Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Is het drinken van koffie gezond?

Het lijkt een eenvoudige vraag, maar kan het drinken van koffie een positief effect op de gezondheid hebben? Zo hebben onderzoeken uitgewezen, dat niet-koffie-drinkers maar liefst 11% meer kans hebben op hart- en vaatziekten. Dit in vergelijking met personen die per dag één of twee kopjes koffie dronken.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 13 juni 2021
3
21
6
De koffiebonen zijn onmisbaar voor het maken van een kopje koffie
De koffiebonen zijn onmisbaar voor het maken van een kopje koffie

De koffieplant en de export van zijn bonen

De koffieplant komt oorspronkelijk uit Soedan, Ethiopië en Jemen. Tegenwoordig komen de belangrijkste leveranciers van de koffiebonen uit de landen rond de evenaar. Zo zijn er veel koffieplantages te vinden in onder andere Brazilië, Colombia en Vietnam. De huidige producenten en exporteurs van de koffiebonen zijn gevestigd in de tropische gebieden. Vooral Afrika, Azië en Centraal- en Zuid-Amerika zijn de belangrijkste exportgebieden.

Koffie is de meest gedronken drank ter wereld

Het drinken van koffie kom je in veel culturen tegen. Koffie is een drank met een bittere smaak en licht zuur. Veel koffiedrinkers veraangenamen de smaak met melk en suiker. Na water staat koffie op de twee plaats, als het gaat om de ranglijst van dagelijks gedronken dranken. Uit onderzoek is gebleken, dat een gemiddelde Nederlander maar liefst 280 liter koffiedrinkt per jaar en dat dit gemiddelde nog steeds stijgende is. Door de populariteit, van het drinken van koffie, komen er steeds meer koffievarianten. Denk maar aan de koffievarianten latte macchiato en cappuccino. Het is de verwachting dat deze stijging ook nog wel verder door zal zetten. Zo drinken we een kopje koffie bij het ontbijt, bij de pauze op het werk en na het eten en op een terras. We vinden het koffiedrinken allemaal heel normaal, maar is zoveel koffiedrinken eigenlijk wel gezond?

Koffie is gezond

Koffie is een populaire drank en voor veel Nederlanders is deze drank ook onmisbaar. Gelukkig hoef je over het drinken van koffie geen zorgen te maken en kun je heerlijk blijven genieten van een heerlijk kopje koffie. Het drinken van koffie kan namelijk positieve effecten op de gezondheid hebben. Onderzoeken hebben uitgewezen dat niet-koffie-drinkers maar liefst 11% meer kans hebben op hart- en vaatziekten, dan personen die per dag één of twee kopjes koffiedrinken. Ook zou het drinken van koffie de kans op een beroerte verlagen. Dit komt doordat koffie de antioxidant Chlorogeenzuur bevat, deze antioxidant zorgt ervoor dat de werking van de aderen wordt verbeterd.

Onbeperkt koffiedrinken?

Toch is het niet handig om maar onbeperkt koffie te gaan drinken. Zoals met alles geldt ook voor koffie, dat het drinken van te veel koffie niet gezond is. Een gemiddelde Nederlander zou niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag moeten binnenkrijgen. Dat betekent dat het gemiddelde, waarop je bij het koffiedrinken zou moeten richten, vier kopjes koffie per dag zou kunnen zijn. Dit geldt niet voor iedereen. Het wordt afgeraden om kinderen koffie te laten drinken. Voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven gelden, voor het drinken van het aantal kopjes koffie, andere regels. Voor deze groepen wordt maximaal één kopje koffie per dag aangeraden. Het gaat hier dan om normale pure koffie. Alle lekker toevoegingen en varianten maken een kopje koffie wel lekkerder, maar ook weer niet gezonder.

Koffie als smaakmaker

Een gematigde consumptie van koffie heeft volgens de medische wetenschappers een gunstig effect op de iemands zijn gezondheid. Geen wonder dat de koffie ook als smaakmaker wordt gebruikt bij het maken van ijs, taarten en gebak.
3
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 13 juni 2021
3
21
6

Comments

 • 16 juni
 • 1
Een heel interessant artikel. Drink bijna altijd decafeïne want ik kan er nog moeilijk tegen vooral als ik er in de late namiddag er nog drink. Goed geschreven.
1
 • 27 juni
 • 0
Ja sommigen zijn daar erg gevoelig voor. Zelf heb ik daar geen last van, maar ja dan drink je weer snel te veel.
 • 27 juni
0
 • 14 juni
 • 1
Ik lust zelf geen koffie, ligt het ook aan wat of welke koffie je drinkt?
1
 • 27 juni
 • 0
Het gaat vooral om pure koffie
 • 27 juni
0
 • 14 juni
 • 1
Goed artikel :) laat me veel denken aan mijn blog en jij hebt ook andere leuke informatie.

https://artikel.nl/voordelen-van-het-drinken-van-koffie-548
1
 • 27 juni
 • 0
He wat leuk, dat had ik nog niet gezien. Ja moest aan de kopjes koffie van deze site gelijk aan zoiets denken.
 • 27 juni
0

Recente en relevant artikelen