Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Kamelenmelk en kamelenmelkbrood bij maag-darmklachten

Kamelenmelk wordt in West-Europa steeds populairder. Dit komt omdat men ervan uitgaat dat kamelenmelk erg veel gunstige effecten op de gezondheid heeft. Zo worden er verschillende onderzoeken gedaan. Ook wordt er onderzocht of kamelenmelk een ontstekingsremmende werking heeft en een positieve invloed heeft bij de behandeling en genezing van maag-darmklachten.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 24 juni 2021
7
246
17

Kamelen

Tot het geslacht van de kamelen (Camelus) behoren de dromedaris en de kameel. Kamelen leven in de Gobiwoestijn (Mongolië) en kunnen tegen extreme kou. De dieren kunnen wel tegen 40 graden onder nul en hebben daarom een zomer- en wintervacht. Een kameel heeft twee bulten op zijn rug en gebruikt deze bulten om vet op te slaan. Ook leven deze dieren in groepen en eten gras en bladeren. Omdat een kameel aangepaste nieren heeft, het kan zout uit het water halen, kan een kameel ook zout of brak water drinken.

Wat is kamelenmelk

Kamelenmelk is de benaming van de melk van een kameel, maar ook van een dromedaris. Een dromedaris wordt ook wel één bultige kameel genoemd. Kamelenmelk is de belangrijkste voedingsbron in Afrikaanse woestijngebieden. Woestijnbewoners kunnen amper beschikken over groente en fruit en missen daardoor veel voedingstoffen. Kamelenmelk is rijk aan vitamine C, vitamine B, ijzer en onverzadigde vetzuren en compenseert daardoor voor een groot deel het gemis aan groente en fruit.

Kamelenmelk in vergelijking met koemelk

De smaak van kamelenmelk is te vergelijken met koemelk. Kamelenmelk is echter van smaak iets zouter dan volle koemelk. Hoewel de smaak van koemelk en kamelenmelk sterk overeenkomen, zijn er toch behoorlijke verschillen te vinden tussen kamelenmelk en koemelk. Het grootste verschil zit hem in de eiwitsamenstelling. Kamelenmelk bevat een hoog gehalte aan de ontstekingsremmende eiwit lactoferrine. Het eiwit wordt wel gezien als natuurlijk antibioticum. Nog een belangrijk verschil tussen de eiwitten van koemelk en de eiwitten van kamelenmelk is de manier waarop de eiwitten in de bloedbaan komen. Het blijkt namelijk dat de eiwitten afkomstig uit kamelenmelk eenvoudiger onbeschadigd in de bloedbaan terechtkomen omdat kamelenmelk, in tegenstelling tot de koemelk, veel minder gemakkelijk stremt in zuur milieu.

Het eiwit Bèta-lactoglobulin Kamelenmelk bevat geen bèta-lactoglobulin, het meest allergene eiwit in koemelk. Kamelenmelk bevat wel bètacaseïne, maar dit eiwit heeft een andere structuur en is daardoor minder allergisch gevoelig. Nog een belangrijk verschil tussen de eiwitten van koemelk en de eiwitten van kamelenmelk is de manier waarop de eiwitten in de bloedbaan komen. Het blijkt namelijk dat de eiwitten afkomstig uit kamelenmelk eenvoudiger en minder beschadigd in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dit kan omdat kamelenmelk veel minder makkelijk stremt in zuur milieu dan koemelk, en de darmen zuivert. Kamelenmelk maakt de darmen schoon en heeft mede daardoor gezondheidsbevorderende eigenschappen. Dit nieuws melde de VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO) in 2006. Volgens de FAO kan kamelenmelk het nieuwste middel vormen in de strijd tegen ernstige ziektes zoals kanker, aids en hepatitis C.

Voedingsstoffen per 100 milliliter kamelenmelk
  • Eiwit 2,55 gram
  • Vet 3,4 gram
  • Lactose 4,3 gram
  • Mineralen 0,9 gram
  • Energie 68,6 kilocalorieën

Maagklachten en darmklachten

Van oudsher worden in Zuid-Afrikaanse landen kamelenmelk gebruikt bij darmklachten. Ook in Nederland lijkt kamelenmelk een positieve werking te hebben bij maag- en darmklachten. Deze positieve werking zou te verklaren zijn doordat kamelenmelk, naast de ontstekingsremmende eiwit lactoferrine, nog meer ontstekende bestanddelen bevat. Zo bevat kamelenmelk immunoglobulines, lysozymen, lactoperoxydase en vitamine C. Door de ontstekingsremmende bestanddelen van kamelenmelk, kan het drinken van kamelenmelk een gunstige werking hebben bij het voorkomen en behandelen van maag- en darmklachten.

Ziekte van Crohn

Kamelenmelk mag medisch niet gezien worden als medicijn. Kamelenmelk lijkt echter wel een gunstige werking te kunnen hebben bij de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van het darmkanaal. De ontstekingsremmende werking van kamelenmelk zou ervoor zorgen dat mensen met chronische darmontstekingen minder klachten ervaren.

Kamelenmelk in Nederland

In 2017 is er maar één Nederlandse kamelenboer die ook legaal zijn kamelen melkt. Het idee om een kamelenboerderij te beginnen is afkomstig van Brabander Frank Smits. Hij studeerde als student aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch. Voor zijn studie onderzocht Frank Smits de afzetmogelijkheden van kamelenmelk in Nederland. Mede door zijn studie en het uitgevoerde afstudeeropdracht werd Frank Smits erg enthousiast. Uit zijn afstudeeronderzoek bleek dat er bedrijfsmatig wel toekomst zat in het houden en melken van kamelen.


Dromedarissen

Nog tijdens zijn studie kreeg Frank Smits toestemming van de Gemeente Den Bosch om op een veldje naast zijn studentenflat drie dromedarissen te houden. De drie dromedarissen werden in augustus 2006, door middel van een bootreis van vijf dagen, van een Canarisch eiland naar het Spaanse vasteland vervoerd. Vanaf het Spaanse vasteland zijn de drie dromedarissen naar Nederland gereden. Het transport over de weg was met een speciaal voor het vervoer van de dromedarissen ingerichte trailer. Frank Smits koos voor dromedarissen, enerzijds omdat de gemeente Den Bosch daar toestemming voor had gegeven en anderzijds omdat dromedarissen veel eenvoudiger gemolken kunnen worden. Wat begon met drie dromedarissen in Den Bosch en daarna met een kamelenmelkerij in Cromvoirt, is in januari 2017 uitgegroeid tot een kamelenmelkerij met meer dan negentig kamelen in Berlicum (Noord-Brabant).


Kamelenmelkbonbons en kamelenmelkbrood

Steeds meer mensen vinden een inkomen om in het levensonderhoud te voorzien door de producten uit kamelenmelk. Zo wordt er in Nederland uit kamelenmelk al kamelenmelkbrood en kamelenmelkbonbons gemaakt.

Kamelenmelkbonbons

Kamelenmelkbrood is ontwikkeld door Bakkerij Vermeulen & Den Otter. In 2010 bedacht de bakkerij kamelenmelk in het kader van "'s-Hertogenbosch Hoofdstad van de Smaak". Nadat de kamelenmelkbonbons succesvol werden ontvangen is men bij Bakkerij Vermeulen & Den Otter door gaan experimenteren met kamelenmelk en is het de bakkers gelukt om ook kamelenmelkbrood te maken.

Kamelenmelkbrood

Sinds 2011 is er in Nederland kamelenmelkbrood verkrijgbaar. Tijden de bereiding van het kamelenmelkbrood wordt er, naast kamelenmelk, gebruik gemaakt van desem en speltgranen. Hierdoor is kamelenmelkbrood ook geschikt voor mensen met een tarwe-intolerantie en maag- en darmklachten. In 2017 is kamelenmelkbrood in Nederland alleen te krijgen in broden van 500 gram. Het brood is half gebakken en gesneden verpakt in een bakzak. Het kamelenmelkbrood kan thuis eenvoudig afgebakken worden. Het kamelenmelkbrood is herkenbaar door het logo van een kameel, dat op het voorgebakken brood te vinden is.

Wetenschappelijk onderzoek

Door het Nederlands Instituut voor Zuivel Onderzoek (NIZO) is, in samenwerking met de TNO in Zeist, vastgesteld dat kamelenmelk een hoog gehalte van de ontstekingsremmende eiwit lactoferrine bevat. In 2017 zijn de gunstige effecten van kamelenmelk bij maag-darmklachten nog niet officieel vastgesteld. Het wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van kamelenmelk is nog in volle gang. Het wetenschappelijk onderzoek richt zich niet alleen op de effecten van kamelenmelk bij maag- en darmklachten, maar er wordt ook gekeken of kamelenmelk een prima alternatief is voor koemelk bij koemelkallergie en wat de voordelen van kamelenmelk zijn bij diabetes. Hoewel de eerste onderzoeksresultaten positief zijn, ontbreekt nog het wetenschappelijk resultaat hoe de langetermijngevolgen van het nuttigen van kamelenmelk zullen zijn. Wel blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek in India dat diabetespatiënten die kamelenmelk drinken 30 procent minder insuline nodig hebben. Zo hebben onderzoekers van de Universiteit Wageningen en het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede een onderzoek gedaan naar de effecten van kamelenmelk op de suikerstofwisseling. Zo zou kamelenmelk een positief effect kunnen hebben en kan kamelenmelk misschien wel hét nieuwe gezondheidsdrankje voor diabetespatiënten kunnen worden.
7
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 24 juni 2021
7
246
17

Comments

  • 28 juni
  • 1
Interessant! Ik heb zelf meer dan 30 jaar last gehad van de ziekte van Crohn. Totdat ik oa stopte met alle behandelingen en medicatie en mijn eetpatroon aanpaste. Koemelk en de meeste zuivel ging idd overboord.
1
  • 30 juni
  • 0
Wat ben je goed bezig zeg. Ja voeding kan zoveel doen.
  • 30 juni
0
  • 25 juni
  • 1
Ik zal het wel eens uitproberen. Als ik het in de supermarkt zal tegenkomen.
1
  • 25 juni
  • 0
Benieuwd wat je er dan van gaat vinden.
  • 25 juni
0
  • 24 juni
  • 1
Eerst koeienmelk. Nu kamelenmelk. Wauw, ik ren even naar buiten om een poes te zoeken om diens melk te stelen. De NIZO vindt vast ook daarin gunstige stoffen. Geintje natuurlijk. Ik weet overigens wel beter. Er bestaat geen lactose-intolerantie; koeienmelk is voor een kalf, niet voor een mens. Kattenmelk is voor een kitten, niet voor een mens. De melk van een kameel is zo ook bestemd voor de baby van een kameel, niet voor een mens. Jammer dat de rijken in de zuivelindustrie steeds weer manieren zoeken om nog meer geld te verdienen aan melk van dieren. Ik drink met een schoon geweten in ieder geval lekker een glaasje havermelk vanavond en heb sinds ik veganist ben nooit meer last van maag- en darmklachten. Wie daar nog wel last van heeft, moet misschien ook eens overwegen om te stoppen met het slurpen van melk die niet voor de mens bedoeld is :).
1
  • 28 juni
  • 1
Eens! Melk van koeien is idd niet bedoeld voor menselijke consumptie. Ik kies ook voor havermelk
1
  • 30 juni
  • 0
Gewoon melk drink ik ook niet, maar gebruik wel zuivel. Hoe doe jij dat dan? Ik heb ook wel gelezen dat havermelk nou ook niet zo gezond zou zijn?
  • 30 juni
0
  • 25 juni
  • 0
Ieder zijn eigen mening toch. Ook aan havermelk kleven nadelen. Ieder moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt.
0
  • 25 juni
  • 0
Mijn punt is niet de subjectiviteit verbonden aan de keuzes, maar dat er geen bloed en leed kleeft aan je handen als je voor plantaardige melk gaat. Je kunt moeilijk praten over meningen zodra anderen er aardbewoners zijn die lijden; dan gaat het niet meer om jezelf namelijk. Kijk naar de zwartepietendiscussie. Zwarte piet is niet verbannen doordat werd ingezien dat een mening belangrijk was, maar omdat werd ingezien dat het kwetsend was. Zo zijn er nog meer voorbeelden aan te kaarten in de historie, maar die weg zal ik nu maar niet nemen. Het resultaat is gelukkig dat liefde altijd overwint, dus ook de zuivelindustrie zal verdwijnen op den duur en pogingen om deze in stand te houden door kamelen of een ander dier te kiezen om te exploiteren om diens melk aan de mens te brengen, zullen tevergeefs blijken gelukkig.
  • 25 juni
0
  • 24 juni
  • 1
Ik heb zelf erg last hiervan, ik heb al zoveel geprobeerd en bijna niks helpt. Of heel kort. Dokters weten het niet en dan is het al snel prikkelbaar darmsyndroom. Daar is niks voor te krijgen op dit moment en zijn zij er ook van af. Super goed geschreven artikel. Ik zou het zo een keer willen proberen, heb nu al zoveel geprobeerd. :-)
1
  • 24 juni
  • 0
Ik hoop dat het je helpt
  • 24 juni
0
  • 24 juni
  • 1
Wat interessant, ik wist hier echt niets van. Leuk om een wat langer en goed onderbouwd artikel te lezen waarin je ook in gaat op de wetenschap.
1
  • 24 juni
  • 0
Graag gedaan
  • 24 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen