Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Is veilig tanden bleken wel mogelijk?

Veilig tanden is nodig om zowel je tanden als je tandvlees gezond te houden. Witte tanden passen bij ons huidige modebeeld. Er is geen ruimte voor beschadigde of verkleurde tanden. Daarom is het bleken van tanden erg populair. Dit kan op verschillende manieren, maar bestaat er sowieso een écht veilige manier om je tanden hagelwit te maken?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 15 juli 2021
5
35
6
Foto Pexels
Foto Pexels


Veilig tanden bleken afhankelijk van de manier van bleken

De manier waarop je je tanden witter wilt maken, bepaalt ook de veiligheid van de behandeling. De ene methode is veiliger dan de andere. Voor het bleken van tanden gebruiken we meestal waterstofperoxide. Om de veiligheid van deze stof te garanderen, werd de toegelaten hoeveelheid streng beperkt.

Veilig tanden bleken met waterstofperoxide?

Dit veelgebruikte product om tanden te bleken en witter te maken is door de Europese Unie verboden. Een bleekmiddel voor tanden mag maximaal slechts zes procent van deze bevatten. Daar boven op mag het uitsluitend nog gebruikt worden door tandartsen of door mondhygiënisten onder toezicht van een tandarts. Producten om je tanden thuis te bleken bevatten nog minder waterstofperoxide, namelijk slechts 0,1 procent. Een hoeveelheid die veel te laag is om doeltreffend te zijn. Waterstofperoxide werd vroeger in grotere hoeveelheden gebruikt omdat het verkleurde tanden witter maakt dan wit. Wanneer je het product langere termijn gebruikt, kan dit ernstige schade aan zowel je tanden als je tandvlees veroorzaken.

Veilig tanden bleken thuis

Vele landgenoten kiezen er nog steeds voor om hun tanden thuis te bleken. Een behandeling bij de tandarts, de mondhygiënist of in een schoonheidssalon is nu eenmaal niet goedkoop. Als je alle instructies opvolgt, is het veilig om thuis je tanden te bleken. Alle producten die bij ons worden verkocht, worden strikt gecontroleerd. Hun peroxidegehalte zal nooit de vereiste 0,1% overschrijden.

Veilig tanden bleken met Chinese bleekmiddelen?

Producten voor het bleken van tanden die online worden aangeboden zijn lang niet altijd even veilig. Vooral als die uit, jawel, China komen. Die voldoen vaak niet altijd aan strikte Europese richtlijnen. Op die manier ben je nooit zeker van de gebruikte ingrediënten. Voor maximale veiligheid kun je je het bleken van je tanden best overlaten aan je vertrouwde tandarts of mondhygiënist

Veilig Tanden bleken in schoonheidssalons?

Wil je je tanden laten bleken in een schoonheidssalon? Dat is het zeker een goed idee om vooraf de werking van het gekozen salon nader te bekijken. Werken ze in dat schoonheidssalon bijvoorbeeld met opgeleide en geoefende medewerkers worden krijgen die regelmatig bijscholing? Schoonheidsspecialisten focussen zich namelijk niet uitsluitend op het bleken van tanden. Ze voeren de uiteenlopende behandelingen uit. Meestal kunnen ze veel dingen aan, maar ze concentreren zich niet echt op één onderwerp zoals het bleken van tanden.

Bestaat er een compleet veilig tandenbleekmiddel?

Tanden bleken kan veilig en zonder pijn verlopen, zeker als je dit laat uitvoeren door een tandarts of een mondhygiënist. Die zijn geschoold, hebben de nodige ervaring en weten van aanpakken. Aangezien het gebruik van waterstofperoxide bij het bleken van tanden strikt beperkt is, gebruiken tandartsen voornamelijk bleekgels zonder waterstofperoxide en schadelijke stoffen. Die bleekgels bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten die de gezondheid van tanden en tandvlees niet aantasten. Vele tandartsen en mondhygiënisten gebruiken toch nog altijd bleekmiddelen met zes procent waterstofperoxide. Dit zorgt voor écht witte tanden. Volgens tandartsen is deze hoeveelheid peroxide niet schadelijk voor je tanden en tandvlees. Voor maximale veiligheid kun je tanden best laten bleken met een bleekgel zonder waterstofperoxide.

Conclusie

Laat je tanden bij voorkeur behandelen door je vertrouwde tandarts of mondhygiënist. Ook schoonheidssalons geven je geen volledige zekerheid. Je tanden af en toe thuis bleken kan geen kwaad, maar je je kunt beter je tanden één keer minder maar professioneel laten bleken. Bleek je je tanden toch zelf? Kies dan veilige bleekmiddelen die je hier bij de drogist koopt in plaats van oncontroleerbare, Chinese kits.
5
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 15 juli 2021
5
35
6

Comments

 • 15 juli
 • 0
Volgens mijn tandarts tast het toch de glazuurlaag aan en is het af te raden.
 • 15 juli
0
 • 15 juli
 • 1
Te wit vind ik ook helemaal niet mooi. Wat sommige hebben
 • 15 juli
1
 • 15 juli
 • 0
Ik geloof er niet zo in, voor mij hoeft het ook niet. Heb ik dan zo'n witte tanden? Nee, dat niet...
 • 15 juli
0
 • 15 juli
 • 1
Ik heb een stralende lach, maar absoluut geen witte tanden, het doet mij ook niet zoveel. Dit artikel brengt wel een hoop andere inspiratie bij mij naar boven. Daarvoor dank!
 • 15 juli
1
 • 15 juli
 • 1
Ik hou het maar achterwege... Want een kunstgebit is ook duur, en daarbij kunnen de mensen mijn tanden niet zien achter mijn mond masker.
 • 15 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen