Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Italië op je bord: Een fancy en mooie tomatensalade

Het moet niet altijd pizza zijn.

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 10 sep 2021
9
74
14
Afbeelding door Adam Bartoszewicz via Unsplash
Tomaten heb je in alle kleuren en maten. Dus als je eens wilt pronken met die verscheidenheid die we in het hoogseizoen van de tomaten kunnen gebruiken, maken we een tomatensalade die lekker is maar ook prachtig om te zien Een kleurrijke hoeveelheid cherrytomaatjes en prachtig eigen gekweekte tomaten zullen het in deze salade formidabel goed doen. Deze meng je met pita chips, zoute feta en heel veel kruiden. Het is elegant en heel fancy. De echte ster van het veld is de za’atar dressing (za’atar is een kruidenmengsel waarvan het basis ingrediënt een soort wilde oregano met de smaak van tijm én oregano is), met zijn geroosterde smaak, aards en pittig, en maakt de tomatensalade af.

Dit gerecht is voor 6 personen

Ingrediënten

· 700 gr eigen gekweekte tomaten (liefst grote sappige)
· 350 gr gemengde cherrytomaatjes
· 1¾ theelepel (of iets meer) zout (grove kristallen)
· 1 Citroen
· ½ teentje knoflook
· 6 eetlepels extra vierge olijfolie
· 2 eetlepels za'atar
· 2 kopjes pita chips
· 1½ theelepel (of iets meer) honing
· 100 gr Griekse feta
· ½ kopje basilicumblaadjes
· ½ kopje muntblaadjes

Bereiding

Gebruik een schilmesje, om de zelf gekweekte tomaten te ontdoen van hun kern en snijd ze elk in 8-12 partjes, afhankelijk van hun grootte, met een zeer scherp koksmes of gekarteld mes (als je koksmes bot is, zal het je kostbare tomaten pletten ). Halveer of vierendeel de 350 gr. gemengde cherrytomaatjes (door ze door hun midden te snijden, komen meer zaden tevoorschijn en worden ze nog mooier).

Breng tomaten over naar een grote kom; breng op smaak met 1¼ theelepel zout. Dat zout trekt het vocht uit de tomaten, wat hun smaak zal versterken. Roer om voorzichtig te combineren (wees voorzichtig met die delicate tomaten!); zet voorlopig de kom opzij.

Neem de zeste van een kwart citroen - je wilt ongeveer ½ theelepelel schil. Rasp ½ teentje knoflook. Zet voorlopig opzij.

Verwarm 6 eetlepels extra vierge olijfolie in een kleine steelpan of koekenpan op medium tot ze net begint te glanzen, ongeveer 2 minuten. Voeg 2 eetlepels za'atar en kook, af en toe roerend, tot het geurig en donkerder van kleur is, 1 tot 2 minuten. Roer de gereserveerde citroenschil en knoflook erdoor. Wacht 10 seconden en haal dan van het vuur. (Je wilt de rauwe smaak van de knoflook weg koken zonder de helderheid van de citroen te verliezen.) Breng za'atarolie over in een hittebestendige maatbeker.

Plaats 2 kopjes pita chips in een middelgrote kom. (Ja, je zou zelf pitabroodjes kunnen maken, maar waarom zou je de oven in een zomermaand aanzetten? We kiezen ervoor om in plaats daarvan in de winkel gekochte pita chips op smaak te brengen.) Giet 2 eetlepels. za'atar olie over; breng op smaak met zout. Meng goed met een rubberen spatel, met als doel de chips te coaten zonder ze in te veel stukjes te breken.

Je zou ongeveer ¼ kopje za'atarolie moeten hebben. Knijp 2 eetlepels plus 1 theelepel citroensap (van ongeveer 1/2 citroen) in een kleine kom. Voeg 1½ theelepel toe, honing en ½ theelepel zout. Voeg za'atarolie toe, onder voortdurend roeren, tot het geëmulgeerd is (wat betekent dat je geen parels van afgescheiden olie ziet). Proef dressing en voeg indien nodig meer citroen, honing of zout toe.

Snijd de 100 gr feta in dunne sneetjes (we houden van Griekse feta omdat het gemakkelijk te verkruimelen is, met een aangename smaak), voeg dan toe aan de kom met gereserveerde tomaten. Scheur grote ½ kopje basilicumblaadjes en ½ kopje muntblaadjes (als je een schaar hebt, kun je ze knippen om kneuzingen en bruin worden te voorkomen!) en voeg ze toe aan de kom. Besprenkel ongeveer 3 eetlepels dressing over en gooi om voorzichtig te combineren (je tomaten zijn kostbare, delicate juweeltjes).

Voeg de pita chips toe aan de kom (laat geen overgebleven olie achter - schraap die er ook in) en vouw voorzichtig om te combineren. Schep de salade op een bord en zorg ervoor dat er geen sappen achterblijven. Besprenkel met de resterende za’atarolie.

Eet het direct op om te genieten van de knapperige chips of laat het even doortrekken voor een knapperige, doorweekte ervaring. Aan jou de keuze.

Smakelijk.

Links naar vorige delen in deze reeks:
9
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 10 sep 2021
9
74
14

Comments

 • 22 sep
 • 0
jammie!
 • 22 sep
0
 • 14 sep
 • 1
Laat maar komen Rudi!
 • 14 sep
1
 • 12 sep
 • 1
Het water loopt me in de mond
 • 12 sep
1
 • 11 sep
 • 1
Het ziet er alleen al lekker uit!
 • 11 sep
1
 • 11 sep
 • 2
Vast heel lekker
2
Laad meer

Recente en relevant artikelen