Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Is friet gezond?

Deze vraag word regelmatig gesteld op social media. Waarom? Waarschijnlijk omdat veel mensen graag friet of een patatje eten, maar vanwege de hoeveelheid vet waarin dit gebakken wordt ervoor terugdeinzen.

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 22 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
78
2
Afbeelding door Engin akyurt via Unsplash
Deze vraag word regelmatig gesteld op social media. Waarom? Waarschijnlijk omdat veel mensen graag friet of een patatje eten, maar vanwege de hoeveelheid vet waarin dit gebakken wordt ervoor terugdeinzen.

Wordt je dik van friet?

Dik wordt geassocieerd met ongezond. Omdat friet in vet gebakken wordt krijg je meer calorieën binnen, maar of dat slecht is ligt aan een aantal factoren.
Friet die je zelf maakt of koopt bij een aantal frietboeren is gemaakt van verse aardappelen en zijn reuze gezond in verband met de aanwezige vitaminen, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen.

Waar de friet in gebakken wordt is ook van belang, maar dan vooral voor de gezondheid. Olie waarin gebakken wordt op een niet al te hoge temperatuur is dan aan te bevelen.

Teveel eten, teveel aan calorieën binnenkrijgen, maakt dik, maar dit heeft niet direct met friet te maken. Zelfs niet met de hoeveelheid koolhydraten of vetten. Die heb je nodig als energie en om vitaminen en mineralen op te nemen, maar bij teveel (van alles) gaan vetcellen groeien.

Patat of friet?

Er zijn meerdere namen voor friet, maar in het grootste gedeelte van Nederland wordt gesproken over patat.

Voorgebakken friet uit de diepvries bij je thuis of in een snackbar is vaak voorbehandeld met stoffen voor de houdbaarheid en tegen verkleuring. Ook is deze smaak zeer te betwisten. Toch kun je in verband met de snelheid waarmee dit klaar te maken is hier wel eens voor kiezen.

Voor de lekkerste friet staan er vele recepten online van de échte Belgische friet en het is zeker de moeite waard om dit uit te proberen.

Recept

Het is niet moeilijk om snel een alternatieve kapsalon thuis te maken als avondmaaltijd, alhoewel de gekochte in een speciaalzaak lekkerder is.
Eerst patat bakken in olie, de oven of de airfryer. Als de patat bijna klaar is de kipreepjes met wat shoarmakruiden bakken in de pan. En dan snijden: ijsbergsla, ui, komkommer en tomaat. Alvast klaarzetten: een paar plakjes kaas, sambal en knoflooksaus.

Als de patat klaar is deze in een ovenschaal doen, de kaas eroverheen en zo’n 2 minuutjes in de voorverwarmde oven op de hoogste stand verwarmen tot de kaas gesmolten is.

Daarna kan alles op elkaar geschept worden in een aluminium bakje of gewoon op een bord. Eerst de patat, daarna de kip, dan alle rauwkost en afsluiten met druppels sambal en knoflooksaus.
1
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 22 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
78
2

Comments

  • 19 juni
  • 0
Goed geschreven had ik er nog vergeten aan toe te voegen. Kom je ook eens bij mij op bezoek op de koffie?
  • 19 juni
0
  • 19 juni
  • 0
Je doet me weer goesting krijgen naar een bakje of puntzak echte Belgische frietjes. Als Belg zijnde kan ik je 'natuurlijk' verzekeren dat de Belgische de beste zijn. Waarom ze het in het Engels 'French fries' noemen, is dan natuurlijk weer de schuld van die Amerikanen en Britten, die frietjes aten aan het front, terwijl ze Frans rond zich hoorden babbelen en daarom dachten dat het Franse frietjes waren. Ja, wij Belgen kunnen er ook niet aan doen dat we met twee talen (sorry drie, want ik vergeet de Duitstalige provincie) geplaagd zitten.
  • 19 juni
0

Recente en relevant artikelen