Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Je woning beschermen tegen waterellende: Het kan met deze eenvoudige tips

Wateroverlast, we krijgen er steeds meer en meer mee te maken. Na de catastrofale zondvloed van de voorbije weken blijven steeds meer landgenoten met lege handen achter. Tegen de ontketende natuurelementen valt niets te beginnen. Ons huis en eigendommen zoveel mogelijk beschermen tegen deze extreme weersomstandigheden wél. En dat moet niet eens veel te kosten.

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 28 juli 2021
13
144
14
Je huis beschermen onder straatniveau
Is je woning uitgerust met een kelder? Dan is dit een van de meest gevoelige plekken van je woning. Met het aanbrengen van drempels kun je binnenstromend water  makkelijk voorkomen. Zorg er ook voor dat zowel deuren als ramen en kozijnen goed sluiten en dus waterdicht zijn. Heb je een zogenaamde kruipruimte in huis? Dan is de installatie van een dompelpomp een goed idee.  Zo een pomp heb je al vanaf 60 euro en kan je van veel miserie besparen.
Plaats een terugslagklep op de aansluitleiding
Bij hevige regenval raken oude rioleringen snel overbelast. Het vuile rioolwater doet je toilet, je douche en gootsteen overstromen. Dat kun je voorkomen met het plaatsen van een terugslagklep in de aansluitleiding. Ook een pomp die je beschermt tegen terugstroming kan een goede oplossing zijn. Zo een terugslagklep voorkomt ook dat ratten en ander ongedierte tot in je toilet raken en voorkomt vieze geurtjes.
Je huis voldoende ventileren
Dat zowel je deuren als je ramen goed moeten sluiten is logisch. Dat betekent niet dat je het huis hermetisch moet afsluiten als het regent, integendeel. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat er schone, frisse lucht binnenstroomt. Daardoor wordt ook het overtollige vocht afgevoerd. Zonder een goede ventilatie vergoot je risico op schadelijke vocht- en schimmelplekken aanzienlijk.
Je woning beschermen tegen wateroverlast met een goede dakisolatie
Je dak isoleren kan op vele manieren. Met een milieuvriendelijk groen dak vormen planten en struiken een beschermende buffer tegen het regenwater. Een zogenaamd waterdak is een andere doeltreffende oplossing. Bij dit soort dak blijft er een hoeveelheid water op het dak staan als afkoeling in de zomer. Zowel bij een groen dak als een waterdak is een waterdichte laag op het dak onmisbaar.
Zorg voor een goede afvoer via regenpijpen en goten
Al het regenwater wordt afgevoerd via regenpijpen en dakgoten. Wanneer die verstopt zijn door afgevallen bladeren of ander vuil, zijn waterlekken onvermijdelijk. Dergelijk schade door verstopte goten of regenpijpen wordt door je verzekering niet terugbetaalt. Kijk dus regelmatig de afvoer na en controleer of de regenpijpen goed aangesloten zijn op de goot. Het plaatsen van bladvangers is efficiënt en kost slechts enkele euro's.
Regenwater opvangen in waterput of regenton
Regenwater hoort eigenlijk niet thuis in het riool. Vang het daarom op in een regenput of een regenton. Dat ontlast niet alleen het riool, maar bespaart kostbaar leidingwater. Wanneer we dit allemaal zouden doen, zouden we de rioleringen aanzienlijk ontlasten. Met het gespaarde regenwater zou je dan je auto kunnen wassen, je tuin kunnen besproeien en het zelfs kunnen gebruiken voor je toilet of wasmachine. Een waterton heb je al vanaf 50 euro. Een regenwaterput kost meer en varieert tussen de 800 en 2000 euro.
Waterafstotend middel op de buitenmuren
Staat je straat of buurt regelmatig onder water? Dan kun je overwegen om een waterafstotende coating of impregneermiddel op de buitenmuren van je woning aan te brengen. Zo bescherm je je woning ook tegen vochtschade. Zo een waterafstotend middel heb je al voor vijf euro per liter.
Waterdichte deuren en schotten
Woon je in een zogenaamd hoogrisicogebied? Dan is het plaatsen van waterdichte deuren en schotten meer dan het overwegen waard. Zo zijn er aangepaste schotten beschikbaar die automatisch omhoog komen als een sensor aangeeft dat de waterdruk te hoog wordt. Een schot voor je voordeur kost gemiddeld 700 euro, automatische schotten heb je vanaf 13000 euro.
Zorg voor een voorraad zandzakjes
Zorg er voor dat je altijd een aantal zandzakjes in voorraad hebt wanneer je in een risicogebied woont. Bij code oranje of rood kun je die dan voor de voordeur en de kelder leggen. Leg met zandzakjes een zone voor je woning aan die iets hoger is door je voortuin te verhogen. Vaak volstaat een berm van 30 centimeter. Vul je zandzakjes niet vooraf. Dat tast hun kwaliteit van aan. Haal lege zakjes in huis en vul ze op het moment dat je ze nodig hebt. De prijs van zandzakjes varieert tussen 0,70 en 1,70 euro.
13
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 28 juli 2021
13
144
14

Comments

  • 11 okt
  • 0
Ik begrijp wel wat je bedoelt hoor, je tips zijn inderdaad heel goed en bruikbaar. Maar ik heb 'aan den lijve' ondervonden met hoeveel geweld het water in juli zijn verwoesting aanrichtte. De camping waar wij een vaste plaats hebben, was compleet leeggespoeld. Caravans, ook stacaravans, compleet verdwenen. Keien, echt blokken van een meter bij een meter, gewoon weggespoeld. Hier was niets tegen bestand.
  • 11 okt
0
  • 31 juli
  • 0
Mooi artikel. Ik vraag me wel af of met het watergeweld van de afgelopen tijd hiermee de ellende voorkomen had kunnen worden. Het is echt absurd hoe de het weer is in de wereld de afgelopen tijd! Beangstigend gewoon!
  • 31 juli
0
  • 30 juli
  • 0
Super informatief artikel :-)
  • 30 juli
0
  • 29 juli
  • 1
goeie praktische tips !
  • 29 juli
1
  • 29 juli
  • 1
Intressant.
  • 29 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen