Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Je metabolisme versnellen voor betere gezondheid zonder overgewicht

Je metabolisme versnellen is nodig om je gezondheid te verbeteren en je overgewicht makkelijker weg te werken. Gelukkig kun je veel zelf doen om je stofwisseling te stimuleren. Door voortaan gezond en natuurlijk te eten bijvoorbeeld. Maar er zijn nog meer manieren om je metabolisme, stofwisseling of vetverbranding te versnellen.

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 12 juli 2021
7
70
6
Gratis foto Pexels/Ella Olsson
Gratis foto Pexels/Ella Olsson

Wat is dat, je metabolisme?

Je metabolisme is afgeleid van het Griekse "metabolismos", wat staat voor "verandering" of "transformatie". Metabolisme is niets anders dan het omzetten van gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen uit je voeding, in energie.

Je metabolisme versnellen: Hoog of laag metabolisme?

Terwijl de ene is gezegend met een hoog of snel metabolisme, moet de andere het doen met het tegenovergestelde. Hoe snel of  traag je metabolisme is, staat in nauw verband met je lichaamsgewicht,  of hoe makkelijk of moeilijk je afvalt of aankomt.


Je metabolisme doet meer dan het omzetten van gezonde voedingsstoffen in energie.

Het zorgt er ook voor dat je deze energie kunt gebruiken om je dagelijkse activiteiten uit te voeren, om te bewegen en te sporten. Deze energie is ook onmisbaar voor het onbewust uitvoeren van allerlei lichaamsprocessen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ademhalen, aan de werking van je bloedsomloop en van je spijsvertering.

Je metabolisme zuivert je lichaam

Je metabolisme zuivert ook je lichaam van alle (toxische) afvalstoffen die zich in al je lichaamscellen, spieren en organen opstapelden. Ze zijn het resultaat van ons ongezond eetpatroon, van de vele lichaamsprocessen en van onze slechte woon- en leefomgeving. En tenslotte zorgt je metabolisme er ook voor dat een overschot aan energie wordt opgeslagen en later kan gebruikt worden als je er een tekort aan hebt.

Een snel metabolisme doet makkelijker afvallen

Makkelijk of moeilijk afvallen en je gewicht onder controle houden hangt dus vooral af van de snelheid van je metabolisme. Door dit lichaamsproces te versnellen, zul je dus ook makkelijker je overgewicht verliezen. Je verbrandt dan namelijk meer calorieën, en dat is nodig om je gezond gewicht te bereiken én te behouden. Mensen met een snel metabolisme kunnen bijvoorbeeld alles eten wat ze maar willen, zonder ook maar één grammetje aan te komen. Het tegenovergestelde is ook waar: sommigen komen zelfs aan van alleen maar water te drinken. Gelukkig kun je veel zelf doen om je metabolisme of vetverbranding te versnellen.

Je metabolisme versnellen met de juiste voeding

De juiste voeding eten is belangrijk om je metabolisme te versnellen en meer opgeslagen vet te verbranden. Om je metabolisme te activeren eet je vooral:
 • Meer vezels: die geven je namelijk een snel en langer voldaan gevoel, waardoor je minder snel weer honger hebt en dus minder eet. Voedingsvezels zijn ook onmisbaar voor een gezonde darmflora. Zo haal je meer gezonde voedingsstoffen uit je voeding en heb je dus in totaal minder calorieën nodig.
 • Voeding rijk aan vezels: verse groenten en fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten
 • Extra eiwitten: voeding met veel eiwitten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid zonder buikvet of overgewicht. Eiwitten verteren moeizamer, waardoor je maag minder ghreline aanmaakt. Dit hormoon regelt je hongergevoel. Hoe meer ghreline je aanmaakt, hoe groter je eetlust en hoe meer je eet. Door meer eiwitrijke voeding te eten heb je minder vaak honger en krijg je minder calorieën binnen. En dat is de eerste vereiste om te kunnen afvallen, toch? Gemiddeld tussen de 25 en 30 procent van de energie die eiwitten leveren worden meteen weer verbruikt.
 • Voeding met veel eiwitten: is vooral vette vis, kip en kalkoen, eieren, soja, noten, zaden en pitten
 • Natuurlijk en onbewerkt: en dus zonder toegevoegde stoffen en des te meer vitaminen en mineralen. Natuurlijke en onbewerkte voeding herken je aan zijn ingrediënten. Natuurlijke voeding bestaat uit maximaal vijf ingrediënten, de meest natuurlijke voeding bestaat dus uit slechts één ingrediënt
 • De meest natuurlijke voeding: zijn weer verse groenten en fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten, volkoren granen (haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa) en in mindere mate volkoren producten zoals alle soorten volkoren brood, volkoren deegwater en zilvervliesrijst
 • Omega-3 vetzuren: de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren is erg belangrijk voor je gezondheid. Beide soorten vetzuren horen ongeveer evenveel in je lichaam aanwezig te zijn, en dat is met ons westers dieet steeds minder het geval. Zo halen we te veel omega-6 en te weinig omega-3 vetzuren uit onze dagelijkse voeding. Een belangrijke leverancier van omega-3  is vette vis. Je kunt je voorraad aan omega-3 verder aanvullen met het slikken van een voedingssupplement.
 • Gekruid: verse kruiden activeren je bruine, gezonde vetcellen en je stofwisseling. Zo bevatten pepers capsaïcine, een stof dat zowel warmte genereert en energie (calorieën) verbruikt.
 • Met meer water te drinken: in plaats fruit- en vruchtensappen en frisdranken, ook hun light versie. Drink daarom dagelijks minstens twee liter water en vooral een groot glas voor en na iedere maaltijd. Een zelf gemaakte smoothie, koffie en thee zonder melk en suiker zijn goede alternatieven
Je metabolisme versnellen zonder te diëten en met meer spieren

Om makkelijk van hun overgewicht verlost te raken, gaan velen zo weinig mogelijk eten. Dat is echter geen goed idee. Door té weinig te eten, vertraag je je vetverbranding. Je lichaam reageert door meer vet op te slaan om het in tijden van een tekort te gebruiken als energie. Door te weinig te eten bouw je spiermassa af, en het zijn juist deze spieren die je helpen vet te verbranden en makkelijker af te vallen. Je spieren verbruiken ook calorieën, zelfs in rust en tijdens je slaap.

Je metabolisme versnellen met een combinatie van cardio- en krachttraining

Naast gezond en natuurlijk eten is voldoende bewegen even onmisbaar om verantwoord en gezond af te vallen. Daar is een combinatie van cardio- en krachttraining voor nodig. Naast een half uurtje wandelen, joggen of fietsen zul je dus ook enkele keren per week met de gewichten moeten trainen. Daar moet je niet zo nodig voor naar de fitness of naar de sportzaal. Krachttraining doe je makkelijk thuis met een aangepaste kettlebell.

Zorg voor voldoende slaap en minder je stress

Een goed nachtrust ontspant en vermindert stress. Maar voldoende slapen helpt je zelfs makkelijker afvallen. Tijdens je slaap blijven je spieren namelijk energie (calorieën) verbruiken. Afvallen tijdens je slaap is dus perfect mogelijk én mooi meegenomen. Hoeveel sleep je nodig hebt verschilt van persoon tot persoon. Acht uur slaap wordt als ideaal aanzien.

7
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 12 juli 2021
7
70
6

Comments

 • 16 aug
 • 0
Weten en doen zijn twee heel verschillende dingen ....
 • 16 aug
0
 • 13 juli
 • 0
Altijd een snel metabolisme gehad, maar met de jaren... lijkt het toch wat te vertragen. ;-)
 • 13 juli
0
 • 12 juli
 • 0
Leuk en heel informatief geschreven, Francois. Bedankt voor de goeie tips.
 • 12 juli
0
 • 12 juli
 • 0
Ga hier ens op letten, Bedankt
 • 12 juli
0
 • 12 juli
 • 0
Goede info. Weer iets bijgeleerd.
 • 12 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen