- Vitaminen: dat zijn vooral vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en B11 of foliumzuur, veel vitamine C en vitamine E en K
- Mineralen: naast natrium, kalium en calcium, zijn dat vooral mangaan, fosfor, magnesium en een beetje ijzer, koper, selenium en zink
- Voedingsvezels
- Eiwitten
- Sterke antioxidanten
- Aderverkalking
- Hart- en vaatziekten
- Diabetes
- Hoge bloeddruk
- Een slappe en kleurloze huid
- Een verstoord cholesterolgehalte
- Veel voorkomende soorten kanker
- Vermindert ontstekingen
- Zorgt voor een gezonde hartfunctie
- Beschermt tegen aderverkalking
- Verbetert de gezondheid van onze spijsvertering
- Kan onze bloedsuikerspiegel verlagen en stabieler maken
- Verbetert onze hersenfunctie
- Vertraagt de ontwikkeling van leeftijdsgebonden mentale aandoeningen zoals dementie, alzheimer en Parkinson
- Helpt tegen allerlei infecties
- Houdt ons vochtgehalte op peil en helpt hydratatie voorkomen
- Verbetert de gezondheid van onze ogen
- Je oven voorverwarmen op 220 ° C
- Snijd de prei doormidden, spoel af met koud water en snij in kleine stukjes
- Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de helft van de olie en de helft van de kruiden
- Rooster gedurende één kwartier in het midden van de oven tot geblakerd aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant
- Snipper de uien en snijd de knoflook fijn
- Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes
- Verhit de rest van de olie en fruit de ui en de knoflook gedurende vijf minuten
- Houd vier stukken prei (per 4 personen) apart
- Voeg de aardappel en de rest van de prei toe en fruit ze twee minuten mee
- Voeg het bouillonblokje, de rest van de kruiden en het water toe aan dit mengsel
- Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken op een laag vuurtje
- Voeg (operationeel) vier vijfde van de slagroom toe, pureer de soep en breng op smaak met peper en zout
- Voeg eventueel nog wat extra water toe als de soep te dik is
- Snijd de prei doormidden, spoel af met koud water en snij in kleine stukjes
- Verdeel de zalmsnippers, de prei en de rest van de room over de soep
- Smakelijk
- Verwarm je oven op 200 °C
- Snipper de pistachenoten fijn
- Verdeel de roomboter in kleine blokjes
- Meng de bloem en het zout. Kneed de boter en één derde ⅓ van de eieren ei tot een egaal deeg
- Kneed de pistache erdoor en voeg het water toe, zodat er een soepele deeg ontstaat
- Vorm er een bal van, wikkel in vershoudfolie en laat minstens 30 minuten in de koelkast rusten
- Snijd ondertussen één centimeter van de onderkant van de prei en vijf centimeter van de bovenkant, zodat de stukken prei 25 centimeter lang zijn
- Verwijder eventueel de taaie buitenste bladeren.
- Was de afgesneden stukken en bladeren
- Halveer de prei in de lengte en spoel goed schoon
- Schud de prei droog en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat
- Verdeel de olie, peper en eventueel zout erover
- Rooster ze in het midden van de oven gaar en deels goudbruin aan de boven- en onderkant. Zet de oven op 180 °C
- Rasp ondertussen de kaas, snijd de knoflook fijn
- Boen de citroen schoon en rasp de schil
- Meng de kaas, de knoflook, het citroenrasp, en één derde van de eieren met wat peper en eventueel zout
- Klop het laatste ei los
- Neem de prei met behulp van het bakpapier van de bakplaat en houd apart
- Bekleed de bakplaat opnieuw met bakpapier. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak in ronde stukken met een diameter van 35 cm en leg ze op een bakplaat
- Verdeel het kaasmengsel over het deeg, maar laat vijf centimeter van de randen vrij.
- Haal de warme prei enigszins los en leg eerst de goed geroosterde dunne stroken (lamellen) in mooie strakke, verticale lijnen over het kaasmengsel
- Vouw de uiteinden van de prei aan de boven- en onderkant van de cirkel een beetje om, zodat de randen vrij blijven en je de cirkelvorm en strakke lijnen behoudt
- Leg daarover eenzelfde laag met wat blekere prei lamellen
- Vouw de vrije randen van het deeg over de prei en bestrijk deze randen met het geklutste ei
- Bak de taart een half uur in het midden van de oven. Het deeg moet goudbruin en de prei mooi donkerbruin zijn
- Laat afkoelen
- Combineert uitstekend met een zelf gemaakte salade
Comments
- 24 sep
0- 24 sep
0- 23 sep
0- 22 sep
0- 22 sep
0