- Zwangere vrouwen
- Zij die weinig of geen gejodeerd zout gebruiken
- Vegetariërs en veganisten
- Mensen uit landen waar weinig jodium in de bodem aanwezig is, zoals in Zuid-Azië, Zuidoost-Azië, Nieuw-Zeeland en Europese landen
- Overgewicht zonder aanwijsbare reden
- Gezwollen nek
- Zwangerschapsgerelateerde problemen
- Leerachterstand
- Concentratiestoornissen
- Groeiachterstand
- Een traag werkende schildklier
- Haaruitval
- Een droge huid
- Vermoeidheid en chronische vermoeidheid
- Gevoelig voor lage temperaturen
- Een lagere hartslag
- Zware of onregelmatige menstruatie
- Insulineresistentie en diabetes type 2
- Verhoogde oestrogeenproductie
- Kanker
- Laag testosteron bij mannen
- Witte en vette en vette vis: vooral kabeljauw, maar ook wilde zalm, tonijn, forel, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis
- Vlees: voornamelijk kip en kalkoenfilet
- Alle soorten volkorenbrood
- Verse groenten: vooral witte bonen, maar omdat groenten slechts sporen van jodium bevatten, kunnen groenten nooit een tekort aan dit mineraal opvangen.
- Fruit: cranberry's en aardbeien
- Aardappels
- Zuivel en zuivelproducten: halfvolle melk, onbewerkte yoghurt zonder toevoegingen en belegen kaas (+30)
- Gekookte eieren
- Seafood: vooral zeewier, maar ook algen en kelp zijn groede bronnen van zeewier, vooral als ze afkomstig zijn van Japan
- Peuters tussen één en drie jaar: 200 microgram per dag
- Kinderen tussen vier en zes jaar: 250 microgram
- Tussen zeven en tien jaar: 300 microgram
- Tieners tussen 11 en 14 jaar: 450 microgram
- Tussen 15 en 17 jaar: 500 microgram
- Vanaf 18 jaar: 600 microgram per dag
Comments
- 18 sep
0- 16 sep
0- 16 sep
0- 15 sep
1- 15 sep
1