Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Je tekort aan jodium aanvullen op een natuurlijke manier

Een tekort aan jodium is vaak oorzaak van een slecht werkende schildklier en daaraan verbonden aandoeningen. Jodium is een mineraal, en vooral terug te vinden in zeevruchten, schaal- en schelpdieren. Het helpt bij de aanmaak van schildklierhormonen, bij het herstel van beschadigde lichaamsweefsels, en ondersteunt ons metabolisme of vetverbranding. Zo voorkom je makkelijk een tekort aan jodium.

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 14 sep 2021
11
101
10
Wat is jodium?

Jodium is een spoorelement dat de aanmaak van schildklierhormonen regelt. Deze hormonen hebben een belangrijke invloed op een groei, op de ontwikkeling van ons zenuwstelsel en op onze stofwisseling. Vooral onze westerse eetgewoonten zorgen voor een belangrijk jodiumtekort. Onze voeding is namelijk arm aan jodium, waardoor het nu meer en meer aan voedingsproducten wordt toegevoegd. Dat is vooral zo met brood. Diegenen die weinig of geen brood, of brood zonder gejodeerd zout eten, lopen het grootste gevaar op een tekort, waardoor onze schildklier trager gaat werken en opzwellen. Bij kinderen leidt tekort tot een belangrijke groeiachterstand, een verminderd leervermogen en zelfs tot dwerggroei bij een extreem tekort aan jodium.
Tekort aan jodium door verminderd zoutgehalte

Vooral de laatste jaren werd het zoutgehalte van ons dagelijks brood aanzienlijk verlaagd. Dat heeft niet alleen voordelen. Zo lopen we een groter risico op een jodiumtekort. Bepaalde bevolkingsgroepen hebben vlugger met een tekort aan dit mineraal af te rekenen dan anderen. Dat is vooral het geval met:
  • Zwangere vrouwen
  • Zij die weinig of geen gejodeerd zout gebruiken
  • Vegetariërs en veganisten
  • Mensen uit landen waar weinig jodium in de bodem aanwezig is, zoals in Zuid-Azië, Zuidoost-Azië, Nieuw-Zeeland en Europese landen
Symptomen van een tekort aan jodium

Een jodiumtekort herken je aan:
  • Overgewicht zonder aanwijsbare reden
  • Gezwollen nek
  • Zwangerschapsgerelateerde problemen
  • Leerachterstand
  • Concentratiestoornissen
  • Groeiachterstand
  • Een traag werkende schildklier
  • Haaruitval
  • Een droge huid
  • Vermoeidheid en chronische vermoeidheid
  • Gevoelig voor lage temperaturen
  • Een lagere hartslag
  • Zware of onregelmatige menstruatie
Een tekort aan jodium wordt ook gelinkt aan:
  • Insulineresistentie en diabetes type 2
  • Verhoogde oestrogeenproductie
  • Kanker
  • Laag testosteron bij mannen
Tekort aan jodium aanvullen met een gezond eetpatroon

Probleem is echter dat er weinig goede bronnen van jodium zijn. De Gezondheidsraad bepaalde ook geen Aanbevolen Dagelijkse hoeveelheid voor dit belangrijke mineraal. Voor volwassenen ouder dan 18 jaar is 150 microgram jodium per dag een goed gemiddelde. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, hebben meer jodium nodig, zo tussen de 175 en 200 microgram per dag.

Goede bronnen van jodium
  • Witte en vette en vette vis: vooral kabeljauw, maar ook wilde zalm, tonijn, forel, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis
  • Vlees: voornamelijk kip en kalkoenfilet
  • Alle soorten volkorenbrood
  • Verse groenten: vooral witte bonen, maar omdat groenten slechts sporen van jodium bevatten, kunnen groenten nooit een tekort aan dit mineraal opvangen.
  • Fruit: cranberry's en aardbeien
  • Aardappels
  • Zuivel en zuivelproducten: halfvolle melk, onbewerkte yoghurt zonder toevoegingen en belegen kaas (+30)
  • Gekookte eieren
  • Seafood: vooral zeewier, maar ook algen en kelp zijn groede bronnen van zeewier, vooral als ze afkomstig zijn van Japan
Gejodeerd zout

Zout bevat van nature geen jodium. Jodiumhoudend zout, of gejodeerd zout, is zout waaraan verbindingen met jodium zijn toegevoegd. De beste manier om genoeg jodium binnen te krijgen, is door gejodeerd zout aan je maaltijden toe te voegen. Een halve theelepel of drie gram per dag is genoeg om een tekort aan jodium te voorkomen.

Hoeveel jodium hebben we dagelijks nodig?
We hebben niet allemaal even veel jodium nodig. De grenzen werden door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit vastgesteld op:
  • Peuters tussen één en drie jaar: 200 microgram per dag
  • Kinderen tussen vier en zes jaar: 250 microgram
  • Tussen zeven en tien jaar: 300 microgram
  • Tieners tussen 11 en 14 jaar: 450 microgram
  • Tussen 15 en 17 jaar: 500 microgram
  • Vanaf 18 jaar: 600 microgram per dag
Conclusie

Als gevolg van ons ongezond en eenzijdig eetpatroon, komt een tekort aan jodium veel meer voor dan we denken. Daarbij komt nog dat het aantal voedingsproducten met jodium erg beperkt is. We gebruiken jodium vooral bij de aanmaak van schildklierhormonen. Een tekort aan jodium is vooral dan ook vaak oorzaak van een traag werkende schildklier. Gelukkig kunnen we zo'n tekort aan makkelijk opvangen, door een snuifje gejodeerd zout aan onze hoofdmaaltijden toe te voegen.
11
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 14 sep 2021
11
101
10

Comments

  • 18 sep
  • 0
Ik had ooit een zouttekort dus herkenbaar
  • 18 sep
0
  • 16 sep
  • 0
Ok, dan neem ik een snuifje...zout :)
  • 16 sep
0
  • 16 sep
  • 0
Handig om te weten!

  • 16 sep
0
  • 15 sep
  • 1
Interessant
  • 15 sep
1
  • 15 sep
  • 1
Dit wist ik omdat ik geregeld jodiumtekort heb en inderdaad natuurlijk bijvullen beste oplossing. Ik gebruik oook Himalayazout.
  • 15 sep
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen