Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Italië op je bord: Caponata met pijnboompitten

‘Caponata’ is een mengeling van groenten met verse tomatensaus, pijnboompitten en olijven. Het heel oude recept dateert uit al de 18e eeuw. In die tijd werd het in de landen rond de Middellandse Zee als éénpansgerecht geserveerd.

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 16 aug 2021
17
233
26
Afbeelding door Hulki Okan Tabak via Unsplash
Deze caponata gebruikt een techniek die 'koud frituren' wordt genoemd. In plaats van de groenten in voorverwarmde, hete olie te bakken, combineer je de groenten en de olie op kamertemperatuur in een pan en verwarm je ze samen. Het voordeel van deze methode is dat je minder olie gebruikt dan je normaal zou gebruiken wanneer je "heet" frituurt en er weinig spetters zijn omdat het voedsel en de olie altijd dezelfde temperatuur hebben. En net als bij 'heet frituren' krijg je nog steeds een goudbruine, knapperige buitenkant en een zachte, romige binnenkant, maar zonder rommel.

Dit recept is voor 6 personen

Ingrediënten

· 2 aubergines (ongeveer 1 kilo totaal), in stukjes van 2 cm gesneden
· 2 eetlepels zout of iets meer (grote kristalstructuur)
· 1 kleine venkelknol, in stukjes van 2,5 cm gesneden
· 4 kopjes plantaardige olie
· ¼ kopje pijnboompitten
· ¼ kopje olijfolie
· 1 middelgrote rode ui, in dunne plakjes gesneden
· 2 Fresno-chili peper, in dunne plakjes gesneden
· 2 knoflookteentjes, in dunne plakjes
· ¼ theelepel paprika
· 1 kopje geplette tomaten
· ½ kopje rode wijnazijn
· 3 eetlepels suiker
· ¼ kopje gezoete gedroogde veenbessen
· Gegrild of geroosterd boerenbrood (om erbij te serveren)

Bereiding


1.
(vooraf te doen)
Gooi aubergines met 2 eetlepels zout in een vergiet boven een kom; koel 3-10 uur.

2.
Verzamel de aubergines in een theedoek;
knijp de overtollige vloeistof eruit.
Combineer aubergines, venkel en plantaardige olie op kamertemperatuur in een grote, zware pan op hoog vuur en kook, af en toe roerend, tot aubergines goudbruin zijn en venkel zacht, 20-25 minuten.
Breng groenten over naar keukenpapier om uit te lekken; iets laten afkoelen.

3.
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een kleine droge koekenpan op middelhoog vuur, vaak omscheppend, tot ze goudbruin zijn, ongeveer 4 minuten. Overbrengen op een bord.

4.
Verhit olijfolie in een grote koekenpan op medium.
Kook ui, chilipepers en knoflook, af en toe roerend, tot ze zacht maar niet bruin zijn, 6-8 minuten.
Roer de paprika erdoor en kook tot het geurig is, ongeveer 1 minuut.
Voeg tomaten, azijn en suiker toe; breng aan de kook, roer om de suiker op te lossen.
Voeg noten, veenbessen en auberginemengsel toe.
Gooi lichtjes op tot het is verwarmd en geglazuurd; breng op smaak met zout.
Laten afkoelen en serveer met brood.

Smakelijk!
17
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 16 aug 2021
17
233
26

Comments

  • 10 sep
  • 0
Klinkt goed!
  • 10 sep
0
  • 29 aug
  • 0
Dit recept neem ik morgen mee op mijn boodschappenlijstje en ga er mee aan de slag. Love nieuwe recepten. Kom je ook bij mij koffie drinken Rudi; ik heb namelijk ook overheerlijke recept tips voor jou klaarstaan!
  • 29 aug
0
  • 20 aug
  • 0
Yummie!
  • 20 aug
0
  • 19 aug
  • 1
Italia in de pot en op mijn bord. Laat maar komen Rudi!
  • 19 aug
1
  • 18 aug
  • 1
Interessant om zo’n oud recept nu te maken!
Een écht Mediteraans recept!
Dank je wel Rudi!
  • 18 aug
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen