Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Is prei gezond en wat kan het dan voor onze gezondheid betekenen + Recepten

Velen zien prei nog altijd als een typische wintergroenten, maar ze is ook in de zomer. Deze groente is nauw verwant met uien, sjalotten, bieslook en knoflook. Prei heeft wel een veel zachtere en zoete smaak met een romigere textuur na het koken.  Deze groente hoort dan ook thuis in elk gezond eetpatroon, en zeker wanneer je iets aan je gewicht wilt doen.

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 20 sep 2021
12
203
12
De voedingswaarde van prei

Zoals alle verse groenten, heeft ook prei een hoge voedingswaarde. Het bevat alle gezonde voedingsstoffen om gezond te presteren, en bevat nauwelijks calorieën. Prei is vooral rijk aan:
  • Vitaminen: dat zijn vooral vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en B11 of foliumzuur, veel vitamine C en vitamine E en K
  • Mineralen: naast natrium, kalium en calcium, zijn dat vooral mangaan, fosfor, magnesium en een beetje ijzer, koper, selenium en zink
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten
  • Sterke antioxidanten
Vitaminen en mineralen in prei

Zoals je hierboven kunt zien, is prei rijk aan vitaminen en mineralen, en vooral aan:
Provitamine A

Dat zijn dan vooral carotenoïden en bèta-caroteen. We zetten deze carotenoïden om in vitamine A. Ze zijn belangrijk voor de gezondheid van ons gezichtsvermogen, een sterke immuniteit, een hoge natuurlijke weerstand en een goede cel communicatie.

Vitamine K1

Deze vitamine zorgt voor een gezonde bloedstolling en goede hartfunctie.
Prei en vooral wilde prei barst van de vitamine C

Prei bevat maar liefst twee keer zoveel vitamine C dan bijvoorbeeld sinaasappels. Dat maakt ons weerbaarder tegen allerlei seizoensgerelateerde aandoeningen en vooral tegen verkoudheden, griep (influenza), corona, infecties van onze luchtwegen en bronchitis en tegen ontstekingen van onze urinewegen. Verder versnelt deze vitamine het herstel van onze lichaamsweefsels, zorgt voor een betere opname van ijzer en ondersteunt de aanmaak van collageen.

Mangaan helpt het Pre Menstrueel Syndroom (PMS)

Prei is ook een belangrijke bron van mangaan, een mineraal dat de symptomen van PMS kan verlichten en de gezondheid van de schildklier kan bevorderen.
Prei is ook rijk aan sterke antioxidanten

Dat zijn polyfenolen en zwavelverbindingen, vooral kaempferol en allicine. Antioxidanten beschermen tegen de vrije radicalen. Die beschadigen onze lichaamscellen door oxidatie. Deze vrije radicalen kunnen ons ook ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Zo zijn deze vrije radicalen vaak oorzaak van:
  • Aderverkalking
  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk
  • Een slappe en kleurloze huid
  • Een verstoord cholesterolgehalte
  • Veel voorkomende soorten kanker
Prei helpt je makkelijker afvallen

Zoals het met alle verse groenten het geval is, helpt prei met zijn 30 calorieën per 100 gram ons ook makkelijker afvallen. Deze groente bevat meer dan 90 procent water en veel voedingsvezels. Die zorgen voor minder honger, waardoor je op een natuurlijke manier minder eet en dus sneller je gezond gewicht bereikt en in stand houdt. De vezels in prei zijn vooral  oplosbare vezels. Die zorgen voor een gelachtige substantie die je voldaan gevoel nog versterkt. Andere gezondheidsvoordelen van prei:
  • Vermindert ontstekingen
  • Zorgt voor een gezonde hartfunctie
  • Beschermt tegen aderverkalking
  • Verbetert de gezondheid van onze spijsvertering
  • Kan onze bloedsuikerspiegel verlagen en stabieler maken
  • Verbetert onze hersenfunctie
  • Vertraagt de ontwikkeling van leeftijdsgebonden mentale aandoeningen zoals dementie, alzheimer en Parkinson
  • Helpt tegen allerlei infecties
  • Houdt ons vochtgehalte op peil en helpt hydratatie voorkomen
  • Verbetert de gezondheid van onze ogen
Recepten met prei: Prei soep met zalm

Ingrediënten voor vier personen: 500 gram prei, 200 gram in reepjes gesneden wilde zalm, vier eetlepels olijfolie, één eetlepel kruiden voor zalm, twee uien, één teentje knoflook, 300 gram kruidige aardappel, één tablet groentebouillon, één liter water en eventueel 125 milliliter verse slagroom

Bereiding
  • Je oven voorverwarmen op 220 ° C
  • Snijd de prei doormidden, spoel af met koud water en snij in kleine stukjes
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de helft van de olie en de helft van de kruiden
  • Rooster gedurende één kwartier in het midden van de oven tot geblakerd aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant
  • Snipper de uien en snijd de knoflook fijn
  • Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes
  • Verhit de rest van de olie en fruit de ui en de knoflook gedurende vijf minuten
  • Houd vier stukken prei (per 4 personen) apart
  • Voeg de aardappel en de rest van de prei toe en fruit ze twee minuten mee
  • Voeg het bouillonblokje, de rest van de kruiden en het water toe aan dit mengsel
  • Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken op een laag vuurtje
  • Voeg (operationeel) vier vijfde van de slagroom toe, pureer de soep en breng op smaak met peper en zout
  • Voeg eventueel nog wat extra water toe als de soep te dik is
  • Snijd de prei doormidden, spoel af met koud water en snij in kleine stukjes
  • Verdeel de zalmsnippers, de prei en de rest van de room over de soep
  • Smakelijk
Hartige preitaart met pistachenoten

Ingrediënten voor vier personen: 800 gram prei,  50 gram gepelde pistachenoten, 150 gram ongezouten roomboter, vier witte scharreleieren, 300 gram tarwe- of speltbloem, één theelepel zout, één eetlepel water, drie eetlepels extra vierge olijfolie, 100 gram kaas (+20), één teentje knoflook en één citroen

Bereiding
  • Verwarm je oven op 200 °C
  • Snipper de pistachenoten fijn
  • Verdeel de roomboter in kleine blokjes
  • Meng de bloem en het zout. Kneed de boter en één derde ⅓ van de eieren ei tot een egaal deeg
  • Kneed de pistache erdoor en voeg het water toe, zodat er een soepele deeg ontstaat
  • Vorm er een bal van, wikkel in vershoudfolie en laat minstens 30 minuten in de koelkast rusten
  • Snijd ondertussen één centimeter van de onderkant van de prei en vijf centimeter van de bovenkant, zodat de stukken prei 25 centimeter lang zijn
  • Verwijder eventueel de taaie buitenste bladeren.
  • Was de afgesneden stukken en bladeren
  • Halveer de prei in de lengte en spoel goed schoon
  • Schud de prei droog en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat
  • Verdeel de olie, peper en eventueel zout erover
  • Rooster ze in het midden van de oven gaar en deels goudbruin aan de boven- en onderkant. Zet de oven op 180 °C
  • Rasp ondertussen de kaas, snijd de knoflook fijn
  • Boen de citroen schoon en rasp de schil
  • Meng de kaas, de knoflook, het citroenrasp, en één derde van de eieren met wat peper en eventueel zout
  • Klop het laatste ei los

  • Neem de prei met behulp van het bakpapier van de bakplaat en houd apart
  • Bekleed de bakplaat opnieuw met bakpapier. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak in ronde stukken met een diameter van 35 cm en leg ze op een bakplaat
  • Verdeel het kaasmengsel over het deeg, maar laat vijf centimeter  van de randen vrij.
  • Haal de warme prei enigszins los en leg eerst de goed geroosterde dunne stroken (lamellen) in mooie strakke, verticale lijnen over het kaasmengsel
  • Vouw de uiteinden van de prei aan de boven- en onderkant van de cirkel een beetje om, zodat de randen vrij blijven en je de cirkelvorm en strakke lijnen behoudt
  • Leg daarover eenzelfde laag met wat blekere prei lamellen
  • Vouw de vrije randen van het deeg over de prei en bestrijk deze randen met het geklutste ei
  • Bak de taart een half uur in het midden van de oven. Het deeg moet goudbruin en de prei mooi donkerbruin zijn
  • Laat afkoelen
  • Combineert uitstekend met een zelf gemaakte salade
12
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 20 sep 2021
12
203
12

Comments

  • 24 sep
  • 0
Heerlijke groente mag alleen niet teveel voor me darmen
  • 24 sep
0
  • 24 sep
  • 0
Dank je voor het recept van de taart. Die ga ik eens maken.
  • 24 sep
0
  • 23 sep
  • 0
Ik ben niet zo'n prei-fan, ook al heeft het voordelen voor je gezondheid :)
  • 23 sep
0
  • 22 sep
  • 0
Heerlijk, we eten nogal eens prei.
  • 22 sep
0
  • 22 sep
  • 0
Zoals altijd erg interessante informatie.
  • 22 sep
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen