- Vermoeidheid, futloosheid en een gebrek aan energie
- Een bleke, kleurloze huis
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Hartkloppingen
- Kortademigheid
- Broze nagels en dun haar
- Bloedarmoede
- Koude handen en voeten
- Haaruitval
- Slechte concentratie
- Heemijzer vind je vooral in dierlijke producten: vooral in rund- en lamsvlees. Dit soort ijzer nemen we makkelijk op. Gemiddeld 25 procent van het genuttigde ijzer wordt geabsorbeerd.
- Non-heemijzer: is vooral aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen en wordt minder goed opgenomen (1–10%) dan heemijzer.
- Voeding met veel non- heemijzer: graanproducten zoals volkorenbrood en roggebrood, in volkorenpasta en zilvervliesrijst en in verse groenten. Vooral groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, spruiten, alle soorten sla, broccoli, bloemkool, in groene koolsoorten, in tuin- en waterkers, courgettes, peterselie, Chinese kool, paksoi, snijbiet en in raapstelen
- Eieren
- Gedroogd fruit: vijgen, dadels, rozijnen, pruimen en abrikozen
- Appelstroop
- Onbewerkte noten: walnoten en cashewnoten maar ook pistachenoten, macadamianoten, amandelen, walnoten, hazelnoten kastanjes en pinda's
- Peulvruchten: zoals erwten, alle soorten boontjes, groentekiemen, maïs, kapucijner, linzen en in kikkererwten
- Kip en kalkoen
- Vleesvervangers: zoals sojabonen, tofu en tempeh
- Schaal- en schelpdieren: vooral oesters, mosselen, garnalen, langoustines en krab
- Verse vis: alle soorten witte vis, zeeduivel, schar, roodbaars, rog, makreel en koolvis
- Verse groenten: in rode paprika bonen, broccoli en in groene kolen
- Citrusvruchten: zoals sinaasappels, grapefruit, kiwi, citroen en limoen, maar ook in aardbeien, frambozen, alle soorten bessen, papaja en in guave
- Aardappelen en zoete aardappelen
Comments
- 2 aug
0- 1 aug
0- 1 aug
0- 31 juli
0- 31 juli
0