Je wilt vooral niet afwijken uit angst voor afkeuring. En als we het gevoel hebben dat we voor iets afgekeurd zijn, ongeacht of dit wel of niet het geval is, passen we ons aan.

De strijd met én tegen onszelf

De neiging, maar vooral de druk die je voelt je herhaaldelijk aan te moeten passen en nooit tevreden zijn met jezelf komt vaak voort uit een laag zelfbeeld. Vaak vindt de oorsprong voor een laag zelfbeeld al plaats in onze jeugd. Daarnaast is de druk die de maatschappij ons oplegt immens. Het leidt er beide toe dat we ontevreden zijn met onszelf. Het probleem? Des te meer wij ons conformeren aan de behoeftes van anderen des te meer wij de verbinding met onszelf verliezen. Wat vinden we eigenlijk zelf nou belangrijk in het leven? Is het per definitie slecht om andere prioriteiten te stellen dan de rest? Of om andere interesses te hebben? Uiteindelijk is onze diversiteit toch juist hetgeen dat ons zo uniek maakt?

Het blijft een strijd met én tegen onszelf, maar ook met iedereen om ons heen. Hebben we er ooit al over nagedacht hoeveel potentie er verloren gaat in deze maatschappij, alleen maar omdat we bang zijn? Bang om anders te zijn, andere dingen te doen dan de rest en gezien te worden als een buitenbeentje? Steeds minder mensen doen wat ze leuk vinden, omdat ze te druk bezig zijn met wat anderen leuk vinden. Zo veel mensen voelen zich niet goed genoeg omdat ze zien dat de mensen om zich heen zich bezig houden met andere dingen.

We gaan ons steeds vreemder gedragen. Zo beginnen we datgene te overhaasten waarvan we weten dat we er nog niet klaar voor zijn, alleen maar om het tegendeel te bewijzen. Maar aan wie precies willen we iets bewijzen? Aan het einde van de dag kijken we in de spiegel en is ons einddoel eindelijk content te zijn met het persoon die we zien. We willen gewoon eens tevreden zijn met wie we zijn, wat we doen en hoe we ons gedragen. Maar hoe doen we dat dan als we onszelf constant aanpassen aan hetgeen dat ons niet eens aanspreekt. Het is inderdaad eng om ‘anders te zijn dan de rest’, maar het is tijd voor een cruciale keuze die we uiteindelijk allemaal zullen moeten maken: kies ik voor de prioriteiten van anderen of geef ik de keuze aan het luisteren naar mijn eigen intuïtie?

De zoektocht naar onszelf

Kiezen we voor datgene waarvan we diep van binnen weten dat we het liefste doen om zo de verbinding met onszelf te behouden, verder uit te breiden en onze eigen belangen en behoeftes te vervullen of kiezen we voor de acceptatie van anderen, beter gezegd: wat we denken dat anderen acceptabel vinden. Het is een lastige keuze om te maken, want velen stellen zichzelf niet voorop. We doen er alles aan om een ander te helpen en we geven het beste advies aan mensen om ons heen, maar als het neer komt op onszelf lijken we alles te zijn vergeten. We weten niet langer hoe we onszelf kunnen helpen omdat we niet meer weten wie we zijn. We leven in de angst anders te zijn dan de rest, wat er toe leidt dat er enorm veel potentie verloren gaat. Mensen vrezen hetgeen te doen waar zij goed in zijn, want wat als… - vul maar in –

Naar mijn mening is het belangrijk om te zoeken naar onszelf. Hiermee bedoel ik niet dat je precies weet wie je bent, wat je wilt, waar je potentie ligt etc. Wat ik hier wél mee bedoel is dat we leren luisteren naar onszelf, specifieker, naar onze intuïtie. Het is cruciaal dat we leren luisteren naar het stemmetje dat zacht van binnen fluistert: dit is wat ik graag doe. Alhoewel het een hele klus is en het enorm veel tijd kan kosten dit onder de hand te krijgen is het niet onmogelijk. De stemmen van buitenaf klinken weliswaar luider, maar het is niet onmogelijk om de stem van binnen te horen. Het is belangrijker voor ons om naar binnen te keren en te vragen aan onszelf: wat maakt ons nou écht blij, waar willen we voor gaan en wat vind ik belangrijk? Laten we ons dat eens af gaan vragen in plaats van te overdenken wat anderen er van zullen vinden. Als we erin slagen om te luisteren naar het stemmetje vanbinnen en de behoefte van acceptatie door alles en iedereen even opzij te schuiven, zal er een wereld voor ons open gaan.


En jij, hoe sta jij hier in? Denk je hier hetzelfde over als ik of heb je juist een afwijkende mening? Laat het me zeker eventjes weten, want ik ben erg benieuwd!
Vergeet wie je dacht te zijn en accepteer wie je bent. - Dalai Lama
17
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 12 juni 2021
17
68
16

Comments

  • 3 juli
  • 0
Herkenbaar, ik volg zoveel mogelijk mijn intuïtie en loopt daardoor idd wel eens tegen weerstand op. Mooi geschreven!
  • 3 juli
0
  • 15 juni
  • 1
Ik herken het maar al te goed.
  • 15 juni
1
  • 15 juni
  • 1
Heel mooi! Soms is het lastig om aan te voelen wat je nou écht nodig hebt.
1
Noa auteur
  • 22 juni
  • 0
Dankjewel! Ja dat is het inderdaad..
  • 22 juni
0
  • 14 juni
  • 1
Goed geschreven. We kijken te veel naar anderen en proberen ons te spiegelen naar een ander, terwijl we inderdaad beter ons eigen ontdekken in onszelf. Kunnen hier zeker iets van gebruiken.
1
Noa auteur
  • 14 juni
  • 0
Heel erg bedankt Rudi! Super fijn om te horen
  • 14 juni
0
  • 14 juni
  • 1
Mooi geschreven! Herkenbaar voor de meesten inclusief mezelf
1
Noa auteur
  • 14 juni
  • 0
Wat fijn om te horen, bedankt Sem!
  • 14 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen