Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Italië op je bord: Geroosterde groenten antipasta

Het kan niet altijd pizza zijn.

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 8 aug 2021
8
163
17
Afbeelding door Christina Rumpf via Unsplash
Deze antipastaschotel gaat veel verder dan paprika's uit potten en koude vleeswaren, in die zin dat hij ook geroosterde groenten die veranderen met de seizoenen erbij voegt. Elke vlees- en kaasschotel wordt afgerond met deze opties, zelfs bij kamertemperatuur.

Recept is voor 8 porties

Ingrediënten

· 1 blik met olie verpakte ansjovis (55 gram)
· 7 eetlepels olijfolie en nog wat extra bij het serveren
· 1 grote bloemkool, in grote roosjes gesneden
· Zout (grote kristalstructuur)
· versgemalen peper
· 500 gr middelgrote wortelen, geschrobd, diagonaal gesneden (1 a 1,5 cm dik)
· ½ theelepel gedroogde oregano
· ¼ Citroen
· ¼ kopje panko (Japans paneermeel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 425 °
Giet de ansjovis af en hak fijn.
Plet de massa, dat is afwisselend hakken en pureren, met de zijkant van het koksmes, tot er een dikke gladde pasta ontstaat.
Meng met 4 eetlepels olie in een grote kom.
Gooi daarin de bloemkool, heel licht kruiden met peper en zout.
Spreid uit op een omrande bakplaat.
Gooi wortelen, oregano en 2 eetlepels olie op een andere omrande bakplaat en breng op smaak met peper en zout.
Leg de wortelen op het bovenste rooster en de bloemkool eronder en rooster ze, halverwege omscheppend, tot de wortelen bruin en knapperig zijn, 14-18 minuten.
Haal de wortelen uit de oven en rasp de citroenschil erover.
Verplaats de bloemkool naar het bovenste rek en blijf braden, af en toe omscheppen, tot ze rondom bruin en zacht zijn, voor nog 15-20 minuten langer.

Verwarm ondertussen 1 eetlepel olie in een kleine koekenpan op medium.
Kook panko al roerend goudbruin.
Kruid licht met zout en leg op keukenpapier om uit te lekken.

Besprenkel vlak voor het serveren de wortelen met olie en schep de bloemkool door het paneermeel.

Let wel: Bloemkool en wortelen kunnen 3 dagen van tevoren worden geroosterd. Laten afkoelen; afdekken en koelen.

Breng voor het serveren op kamertemperatuur.

Smakelijk!
In deze reeks verscheen reeds volgende artikel:

https://artikel.nl/itali-op-je-bord-salade-caprese--2083

Rudi J.P. Lejaeghere
8
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 8 aug 2021
8
163
17

Comments

  • 22 aug
  • 0
Klinkt goed, ben een fan van Italiaans eten.
  • 22 aug
0
  • 12 aug
  • 0
Lijkt me heel erg lekker. Bedankt voor het recept.
  • 12 aug
0
  • 10 aug
  • 0
Correctie op artikel: Hierboven staat 425°, klopt wel maar is Fahrenheit. Gezien we hier in Europa met Celsius werken moet het dus 220-225° Celsius zijn.
  • 10 aug
0
  • 9 aug
  • 0
De oven op 425 graden? Die van ons gaat maar tot 250...
0
  • 9 aug
  • 2
Zoals altijd graag gegeten Rudi!
2
Laad meer

Recente en relevant artikelen